Külföld

Boszorkányüldözés a járvány közepén

Egyesek azóta nem tudják elviselni a magyar kormányfőt, hogy megmutatta, a migráció nem megállíthatatlan – mondta lapunknak Maximilian Krah, az AfD politikusa

Többfrontos támadást indítottak az Orbán-kormány ellen az Európai Unióban. Olyan országok vezetői is a magyar jogszabállyal vannak elfoglalva, ahol a százezret is meghaladta a koronavírusos betegek száma. Ismét napirenden az Európai Néppártban a Fidesz kizárása.

Boszorkányüldözés a járvány közepén
Németország újabb betegeket vett át Franciaországtól. A vírus továbbterjed, ennek ellenére Párizs és Berlin hazánkat bírálja
Fotó: AFP/Jens Schlueter

Tizenhárom uniós ország – Belgium, Dánia, Finnország, Franciaország, Németország, Görögország, Írország, Olaszország, Luxemburg, Hollandia, Portugália, Spanyolország, valamint Svédország – közös közleményben fejezte ki aggodalmát a koronavírus elleni védekezésről szóló magyar törvény miatt szerda este. Az MTI-nek nyilatkozva Varga Judit igazságügyi miniszter hangsúlyozta, a magyar kormány is egyetért azzal, hogy „fenn kell tartanunk és meg kell védenünk a szabadság, a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok értékeit”, s arra szólította a tagállamokat, hogy a közös európai értékeket ne ellentétek szítására használják.

„Nemcsak kritizálják Magyarországot a koronavírus elleni törvény miatt, hanem politikai boszorkányüldözés és összehangolt sajtó lejáratókampány zajlik” – fogalmazott tegnapi videoüzenetében Kovács Zoltán nemzetközi kommu- nikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár. Meghökkentőnek nevezte, hogy miközben Nyugat-Euró­páról és Dél-Európa néhány országáról egészen döbbenetes képek érkeznek a vírus pusztításának következményeiről, s a hatóságok mulasztásairól, Magyarországot ismét sikerült „megtalálni”.

A jogszabály az Egyesült Államokban sem maradt visszhang nélkül. James Risch republikánus szenátor például azt kifogásolta, hogy hazánkban „felfüggesztették a parlament működését”. Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke tegnap levélben tájékoztatta az amerikai politikust, hogy alighanem szándékosan félrevezették.
Tegnapi brüsszeli sajtótájékoztatóján Ursula von der Leyen, az EB elnöke is aggodalmát fejezte ki a törvénnyel kapcsolatban, s jelezte, az általa vezetett testület megteszi „a szükséges lépéseket”. Hangsúlyozta, a járvány elleni tagállami intézkedéseknek szükségesnek és arányosnak kell lenniük, érvényességüket korlátozni kell. Von der Leyent már a napokban cselekvésre sürgette az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának (LIBE) elnöke, Fernando López Aguilar. Közleménye nem mindenki tetszését nyerte el a szakbizottságban. Nadine Morano, a jobboldali francia Republikánusok EP-képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy a szakbizottság nem szavazott a közleményről, Aguilarnak nem volt felhatalmazása a nevükben beszélni.

Az EP tegnap még tovább ment. David Sassoli elnök bejelentette, a parlament levélben fordul az Euró­pai Bizottsághoz, s arra kéri, állapítsa meg, a jogszabály elfogadása az uniós szerződés 2. cikkelyének súlyos megsértését jelenti-e, továbbá szükség esetén fontolja meg egy újabb, 7. cikkely szerinti jogállamisági eljárás indítását.

Szégyenletesnek nevezte az EP eljárását lapunknak nyilatkozva Maximilian Krah, az Alternatíva Németországnak (AfD) politikusa is.

A jobboldali politikus szerint ha hazánkban kevesebb áldozata lesz a járványnak, az a kormányfő „gyors és erős intézkedéseinek” lesz köszönhető, a kormányt bíráló EP-képviselők pedig „nem tudják elviselni, hogy szerényebb anyagai forrásokkal bíró tagállamok jobb eredményeket produkálnak, ahogy azt sem viselik el, hogy Orbán Viktor bebizonyította, hogy a bevándorlás nem elkerülhetetlen sorsszerűség”. Krah szerint a legfontosabb a politikai akarat az állampolgárok védelmére, a kritikus EP-képviselők pedig „a nyitott határok politikájának rabjai”.

Újból megmutatkoztak az Európai Néppárton (EPP) belüli ellentétek is. Donald Tusk EPP-elnök ismét a Fidesz kizárásának lehetőségét lebegtette meg, napokkal azután, hogy Orbán Viktor levélben fordult a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökéhez, Annegret Kramp-Karrenbauerhez, felhívva a figyelmét, hogy Tusk belpolitikai játszmákra használja a pártcsaládot, s magát a liberális retorikának alávetve megalapozatlan vádakkal illeti a tagpártok demokráciához való viszonyát, ami a jelenlegi krízishelyzetben különösen elfogadhatatlan. „Ez nem játék. Minden tagállamban a polgárok élete forog kockán” – nyomatékosította. Tusknak üzent a Twitteren Janez Janša szlovén néppárti kormányfő is, aki szerint a lengyel politikus jobban tenné, ha inkább orvosi felszereléssel és lélegeztetőgépekkel segítene. A Századvég Alapítvány pedig azt írta tegnapi közleményében: Tusk méltatlanná vált a Néppárt elnöki tisztségére.

A Népszava tegnap arról számolt be, hogy 11 ország 13 tagpártja hivatalosan is kezdeményezte Tusknál a Fidesz kizárását, így a témát napirendre kell venni.

„Csalódást keltő Tusk viselkedése”


Orbán Viktor mindent megtesz, hogy kihúzza Magyarországot a legnagyobb válságból, amivel a második világháború óta Európa szembenéz – mondta lapunknak Milan Zver, a Szlovén Demokrata Párt (SDS) európai parlamenti képviselője (képünkön) – hozzátéve, Európa-szerte rendkívüli állapotot hirdettek és rendeletek útján kormányoznak, mert nem engedhetik meg maguknak az időveszteséget. A szlovén kormánypárt politikusa rámutatott, a magyar parlament demokratikus eljárással fogadta el a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényt, amely összhangban van az Alaptörvénnyel. Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke téved, amikor azt mondja, hogy a törvényben nincs időbeni korlát, mert világos, hogy csak a járvány idejére korlátozódik, vagy addig, amíg a parlament úgy nem dönt, hogy véget ért a veszélyhelyzet – fogalmazott Zver. „Ahelyett, hogy latba vetné befolyását a világban és segítené a tagállamokat a orvosi- és védőfelszerelések, lélegeztetőgépek beszerzésében, Tusk a Fideszt próbálja büntetni ebben a mély válsághelyzetben” – hangsúlyozta a képviselő, hozzátéve: mélyen csalódott, hogy ilyen döntéseket hoz a Néppárt vezetősége.
(ŐM)

Pótcselekvők
 

Mivel foglalkozzunk most, amikor egy világjárvány maga alá temeti a gazdaságunkat, és több ezer ember hal meg naponta Európa-szerte? – tehették fel maguknak a kérdést tizenhárom, zömmel balliberális vezetésű uniós ország külügyminisztériumában. A válasz pedig az volt, hogy hát Magyarországgal. Persze nem segíteni akarnak, hanem kioktatni. A koronavírus-törvény miatti nemzetközi hisztéria ismét kirajzolta Európa régi kelet–nyugati törésvonalát. Ahogyan Georg Mayer osztrák szabadságpárti EP-képviselő fogalmazott: úgy tesznek, mintha „Orbán a fejére tette volna Szent István koronáját, és totalitárius eszközökkel irányítaná Magyarországot, pedig az óvintézkedések lényegében megegyeznek sok másik európai kormány gyakorlatával”. A tizenhárom kekeckedő kormány jobban tenné, ha a saját állampolgárai biztonságát védené. Rólunk meg szakadjanak le.
ŐM

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom