Külföld

Németh Zsolt: Nem függesztették fel az Országgyűlés működését

Nem függesztették fel az Országgyűlés működését a koronavírus-járvány miatt - Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke James Risch amerikai szenátornak címzett levelében, amelyet csütörtökön juttatott el az MTI-hez.

Németh Zsolt: Nem függesztették fel az Országgyűlés működését
Németh Zsolt: Politikai hangulatkeltés a lengyel jogállamiságról szóló jelentés
Fotó: MH

A politikus emlékeztetett: az amerikai szenátor hétfői nyilatkozatában azt állította, hogy a koronavírus-járvány miatt hozott törvény „felfüggeszti a magyar parlament működését”.

Németh Zsolt kiemelte: „ez nem is állhatna távolabb az igazságtól”, hiszen a jövő héten kétórás azonnali kérdésekkel kezdenek hétfőn, majd tizennyolc törvényjavaslat vitájával folytatják a munkát a rákövetkező két napon. A kérdéses törvény „a legkevésbé sem érinti az Országgyűlés vagy bizottságai működését, az ellenzék jogait, időkeretét, vagy bármi effélét” - fogalmazott.

A képviselő azt is felidézte, hogy James Risch szerint a törvény „felfüggeszt minden választást”. Való igaz, hogy a jogszabály felfüggeszti az időközi választásokat a veszélyhelyzet ideje alatt, de ez nem érinti a 2022-ben esedékes országgyűlési választásokat - mutatott rá Németh Zsolt. Hozzátette: az alkotmány kifejezetten garantálja, hogy az országgyűlési választásokat legkésőbb 2022 májusában meg kell tartani.

A politikus hangsúlyozta: az amerikai szenátor nyilatkozata „olyan személyek beszámolóin alapul, akik szándékosan félrevezették”. Első ránézésre ugyanolyan nyilatkozat, mint „amilyenek százaihoz hozzászoktunk az elmúlt tíz évben” - közölte.

Úgy látja, a nyilatkozat mégis különleges abban az értelemben, hogy megmutatja, hogyan vezet az alapvető tények ellenőrzésének elmulasztása alternatív valóságokhoz. Ez különösen azért szerencsétlen, mert árnyékot vet a Donald Trump amerikai elnök hivatalba lépése óta ígéretesen fejlődő kétoldalú kapcsolatok jövőjére - tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink