Külföld

Nehéz helyzetben a párizsi rendőrök

Mindennaposak a törvényszegő migránsok

„Bizonyos környékeken nem prioritás az üzletek bezárása és a gyülekezés betiltása” – írta Laurent Nuñez francia belügyminiszter-helyettes a tárca vezetőjének, Christophe Castanernek egy, a Le Canard Enchaîné hetilap birtokába jutott dokumentum szerint.

A V4NA hírügynökség azt írta, Nuñez úgy véli, a koronavírus terjedésének visszaszorítása érdekében bevezetett kijárási tilalmat a migránsok lakta negyedekben nem kell mindenáron betartani, „jobb a békesség”. Eközben másokat pénzbírsággal sújtanak, ha engedély nélkül mennek utcára.

Nicole Belloubet igazságügyi miniszter közölte, a kijárási tilalmat mindenkivel be kell tartatni, és szigorítani kell a büntetést a törvényszegőkkel szemben.

A múlt hét végén egy interneten keringő videó szerint a Párizstól északra fekvő, főként bevándorlók lakta Saint-Denis település Le Franc-Moisin kerületében bevándorlók egy csoportja kukákat gyújtott fel, majd a rendőrökre támadt, akik felé pirotechnikai eszközöket is lőttek és dobáltak.

Görögországban egyébként egy hónap után ismét lehetséges a menedékkérelmek benyújtása, kivéve annak a több mint kétezer embernek, akik az elmúlt hónapban érkeztek Törökországból. A Tagesschau című német lap cikke szerint a görög hatóságok ezeket az embereket egy zárt táborba vitték, ahonnan hazájukba vagy Törökországba toloncolnák ki őket. Notis Mitarakis görög migrációügyi miniszter a múlt héten az athéni parlamentben azt mondta, ezek az emberek szervezetten érkeztek a görög határra, nem menekültek, ezért nem is kaphatnak menedékjogot.

Az európai uniós adatokra hivatkozva a Frankfurter Allgemeine Zeitung arról írt, hogy míg március elején rekordot döntött a Spanyolországba érkező menekültek száma, a koronavírus-járvány miatt kialakult válsághelyzetben egyik hétről a másikra 3865-ről huszonötre csökkent a benyújtott menedékkérelmek száma. Az elbírálásra váró, közel százhúszezer bevándorló a mostani helyzetben teljesen magára maradt Spanyolországban.

Kapcsolódó írásaink