Külföld

Salvini: Jó munkát, Orbán Viktor barátom!

Újra elözönlötte Orbán Viktor neve az olasz sajtóorgánumokat. A koronavírus áldozatai után a magyar demokráciát siratják az olasz napilapok. A Liga elnöke, Matteo Salvini üdvözli, hogy rendkívüli hatalommal ruházták fel a magyar kormányfőt a vírus elleni küzdelemben.

Salvini: Jó munkát, Orbán Viktor barátom!
Salvini: Jó munkát, Orbán Viktor barátom!
Fotó: Gabriele Maricchiolo / NurPhot

A Corriere della Sera szerint Orbán karanténba zárta a demokráciát. „Elkezdődött az Orbán diktatúra” – írja az Il Sole 24 Ore gazdasági napilap, idézve egy baloldali magyar politikus kijelentését, illetve egy jobbikos kommentárt, amely „államcsínyként” értékeli az Országgyűlés döntését.

A Huffington Post olasz kiadása „Orbán-diktatúra” címmel indítja cikkét, majd kijelenti, hogy a veszélyhelyzet az alkotmány és a jogállamiság felfüggesztését vonta maga után visegrádi országokban. Vértelen katonai államcsínynek értékelik az Országházban meghozott 138 támogató és 53 elutasító szavazattal meghozott döntést.  „Viktatore” gúnynévvel illetik Magyarország miniszterelnökét. Véleményük szerint Orbán a koronavírus elleni harc kifogásával elnémította a parlamentet, illetve a jogállamiságot az országban.

A La Stampa Tóth Bertalan szocialista politikus kijelentését idézi, aki úgy fogalmaz: „elkezdődött a szájmaszk nélküli Orbán-diktatúra”.

Az olasz kormányerők is hozzászóltak a magyar Országgyűlés döntéséhez. A Demokrata Párt (PD) főtitkára, Nicola Zingaretti egy Twitter-üzenetben úgy fogalmaz: a nemzeti-populista kormányok amint megtehetik, csökkentik a személyek szabadságát. Helyettese, Andera Orlando úgy véli, hogy a kontinens demokráciáját is megfertőzte a vírus. Európának hatást kell gyakorolnia Orbánra, szerinte egy diktatórikus rezsim nem lehet az Európai Unió tagja – idézi a politikus Twitter-üzenetét az Il Fatto Quotidiano napilap. A PD külkapcsolatokért felelős titkára, Emanuele Fiano szolidaritásáról biztosította a magyar baloldalt, illetve az állampolgárokat. Véleménye szerint a magyar intézmények döntése 80 éves visszaesést jelent Európa számára.

Matteo Renzi, az Élő Itália (IV) elnöke is kemény kritikát fogalmaz meg Magyarországgal szemben: „Az európai egyesült államokról álmodom már évek óta. Pontosan ezért jogom és kötelességem kijelenteni, hogy azok után, amit Orbán tett, az Európai Uniónak nyomást kell gyakorolnia, hogy megváltoztassa elképzelését. Vagy egészen egyszerűen el kell űznie Magyarországot az Európai Unióból.”

A kormányerők lesújtó ítéletét ellensúlyozza Matteo Salvini volt belügyminiszter, a Liga elnöke.

„Orbánt rendkívüli hatalommal ruházták fel a vírus elleni küzdelemben? Tisztelettel üdvözlöm az állampolgárok által megválasztott magyar Országgyűlés szabad döntését. Jó munkát, Orbán Viktor barátom, és jó szerencsét Magyarország állampolgárainak, ebben a mindenki számára nehéz pillanatban!” – írja Matteo Salvini Twitter-üzenetében.

Objektum doboz

Az Olasz Testvérek (FdI) elnöke, Giorgia Meloni is védelmébe vette a magyar kormányfőt. „Tiltakozás kísérte a magyar parlament jóváhagyását, mely rendkívüli hatalommal ruházza fel Orbánt, a koronavírus elleni harcban. Ha valaki még nem vette volna észre, Olaszországban a szabadság korlátozása dekrétumok formájában történik” –  írta Tweet üzenetében Meloni.

A Wikipedia olasz nyelvű oldala március 30-ai kezdettel diktatúrakánt tünteti fel Maragyarország államformáját. A Nazione Futura konzervatív csoport jóvoltából került korrigálásra az internetes enciklopédia honlapja, amely újra demokráciaként jelöli meg a magyar állam berendezkedését.

Marco Gervasoni olasz történész, egyetemi professzor a Macchiavelli Politikai és Stratégiai Tudományos Csoport tagja logikus érvekkel rántja le a leplet az olasz sajtó hamis aggodalmairól. Kéthetes parlamenti vita után sikerült Orbánnak a diktátor szerepébe kerülni. Micsoda időpocsékolás. Elegendő lett volna Conte kollégájához fordulnia, aki a Facebookon közzétett határozatok számos lehetőségéről értesítette volna – írja Gervasone. A helyzet komikus lenne, amennyiben mindezt nem a nyugat-európai dekadens rendszerek nyilatkoznák. Az olasz publicista lerántja a leplet a nyugati sajtó pontatlan sok esetben hamis információiról, majd hozzáteszi: „A globalizmus európai támogatói nem tudják elviselni, hogy egy szabályosan megválasztott demokrata kormány meg akarja védeni saját állampolgárait. Éljenek a liberálisok, akik inkább hagyják meghalni őket.”

Kapcsolódó írásaink