Külföld

Megérkezett New Yorkba a járvány elleni orosz segélyszállítmány

Megérkezett szerda este New Yorkba az az orosz teherrepülőgép, amely maszkokat és egyéb orvosi felszereléseket vitt segítségül az amerikai világvárosba a koronavírus-járvány elleni harchoz - adta hírül az orosz ENSZ-képviselet.

Megérkezett New Yorkba a járvány elleni orosz segélyszállítmány
Megérkezett New Yorkba a járvány elleni orosz segélyszállítmány
Fotó: AFP

A szállítmány a legnagyobb orosz teherszállító gép, egy An-124-es fedélzetén érkezett. Dmitrij Polijanszkij, Oroszország ENSZ-nagykövetének helyettese Twitter-üzenetében úgy fogalmazott, hogy a szállítmány a nehéz helyzetben lévő New York-iakkal való szolidaritás szép gesztusa.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden úgy fogalmazott, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfői telefonbeszélgetésük során segélyt ajánlott fel Donald Trump amerikai elnöknek. A szóvivő fontosnak érezte megjegyezni, hogy az Egyesült Államoknak felajánlott segítséggel Putyin „abból indul ki, hogy amikor az amerikai orvosieszköz- és anyaggyártók felpörögnek, akkor szükség esetén viszonozni tudják majd ezt a segítséget”.

Morgan Ortagus amerikai külügyi szóvivő viszont a Twitteren közzétett üzenetében kiemelte: a hétfői telefonbeszélgetés során Trump és Putyin abban egyezett meg, hogy Washington orvosi felszereléseket vásárol Oroszországtól, és ez a - védőfelszereléseket és lélegeztetőgépeket tartalmazó - szállítmány szerdán meg is érkezett New Yorkba.

Ortagus hozzátette, hogy az Egyesült Államok és Oroszország eddig is nyújtott a másiknak humanitárius segítséget vészhelyzetek esetén, és ez bizonyára a jövőben is így lesz.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő erre reagálva a TASZSZ hírügynökségnek elmondta, hogy az Egyesült Államokba szállított orosz egészségügyi rakományt felerészt az orosz Közvetlen Beruházási Alap (az orosz állami szuverén alap), felerészt pedig az amerikai fél fizette ki. Hozzátette, hogy Moszkva és Washington együttműködése a koronavírus-fertőzés terjedése elleni küzdelemben a két elnök megállapodása alapján zajlik.

A moszkvai szóvivő méltányolta Ortagus közleményét, amely hangsúlyozta a kölcsönös humanitárius segítségnyújtás fontosságát. „Teljes mértékben osztjuk ezt a megközelítést. Eljött az ideje a közös munkának” - mondta Zaharova.

Nem léphet ki cellájából két hétig 146 ezer elítélt az Egyesült Államokban

Nem léphet ki cellájából a következő két hétben az Egyesült Államok szövetségi börtöneinek összes rabja, 146 ezer elítélt a koronavírus-veszély miatt, illetve a járvány terjedésének fékezése végett.

A szövetségi büntetés-végrehajtás azután döntött így, hogy egy louisianai börtönben, az FCC Oakdale nevűben meghalt két rab a járvány miatt, további húsz pedig továbbra is kórházban van. A helyzet annyira súlyos, hogy a helyi egészségügyi kormányzat már feleslegesnek tartja a rabok vírustesztelését.

Az őrök közül 13-an bizonyítottan fertőzöttek, egyikük intenzív kórházi ápolásra szorul.

Az Egyesült Államok szövetségi börtöneiben eddig összesen ez a két haláleset történt a járvány miatt, de tagállami és helyi fegyházakban, börtönökben már voltak koronavírusos halálesetek.

Missouriban terrorizmus gyanújával vádat emeltek egy férfi ellen, mert ráköhögött másokra

Missouri amerikai államban terrorizmus gyanújával vádat emeltek egy férfi ellen, mert egy boltban szándékosan ráköhögött másokra - jelentette szerdán a St. Louis Post-Dispatch című helyi lap. 

A 33 éves John Swaller a Missouri keleti részén fekvő Cuba nevű városkában bement a helyi boltba, a hűtőpultra ráírta, hogy Covid-19 (a koronavírus miatti betegség), és szándékosan ráköhögött néhány vásárlóra. Az egyik eladó azonnal rendőrt hívott. Elmondása szerint a férfi a hűtőpultra többször rá is lehelt. 

Az eset kedden este történt. A rendőrség védőruhában érkezett, a férfit őrizetbe vette, aki 25 ezer dollár óvadék ellenében védekezhet szabadlábon. Szerdán emeltek ellene vádat terrorcselekmény gyanújával. 

Doug Shelton, Cuba rendőrfőnöke azt mondta a helyi lapnak, hogy még nem tudja, Swaller fertőzött-e az új típusú koronavírussal. A boltot lezárták és azonnal fertőtlenítették. 

Nem ez az első eset az Egyesült Államokban, hogy valakit bíróság elé állítanak a járvánnyal összefüggésben. Pennsylvaniában azért tartóztattak el egy nőt, mert 35 ezer dollár értékű árucikkre köhögött rá egy élelmiszerboltban. A virginiai Purcellville-ben a rendőrség ugyanezen okból vette őrizetbe tizenévesek egy csoportját.

Kapcsolódó írásaink

Tusk megint a Fidesz kizárásával fenyeget

ĀElítélte a koronavírus elleni védekezésről szóló törvénnyel kapcsolatos „kontraproduktív pánikkeltést” az Osztrák Szabadságpárt EP-képviselője, Georg Mayer

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom