Külföld

Róma és Brüsszel üzenget egymásnak, a vírus meg arat

Piaccsarnokból lesz halottasház Párizs mellett, a briteknél tetőzik a járvány, Európa-szerte mindenki otthonmaradásra és kitartásra buzdít

A párizsi idősek otthonától a brit királyi palotáig fertőz a koronavírus; a szomorú topliga élén Európában az olaszok, spanyolok, franciák és britek állnak; hazánkba közben négy repülőgépnyi felszerelés érkezik.

Róma és Brüsszel üzenget egymásnak, a vírus meg arat
Francia orvosok súlyos állapotú fertőzöttet visznek fel egy betegszállításra átalakított TGV gyorsvonatra
Fotó: AFP/Patrick Hertzog

Világszerte tombol a járvány: a péntek reggeli adatok szerint csütörtökön már tizennégy másodpercenként meghalt egy beteg, azaz huszonnégy óra alatt majdnem hatezren vesztették életüket a járvány miatt – csaknem annyian, mint egy átlagos nap a második világháborúban a keleti fronton. Péntekre valamelyest alábbhagyott az iram, a halottak száma viszont már elérte az 57 ezret, a 60 ezer új igazolt megfertőződéssel a betegek száma pedig az 1 millió 75 ezret.

A járvány globális hatásaihoz tartozhat az ENSZ szerint az élelmiszerhiány is. A világszervezet közgyűlése elfogadott egy koronavírus elleni küzdelemről szóló határozatot is, amit emberi jogi kitételei miatt Oroszország és négy másik tagállam nem szavazott meg.

A legnagyobb baj Európában továbbra is Olaszországban van: Giuseppe Conte kormányfő nyílt levélben reagált Ursula Von der Leyen EB-elnök támogatási ígéretére és bocsánatkérésére az uniós szolidaritás elmaradása miatt. Conte azt írta: a járvány sokkhatása a közös Európát is veszélybe sodorta, ugyanakkor szerinte „nem csak Olaszországnak van szüksége mentőövre, hanem Európának kell közös mentőhajó”, valamint közös adópolitika – Conte bátortalanul reklámozta egy kicsit a Berlinben nem túl népszerű „koronakötvény” ötletét is. Ami a koronavírust illeti péntek estére az olaszoknál lassulhatott a járvány tempója, 4585 új igazolt beteget és 766 új halálesetet jelentettek.

A betegek és elhunytak számában az olaszokat közelítő spanyoloknál (ráadásul mindezt 60 helyett 46 milliós lakosság mellett) péntek reggel számolt be a két napja tartó 900 fölötti halálesetről az egészségügyi minisztérium. Estére kevesebb, 587 új halálesetet jelentettek, a fertőzöttek száma hétezerrel ugrott meg, és az intenzív osztályokon mintegy 6500 embert ápolnak.

Franciaországban különösen nagy gondot okoz, hogy az idősotthonokba is betört a járvány, legkevesebb 884 halálos áldozatot követelve, miközben öt intenzív osztályos ágyra hat beteg jutna. A halottak száma is meredeken nő, a párizsi prefektúra kénytelen volt a rungisi nagybani piac egyik épületét átmeneti halottasházzá alakítani, a rendőrség és a csendőrség pedig erővel is képes fellépni, hogy megakadályozza a tavaszi szünet kezdetére jellemző vidékre történő kirajzást.

Ugyancsak otthonmaradásra kérte a briteket a betegségből lábadozó Boris Johnson kormányfő. A briteknél rekordot döntött a halálozások száma, egy nap alatt 684-en vesztették életüket, London most tömeges tesztelésekkel próbálkozik, emellett megnyílt az új, négyezer személyes átmeneti járványkórház a kelet-londoni ExCel rendezvénycsarnokban, amit a szintén fertőzött Károly trónörökös avatott fel videokapcsolatban. II. Erzsébet királynő beszédére vasárnap este kerül sor.

Ausztria – amelynek síparadicsomai gócpontok voltak – államfője, Alexander Van der Bellen eközben összetartásra szólított fel. Az országban péntek estig 11 464 fertőzöttet és 168 elhunytat számláltak.

A magyar külügyminiszter online sajtótájékoztatóján számolt be a külügyi uniós csúcsról. Szijjártó Péter arról beszélt: a kormány továbbra is mindent megtesz a magyar emberek egészségéért, a határon kívül rekedt magyarok hazajutásáért és a gazdaság újraindításáért. Mint Szijjártó hangsúlyozta, a tagállamokban „a nemzeti megoldások általában és alapvetően működnek”, Brüsszel viszont inkább csak kommunikációban van jelen. Hozzátette: hazánk történetének legnagyobb hazatérési akciója keretében hatezer magyarnak segített eddig hazajönni a kormány. Téma volt a gazdaság újraindítása is, ennek kapcsán Szijjártó az áruforgalom fontosságát hangsúlyozta, valamint élesen bírálta azokat, akik „az elmúlt napokban Magyarországot támadták” jogállamisági kifogásokkal és dezinformálással, miközben a járványban ezrek halnak meg naponta. Azt is üzente nekik, hogy „előbb olvassák el a törvényt”. A megfelelő mennyiségű védőfelszerelés továbbra is kulcskérdés a védekezésben, mint Szijjártó bejelentette, a Wizz Air légitársaság hat gépe négymillió maszkot hoz Budapestre, a hazánkban is jelen lévő kínai Huaweii vállalat pedig ötvenezer maszkot adományozott Magyarországnak.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom