Külföld

Conte: Nem mentőöv kell Olaszországnak, hanem mentőhajó egész Európának

Az Európai Unió gazdasági-pénzügyi ütőerejének növelését szorgalmazta Giuseppe Conte olasz miniszterelnök Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének egy nappal ezelőtti nyílt levelére válaszolva a La Repubblica című olasz napilapban pénteken.

Conte: Nem mentőöv kell Olaszországnak, hanem mentőhajó egész Európának
Giuseppe Conte olasz miniszterelnök
Fotó: AFP/Filippo MONTEFORTE

Giuseppe Conte vízválasztónak nevezte a 2020-as évet, amelyben kiderül, hogy az új koronavírus-fertőzés kettétöri-e az európai egység álmát, vagy Európa képes lesz újjászületni.

A „Kedves Ursula! Európához méltatlan elképzelésekről hallok” című válaszában az olasz miniszterelnök arra reagált, hogy Ursula von der Leyen előző nap ugyanebben a lapban az „Elnézést kérünk tőletek, most az EU veletek van” című írásában az unió szolidaritásáról és segítségéről biztosította az olaszokat.

Giuseppe Conte elismeréssel kommentálta Ursula von der Leyen szavait, megjegyezve, hogy a járvány kezdeti napjaiban az olaszok nem érezték az EU közelségét. „A szolidaritás legyen az a tinta, amellyel az európai történelem mostani fejezeteit megírjuk” - hangoztatta az olasz kormányfő.

Hozzátette, a járvány „korszakváltó sokkhatása” még a közös Európa létét is veszélybe sodorhatja. Ezért Giuseppe Conte minőségi váltást sürgetett, amely valódi uniót teremt nem csak gazdasági, hanem politikai és társadalmi téren is.

„Nem Olaszországnak van szüksége mentőövre, hanem Európának kell közös mentőhajó, amely egységes védelmet nyújt” - jelentette ki. Hozzátette, hogy a jelenlegi „járványháborúban” az adósságaikat növelő országok önhibájukon kívül kerültek ebbe a helyzetbe, és minden erejüket lakosságuk védelmére fordítják.

Úgy vélte, az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) forrásai alkalmatlanok a jelenlegi válsághelyzetben, és az EU-nak növelnie kell ütőerejét egy nagy európai gazdasági programmal. Conte üdvözölte a bizottság javaslatát az államilag támogatott munkahelymegőrzési rendszerről (SURE), emellett minél gyorsabb támogatást sürgetett az egészségügyi rendszereknek, készpénz-injekciót a kis- és közepes vállalkozásoknak, közös európai adópolitikát és versenyképesség növelő lépéseket.  

Giuseppe Conte megfelelő eszköznek nevezte a Róma által javasolt közös tehervállalást, az úgynevezett koronakötvényeket, hangsúlyozva, hogy ez nem az olasz államadósságteher átvállalását jelentené a többi tagállam részéről. „Más adósságáért egyetlen másik országnak egyetlen egy eurót sem kell fizetnie” - írta az olasz miniszterelnök.

Giuseppe Conte szerint jelenleg nem arra a kérdésre kell választ adni, hogy az EU mit hajlandó Olaszországért tenni, hanem arra, hogy az EU mit akar tenni saját magáért.

Korlátozásokra lehet számítani májusban is

Várhatóan május elején is hatályban lesznek a koronavírus-járvány miatt bevezetett szigorú korlátozó intézkedések Olaszországban - mondta Angelo Borrelli, az olasz polgári védelem vezetője pénteken egy rádióinterjúban.

Az olasz kormány szerdán jelentette be, hogy április 13-áig meghosszabbítja a járványellenes óvintézkedéseket, vagyis az emberek vesztegzárban maradnak, csak munkavégzés céljából, illetve élelmiszerek és gyógyszerek beszerzése miatt hagyhatják el otthonaikat. Az iskolák, a nem létfontosságú árucikkeket forgalmazó boltok és a gyárak továbbra sem nyitnak meg.

A RAI olasz közszolgálati rádióban Borrelli úgy fogalmazott, hogy a korlátozó intézkedéseket még jó pár hétig érvényben kell tartani, véleménye szerint május kezdetével sem fog igazán változni a helyzet, és „rendkívül szigorúan” kell majd a hatóságoknak eljárniuk.

A csütörtöki adatok szerint Olaszországban eddig 13 915 ember halt meg koronavírus-fertőzés következtében.

Római főpolgármester: Róma ismét nyitott város lesz

Az olasz fővárost eddig jórészt sikerült megvédeni az új koronavírus-fertőzés terjedésével szemben, de a teljesen megüresedett Róma látványára még a második világháborút megélt lakosok sem emlékeznek - mondta Virginia Raggi római főpolgármester a nemzetközi sajtónak, közte az MTI-nek pénteken adott nyilatkozatában.  

Az olasz fővárost 2016 óta vezető Virginia Raggi tragikus szerencsének nevezte, hogy a járvány Olaszországban először az északi tartományokban jelent meg. Így Rómának volt elég ideje felkészülni, azonnal bevezetni a szigorú óvintézkedéseket, amelyeknek köszönhetően a három milliós nagyvárosban a diagnosztizált fertőzöttek számát most valamivel több mint ezerre teszik, miközben a gócpontként ismert 1,3 milliós Milánóban már elérte a tízezret.

Róma vesz egy lélegzetet turisták nélkül, a Colosseumnál sincsenek nézelődő emberek
Róma vesz egy lélegzetet turisták nélkül, a Colosseumnál sincsenek nézelődő emberek
Fotó: Andrea Ronchini, Ronchini / Nu

Virginia Raggi hangsúyozta, hogy szoros kapcsolatban áll több európai főváros polgármesterével, köztük a járvány által térdre kényszerített Madrid első emberével. Ha Rómában kezdődött volna el a járvány olaszországi terjedése, mi is beleroppantunk volna - ismerte el.

Virginia Raggi elmondta, az olasz főváros az elsők között volt, amely lezárta a fertőzés kiemelt célpontjainak számítő idősotthonokat, valamint a hajléktalan-szállásokat és a romatáborokat, amelyek lakóinak szükség szerint a polgári védelem nyújt segítséget.

Fertőtlenítették az üresen álló oktatási intézményeket, pályaudvarokat, tömegközlekedési eszközöket, megállókat és a több mint ötezer kilométer hosszú római úthálózatot, valamint a több mint 60 ezer utcai hulladéktárolót is. Az olasz főváros forgalma kilencven százalékkal csökkent: Róma utcái teljesen üresek, szellemváros lettünk - jelentette ki Virginia Raggi.

Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) kormánypárt politikusa hangsúlyozta: az olasz főváros finanszírozza, hogy az egészségügyi dolgozók kedvezménnyel használhassák a közösségi autószolgáltatás járműveit, feloldották a forgalomkorlátozást Róma belvárosában, eltörölték a városközpontban a parkolási díjat.

Elkezdték szétosztani az állami költségvetésből azonnali élelmiszer-bevásárlásra kapott 15 millió eurót, amelyből vásárlási utalványokat juttatnak a rászorulóknak, de ezek okostelefonos alkalmazással  is letölthetők. Rómában nagyon sok az egyedülálló idős ember, akiknek a kerületi önkormányzatok sietnek a segítségükre bevásárlással, gyógyszerellátással, valamint telefonos lelkisegéllyel. A főváros garantálta mikro-hitelekkel támogatják a családi kisvállalkozásokat. „Rómában nem engedjük meg, hogy bárki is éhen haljon” - jelentette ki Virginia Raggi.

Megjegyezte, senki sem gondolta, hogy egy mikroszkópikus vírus az egész világot válságba taszítja. Úgy vélte, nagyon sok függ majd attól, hogy a járvány elmúltával a város lakosai mennyire lesznek képesek egymásnak kezet nyújtani.

Virginia Raggi: Róma utcái teljesen üresek, szellemváros lettünk
Virginia Raggi: Róma utcái teljesen üresek, szellemváros lettünk
Fotó: AFP/Filippo Monteforte

A főpolgármester hangsúlyozta, hogy Róma bevételének hatvan százalékát a turizmus adja. Elmondta, hogy a korábban évente mintegy 30 millió olasz és külföldi turistát fogadó főváros idegenforgalma januártól már 20 milliárd eurót veszített. A külföldit turisták visszatértét még nagyon távoli lehetőségnek nevezte. „Úgy számolunk, hogy az idén nem fognak külföldiek érkezni, és talán olaszok sem más városokból, ezért a Rómán belüli turizmus serkentésével igyekszünk majd újraindulni” - hangoztatta. Nehéznek tartotta megjósólni a jelenlegi óvintézkedések enyhítésének dátumát is. Egyetértett a milánói polgármester azon korábbi kijelentésevel, miszerint a mindennapi élethez való visszatérés lassú és fokozatos lesz.

A járványhelyzet egyetlen előnyének a római utcákat korábban örökösen ellepő szeméthegyek eltűnését nevezte, valamint a bűnözés visszaesését.

Virginia Raggi elmondta, a Forum Romanumra néző főpolgármesteri hivatala balkonjáról hatalmas, szivárványszínű zászló lobog, Minden jóra fordul! - felirattal, ahogyan Róma és Olaszország számos más ablakából.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom