Külföld

Tovább erősödhetnek a nemzetállamok a járvány miatt

Tovább erősödhetnek a nemzetállamok a koronavírus-járvány következményeként - mondta Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője szombat reggel az M1 aktuális csatornán.

Tovább erősödhetnek a nemzetállamok a járvány miatt
Deák Dániel
Fotó: MH

Az elemző szerint a 2008-as gazdasági világválság óta megfigyelhető az a trend, hogy a globalizáció gyengülésével a nemzetállamok elkezdtek erősödni. Ezt csak tovább fokozta a 2015-ben kezdődött migrációs válság - tette hozzá.

A koronavírus-járvány kezelésében is az látszik - mint a migrációs válságnál -, hogy az unió vezetése tétlenkedik, érdemi segítséget nem nyújt, addig az egyes nemzetállamok, mint például Magyarország is gyors és szigorú intézkedésekkel próbálják kezelni a helyzetet - hangsúlyozta.

Az Európai Unió erre szakosodott intézményei gyakorlatilag úgy tettek, mintha nem lenne itt semmi probléma - mondta, hozzátéve, hogy a Magyarországgal szembeni nemzetközi támadások hátterében is az állhat, hogy ezek az uniós intézmények megpróbálják elterelni a figyelmet arról, hogy nem megfelelően reagáltak a válságra.
 

Kapcsolódó írásaink