Külföld

Torzítások a német sajtóban

A tények tiszteletben tartására biztatott Györkös Péter nagykövet

Levélben reagált a Die Welt „nemzeti populizmust és egoizmust” bíráló cikkére a lap főszerkesztőjének a napokban Györkös Péter berlini magyar nagykövet.

Úgy fogalmazott, a német sajtóban igazi kritikacunami zúdult a magyar kormányra a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény kapcsán, ezen sajtójelentések közös jellemzője pedig a tények iránti teljes érdektelenség. Megjegyezte, ezt már megtapasztalta hazánk a 2015-ös migrációs válságban is. Emlékeztetett: Magyarország a határai védelmével Németországot is védi. Györkös rámutatott, hogy miközben Európa-szerte rendkívüli intézkedéseket hoznak, intenzív kampány indult a magyar kormány ellen, és sem a magyar kormány álláspontja, sem pedig a tények nem számítanak a kritikusoknak. Felidézte, Varga Judit igazságügyi miniszter cikkét a témában húsz németországi szerkesztőségnek is elküldte, ám csak kettő  – a Passauer Neue Presse és a Münchner Merkur – jelentette meg azt.

A diplomata kitért arra is, hogy a tényeket nélkülöző információs kampány sajnálatos módon a német politikában is jelen van. Felvetette, miért vitatják el a magyar emberektől, hogy azonos mértékű védelmet kapjanak, mint más európai országok polgárai, hiszen a magyar kormány óvintézkedései hasonlóak más tagállamokéihoz.

Az elmúlt napok torzító híradásaival kapcsolatban Nagy Andor bécsi magyar nagykövet is levelet írt az ORF osztrák közmédia vezérigazgatójának, Alexander Wrabetznek. A diplomata különösen sajnálatosnak nevezte, hogy egy egész Európát sújtó válság közepén a médiában azzal vannak elfoglalva, hogy diktatúra építésével vádolják a magyar kormányfőt, teljességgel figyelmen kívül hagyva a tényeket. Levelében Nagy Andor nagykövet is elmagyarázta, hogy a kérdéses törvény nem jelent korlátlan hatalmat és összhangban van az Alaptörvénnyel.

Kapcsolódó írásaink

Von der Leyen békülne

ĀKevesebb új fertőzést regisztráltak Olaszországban, mint előző nap, az elhalálozások száma azonban továbbra is rendkívül magas, hétszáz felett van

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom