Külföld

Varga Judit: Magyarország továbbra sem kér a migránskvótából

„Bár a történelem bennünket igazolt, mégis Magyarországot citálták bíróság elé. Különösen felháborító ez annak tükrében, hogy a 2015-ös kvótahatározatokat szinte egyetlen másik tagállam sem teljesítette maradéktalanul” - fogalmazott az igazságügyi miniszter az Európai Unió Bíróságának csütörtökön kihirdetett ítéletére reagálva.

Varga Judit: Magyarország továbbra sem kér a migránskvótából
Varga Judit: Bár a történelem bennünket igazolt, mégis Magyarországot citálták bíróság elé
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Az MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleményben Varga Judit azt írta: az Európai Bizottság 2017-ben csak Magyarország, Lengyelország és Csehország ellen indított eljárást, amiért nem voltak hajlandóak teljesíteni az Európába özönlő migránsok áthelyezésére vonatkozó határozatot. Pedig ekkor már egyértelműen látható volt, hogy a 2015-ös „kvótahatározatokat” szinte egyetlen tagállam sem hajtotta végre teljes mértékben.

Hangsúlyozta: a bizottság nyilvánvalóan diszkriminatív módon járt el, amikor kizárólag ezt a három tagállamot vonta eljárás alá. Ráadásul a fellépése okafogyottá is vált, hiszen a „kvótahatározatok” csak 2017 őszéig voltak hatályban.

„Az ítéletnek nincs további következménye. Mivel a kvótahatározatok már régen hatályukat veszítették, nincs kötelezettségünk arra, hogy menedékkérőket vegyünk át” - jelentette ki az igazságügyi miniszter.

Hozzátette: „az eljárás csak ártott az Európai Unió menekültügyi rendszerének, hiszen a migrációs krízist továbbra sem a menedékkérők kötelező átvétele oldja meg”.

Fidesz: Folytatjuk a harcot az európai mainstream ellen

Még mindig nem értették meg, hogy a bevándorlás támogatása nem jó válasz Európa problémáira -írta a nagyobbik kormánypárt a Facebook-on.

Object box

A járvány példátlan kihívás elé állította az Európai Uniót és tagállamait

A koronavírus-járvány példátlan kihívás elé állította az Európai Uniót és tagállamait, a szokásos megoldások és hagyományos megközelítések nyilvánvalóan alkalmatlannak bizonyultak - hangsúlyozta az igazságügyi miniszter csütörtökön az MTI-nek nyilatkozva.

Varga Judit elmondta: minden tagállam számos rendkívüli intézkedést vezetett be.

Kiemelte: „teljesen egyetértünk” a tizenhárom tagállam által szerdán közzétett nyilatkozattal, „miszerint ebben a kihívásokkal teli időszakban is fenn kell tartanunk és meg kell védenünk a szabadság, a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok értékeit”. Hozzátette: „nagyon sajnáljuk, hogy a nyilatkozatot nem nyitották meg valamennyi tagállam előtt csatlakozásra”.

„Ezek az értékek, amelyeken az Európai Unió alapul, közös értékeink. Ne ellentétek szítására használjuk azokat, különösen olyan időkben, amikor az Európai Uniónak egységre és a szolidaritásra van a legnagyobb szüksége” - jelentette ki az igazságügyi miniszter.

Varga Judit kitért arra is: Magyarország mindig szorgalmazta az Európai Unió alapértékeinek minden tagállamra kiterjedő, objektív kritériumokon és az egyenlő bánásmód elvén nyugvó kölcsönös értékelését. „Ez az értékelés kiterjedhet a rendkívüli intézkedésekre vonatkozó eltérő tagállami megközelítések összehasonlító elemzésére is akkor, amikor a válság legnehezebb napjai már mögöttünk lesznek” - mondta a tárcavezető.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom