Külföld

Olaszország a maffia hálójában

A bűnszervezetek kihasználják a járványhelyzet gazdasági következményeitől szenvedő lakosság nehézségeit

Míg az állami támogatások késlekednek, addig a maffiavezérek készpénzzel látják el a rászoruló lakosságot Olaszországban.

Federico Cafiero De Raho, maffia- és terrorellenes főügyész a Corriere della Sera napilapnak adott interjúban komoly aggodalmát fejezte ki a maffiával kapcsolatba hozható illegális tevékenységek terjedéséről. Nem vitás, hogy az egészségügyi vészhelyzet következtében Olaszországban számos ember maradt munka és bevétel nélkül. Ők lehetnek a maffia első számú áldozatai. A főügyészség legújabb felmérése szerint a koronavírus-járvány legnagyobb haszonélvezője a maffia lehet, ha növelni tudja gazdasági szerepét, különösen a déli régiókban. A maffia vezetői már évek óta azokba a szektorokba ruháztak be, amelyek egy krízishelyzet esetén is profitálni tudnak.

A Camorra, a Ndrangheta és a Cosa Nostra bűnszervezeteknek központi szerepük van a mezőgazdasági szektorokban, az élelmiszer-elosztásban, a szállítmányozásban. A krízis idején ezek a szektorok tovább növekednek, és a leállás következtében tönkrement cégekre is ráteszik a kezüket.

De Raho főügyész beszámolt arról, hogy a maffiavezérek a világhálón közzétett videókon készpénz- és élelmiszer-támogatásról biztosítják a lakosságot. Anyagi támogatások osztogatásával sok családot, kisvállalkozót függőségbe vezetnek. A maffia új gazdasági ágazatokba vásárolja be magát, amelyek a krízis következtében halálra lennének ítélve.

A maffiaellenes csoport vezetője kitért arra is, hogy óriási a veszélye annak, hogy az Európai Unió újjáépítésre és gazdaságélénkítésre szánt juttatásaihoz is könnyedén hozzáférhet a maffia. A bonyolult bürokrácia következtében elképzelhető, hogy a bűnszervezetek könnyebben részesedhetnek belőle, mint a tisztességes vállalkozók. Nagy a veszélye, hogy most is a becsületes vállalkozók veszítenek egy láthatatlan, illegális konkurenciával szemben – zárta vészjósló elemzését az olasz maffiavilágról Federico Cafiero De Raho főügyész.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom