Külföld

Elítélte hazánkat az unió bírósága

A migrációs krízist nem a menedékkérők kötelező átvétele oldja meg – közölte Varga Judit hozzátéve: a kvótahatározatok hatályukat veszítették

Diszkriminatív módon jártak el hazánkkal szemben a kvótaperben – reagált Varga Judit igazságügyi miniszter arra, hogy az EU bírósága tegnap úgy határozott, Magyarország, Lengyelország és Csehország megsértette az uniós törvényeket, amikor nem vett át menekülteket.

Elítélte hazánkat az unió bírósága
Varga: Továbbra is elutasítjuk a kvótát
Fotó: MH/Katona László

Nem teljesítette az uniós jogból eredő kötelezettségeit Lengyelország, Magyarország és Csehország, amikor megtagadta a nemzetközi védelmet kérelmezők áthelyezésére szolgáló ideiglenes mechanizmusnak való megfelelést – közölte ítéletét az Európai Unió Bírósága tegnap. A luxembourgi székhelyű testület szerint a három érintett tagállam, azzal a céllal, hogy kivonja magát az áthelyezési mechanizmus végrehajtása alól, nem hivatkozhat sem a közrend fenntartásával, illetve a belső biztonság megőrzésével kapcsolatos feladatai­ra, sem az elosztási mechanizmus működésképtelenségére.

A bíróság helyt adott az Európai Bizottság (EB) keresetének, amely szerint az érintett tagállamok megsértették az uniós jogból eredő kötelezettségeiket, és nem tettek eleget áthelyezési kötelezettségeiknek.

Az uniós tagállamok azért vezették be a migránsok ideiglenes kötelező elosztási programját, hogy enyhítsenek a 2015-ben Görögországban és Olaszországban kialakult válsághelyzeten. Prága, Varsó és Budapest ugyanakkor elutasította, hogy csatlakozzon a rendszerhez, azzal érvelve, hogy a belbiztonsági ügyekre vonatkozó döntés kizárólag saját hatáskörükbe tartozik.

Varga Judit igazságügyi miniszter a bíróság ítéletére reagálva közleményében azt írta, az EB 2017-ben csak az említett három tagállam ellen indított eljárást, pedig akkor már egyértelmű volt, hogy a 2015-ös „kvótahatározatokat” szinte egyetlen tagország sem hajtotta végre teljes mértékben. A tárcavezető szerint a bizottság diszkriminatív módon járt el, amikor kizárólag ezt a három tagállamot vonta eljárás alá, fellépése ráadásul okafogyottá is vált, hiszen a határozatok csak 2017 őszéig voltak hatályban. „Az ítéletnek nincs további következménye. Mivel a kvótahatározatok már régen hatályukat veszítették, nincs kötelezettségünk arra, hogy menedékkérőket vegyünk át” – közölte Varga Judit, hozzátéve: a migrációs krízist továbbra sem a menedékkérők kötelező átvétele oldja meg.

Andrej Babis cseh miniszterelnök szerint nincs jelentősége annak, hogy országa kvótaügyben elveszítette a pert, a fontos ugyanis az, hogy Csehország semmiféle migránst nem fog befogadni.

Hasonlóan vélekedett Piotr Müller lengyel kormányszóvivő, aki szerint nem lesz gyakorlati jelentősége az ítéletnek, mivel a relokációs döntések 2017 szeptemberében hatályukat vesztették.

Ursula von der Leyen EB-elnök brüsszeli sajtótájékoztatóján kiemelte, az uniós bíróság ítélete útmutatást ad a jövőre nézve is, és világosan fogalmaz a tagországok kötelezettségeit illetően.

Görög menekülttáborban terjed a vírus


Az Európai Uniónak és tagállamainak segíteniük kell Görögországot határai megvédésében az Európai Parlament állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottsága (LIBE) szerint. A bizottság tegnap folytatott online vitát a görögországi menekültek helyzetéről. Több képviselő aggodalmát fejezte ki a görög szigetek zsúfolt menekülttáboraiban tartózkodók helyzete miatt az új típusú koronavírus-járvány terjedésének vonatkozásában. A LIBE üdvözölte egyes uniós országok törekvését a táborokban élő gyermekek befogadására. Tegnap kéthetes karantén alá vontak a görög hatóságok egy Athéntól északra fekvő menekülttábort a járvány miatt. Az ERT görög közszolgálati rádió közölte, a döntés azt követően született, hogy a héten a tábor huszonegy lakójának szervezetében mutatták ki a Covid–19 nevű betegséget okozó SARS–CoV–2-vírust.
(HSz)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom