Külföld

A svédek nem hoznak korlátozásokat, inkább csak reménykednek

Több mint 2000 koronavírus-fertőzött Svédországban, a kormány mégsem rendelt el nagyszabású korlátozásokat, helyette folyamatosan tájékoztatja a lakosságot és abban bízik, kisebb kárt tesz a vírus, mint amit a leállás okozna.

A svédek nem hoznak korlátozásokat, inkább csak reménykednek
Tesztelésre felállított sátor egy svédországi kórház mellett
Fotó: AFP/Jonathan NACKSTRAND

Svédország radikálisan szembe megy a világ többi részén látott koroanvírus elleni védekezési módszerekkel, hiszen nem rendeltek el karantént, így az iskolák és a munkahelyek nagy része, tehát az éttermek és kávézók is nyitva vannak. 

Ha egészséges vagy, menj és dolgozz, akkor is, ha van beteg a környezetedben - mondta Szakos Attila főorvos, aki húsz éve él Svédországban a Válasz Online-nak adott interjúban. Viszont a legenyhébb felsőlégúti tünetekkel is otthon kell maradni az embereknek, de csak a megszűntüket követő 48 óráig. Utána mehetnek dolgozni. Az egészségügyi dolgozókra is ez vonatkozik. A 70 év felettieket arra kérik, maradjanak otthon és a hozzátartozók se látogassák őket.

Továbbá kiemeli, hogy megosztott a svéd társadalom, és ebben a kommunikációnak is szerepe van.

Egyrészt azt mondják, nagyon komolyan kell venni a vírust, de nem hoznak szigorú szabályokat, és az érvelés sem igazán következetes - mondta a főorvos.

 A svédek enyhítettek a egészségügyiek védőfelszerelésére vonatkozó követelményeken is. Az új koronavírussal fertőzött betegeket rövidujjúban is el lehet látni, és ha például valaki másfél méterre van egy intenzív osztályon a súlyos állapotú betegtől, még maszkot sem kell viselnie.

Az egészségügyiek legnagyobb félelme jelenleg az, hogy kifogyhatnak a megfelelő személyi védőfelszerelésből és ki lesznek téve a fertőzés kockázatának - emelte ki Szakos Attila, majd elmondta, hogy a közvetlen környezetéből is van olyan kolléga, aki lélegeztetőgépen van.

Svédországban kevés az aktív (gyógyító) fekvőbetegágy, kevesebb mint egyharmada a magyar kapacitásnak. Ez vonatkozik az intenzív osztályokra, a lélegeztetőgépek számára is. Tehát európai listák végén vannak.

A főorvos elmondta, hogy jelenleg a intézmények sorban zárják be a betegellátó osztályaikat, és tervszerűen képezik át a személyzetet a Covid-19-es betegek ellátására. Valamint olyanokat is bevonnak, akik a közvetlen betegellátásban nem vesznek részt, önkéntesként medikusokat és nővérhallgatókat készítenek fel. Önkéntes alapon reaktiválják a frissen nyugdíjba vonult egészségügyieket, amivel nem mindenki ért egyet. Mindenesetre nagyon gyorsan jelentkezett mintegy 5000 önkéntes - hansúlyozta. 

Továbbá elmondta, hogy Svédországban nem végeznek halottvizsgálatokat az igazoltan vírusmentes elhunytak kivételével. És míg ez Magyarországra is igaz, addig érdemes szem előtt tartani, hogy itt kedvezőbb a helyzet, hiszen „a halottakat leszűrik a vírusra”.

Svédországban viszont egyáltalán nem vesznek mintát a halottaktól, tehát ha korábban életében nem vizsgálták meg, akkor a haláleset rejtve marad.

Ezt a sötét, rejtett számot soha nem fogjuk megtudni - mondta Szakos Attila. Azért az árulkodó, hogy a sajtóban másfél héttel ezelőtt közöltek fotót néhány halott-tárolásra való hűtőkonténerről egy kórház udvarán.

Kapcsolódó írásaink