Külföld

Kiállt Orbán Viktor mellett az egyik legismertebb európai politikai elemző

Hogyan mondtak le szabadságjogokról az emberek a koronavírus idején és hogy ez egyáltalán nem zavarja a magukat haladónak tartó médiumokat - erről szól a világhírű francia politika elemző Éric Zemmour értekezése a Le Figaro francia lapban.

Kiállt Orbán Viktor mellett az egyik legismertebb európai politikai elemző
Éric Zemmour világhírű francia politika elemző
Fotó: Sameer Al-Doumy / AFP

Az egyik legolvasottabb, legsikeresebb európai esszéista új írásában egyértelműen Orbán Viktor mellett foglal állást. A magyar miniszterelnök uniós bírálóival kapcsolatban úgy véli, hogy azok a szálkát is észre veszik más szemében, de saját szemükben még a gerendát sem - írja az Origo.

Zemmour írását azzal indítja, hogy a Daily Telegraph konzervatív brit napilap volt az egyetlen („End of Freedom„ című írásában), amely kritizálta Boris Johnson március 21-i döntését, amellyel a brit miniszterelnök kijárási korlátozásokat vezetett be. Franciaországban, ahol az egyéni szabadságjogok tiszteletben tartása kevésbé fontos tradíció, mint az Egyesült Királyságban, teljes egyhangúság volt a szabadságjogok korlátozásában. ”Még nem tartunk ott, hogy az ellenszegülőket feljelentjük, de már nem vagyunk ettől messze sem, hiszen drónokkal figyeltetjük a kijárási korlátozások betartását. Emmanuel Macronnak ugyanakkor sikerült erővel nyitva hagyni az ország határait, a nyitott európai határok ideológia miatt„ - írja ironikusan a filozófus. 

Úgy gondolja Zemmour, hogy a franciaországi, rendkívül szigorú kijárási tilalom, ami korlátozza elvben az egyén szabadságát, nem zavarja a balliberális médiumokat és éppen ezért abszurd és hazug Brüsszel és a baloldali médiumok viselkedése, hogy a magyar miniszterelnököt bírálják a koronavírus-törvény miatt. Így fogalmaz:

„(...) az európai médiumok összefognak és Orbán Viktorra vetik magukat, aki határozatlan időre kért teljes körű felhatalmazást, közben arról nem beszélnek ugyanezek a médiumok, hogy a francia vezetés sem csinált mást és hogy Olaszországban és Spanyolországban már a hadsereget is bevetették. Mindig a szálka és a gerenda példázata!”

A francia konzervatív esszéíró egyébként arra is felhívja a figyelmet, hogy a Franciaországban a 2015-ös terrortámadás miatti szükségállapotot hatszor hosszabbították meg. A közösségi hálókon pedig sokan azt vették észre, hogy a különleges helyzetet a francia állam arra használta fel, hogy megfojtson minden ellenállást és olyan eszközökkel éljen, amelyeket rendes körülmények között soha nem lehetett volna bevetni - írja a portál.

Kapcsolódó írásaink