Külföld

Várhelyi Olivér: Négyszázmillió euróval támogatja az unió a Nyugat-Balkán országait

Ukrajnának még várnia kell

Nem hagyja magára az Európai Unió a Nyugat-Balkánt a koronavírus-válságban sem – hangsúlyozta Várhelyi Olivér szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős uniós biztos a Die Weltnek, hozzátéve: az érintett országok azonnali, 400 millió eurós segélycsomaghoz juthatnak hozzá.

Várhelyi Olivér: Négyszázmillió euróval támogatja az unió a Nyugat-Balkán országait
Nem hagyjuk magára a Nyugat-Balkánt – mondta a magyar uniós biztos a Weltnek
Fotó: EP

A pénzt a sürgősen szükséges orvosi eszközök beszerzésére, az egészségügyi rendszerek fejlesztésére, valamint a járvány gazdasági következményeinek tompítására használják. Hozzátette, a keleti és a déli szomszédság országait is segítik forrásokkal, egyrészt humanitárius célból, másrészt pedig az EU saját érdeke is, hogy megfékezze a fertőzést. Azzal kapcsolatban, hogy Szerbia előbb kapott segítséget Kínától, mint az EU-tól, azt mondta: ez nem verseny, nem szabad politikai tőkét kovácsolni a koronavírusból, üdvözli Peking segítségét. Hozzátette: az EU eleinte saját problémáival volt elfoglalva, de már mindent megtesz, hogy támogassa a régiót. Várhelyi szerint nincs versengés Kínával és Oroszországgal, a térség az EU természetes partnere és közvetlen szomszédja. Albánia és Észak-Macedónia csatlakozási tárgyalásaival kapcsolatban elmondta: keményen dolgozott az áttörésért az Európai Bizottság, helyre akarják állítani a felvételi rendszer átláthatóságát és hitelességét, valamint a tagjelölteket is reformokra sarkallják. Ukrajna uniós ambícióit ille­tően úgy fogalmazott, a szabadkereskedelmi és partnerségi megállapodás nagyszerű lehetőségeket tartogat a szorosabb politikai és gazdasági együttműködésre, amiket még nem használtak ki. Mint mondta, ezen a ponton nehéz lenne reális lehetőségként beszélni Ukrajna uniós tagságáról, de idővel napirendre kerülhet.

Kapcsolódó írásaink

Közeleg Tirana és Szkopje uniós csatlakozása

ĀSzijjártó szerint hazánk sokat segített abban, hogy Brüsszel és a balkáni országok közöttmegindulhasson a tárgyalás – a lépéshez Várhelyi Olivér bővítési biztos is gratulált

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom