Külföld

Egyre biztosabb a lengyel elnökválasztás halasztása

A májusra kiírt szavazás bojkottjára szólította fel az állampolgárokat és az ellenzéket a Polgári Platform államfőjelöltje, aki vasárnap fel is függesztette kampányát

A járványhelyzet miatt megváltozhat a lengyel államfőválasztás első fordulójának időpontja. A fő ellenzéki Polgári Platform szerint nem szabad május 10-én megtartani a szavazást, hétfőn pedig már az egyik miniszterhelyettes is arról beszélt, hogy valószínűleg el kell halasztani a voksolást.

Egyre biztosabb a lengyel elnökválasztás halasztása
Andrzej Duda is, aki képünkön épp televíziós bejelentést tesz a koronavírusról, úgy gondolja, lehet, hogy a voksolás időpontja tarthatatlannak bizonyulhat
Fotó: AFP/Nurphoto/Artur Widak

Felfüggesztette elnökválasztási kampányát, és a májusra kiírt szavazás bojkottjára szólított fel vasárnap a fő lengyel ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO) jelöltje, Małgorzata Kidawa-Błońska a koronavírus-járvány okozta helyzetre és
a választók biztonságára hivatkozva. A politikus a Facebookon a távirati iroda szerint azt írta, a május 10-re kiírt elnökválasztást nem szabad megtartani. „Amennyiben azonban a kormányzók továbbra is ragaszkodnak hozzá, tudniuk kell, hogy őket terheli a felelősség az állampolgárok életét és egészségét érintő borzalmas következményekért” – fejtette ki közösségi oldalán, ahol arra kérte a választókat és a többi ellenzéki elnökjelöltet is, hogy bojkottálják a májusi szavazást.

A Lengyel Parasztpártot vezető Władysław Kosiniak-Kamysz – aki Kidawa-Błońska fő ellenzéki vetélytársa a szavazáson – vasárnap kijelentette: a PO jelöltjétől elté­rően, ő maga most nem az elnökválasztással, hanem a szenátus elé kerülő gazdaságélénkítő csomaghoz benyújtandó módosítási javaslatokkal foglalkozik. Szkeptikusan viszonyult Kidawa-Błońska bojkottjavaslatához a többi ellenzéki államfőjelölt is. Andrzej Duda elnök, aki a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt jelöltjeként indul újból a választáson, egyelőre nem kommentálta a lépést.

A legutóbbi közvélemény-kutatások alapján Kidawa-Błońska a második helyet foglalja el Andrzej Duda után, népszerűsége azonban az utóbbi hetekben csökkent, míg Kosiniak-Kamyszé nőtt.

A választás elhalasztása a lengyel alkotmány szerint katasztrófahelyzet és szükség-, illetve hadiállapot esetén lehetséges. Lengyelországban járványhelyzetet hirdetett a kormányzó a Jog és Igazságosság párt, és ennek keretében hozza meg a szükséges intézkedéseket. Andrzej Duda államfő szombaton a lengyel közszolgálati hírtelevíziónak ugyanakkor azt mondta, ha a járvány „tovább tombol”, a május 10-i választási időpont „tarthatatlannak bizonyulhat”.

Ezek után hétfőn Wojciech Maksymowicz, tudományos miniszterhelyettes a Bloomberg szerint közölte, kollégái kitartanak amellett, hogy május 10-én tartsák az elnökválasztás első fordulóját, ugyanakkor a „természet felülírhatja” mindezt, és valószínűleg el kell halasztani a voksolást.

Az új típusú koronavírus-járvány miatt a lengyel alsóházi képviselők többsége által szombaton megszavazott törvénycsomag egyik előírása egyébként lehetővé teszi, hogy a választáson a 60 évnél idősebb választók, valamint a karanténba helyezettek levélben adják le voksukat. Az ellenzéket meglepte ez a lépés, amelyet az alkotmánybíróság korábbi határozata megsértésének tekint. Ez utóbbi ugyanis kimondta: a választási törvény bármilyen módosítása legfeljebb a választások előtt hat hónappal engedhető meg.

A módosítást ugyanakkor még elutasíthatja a szenátus, abban a testületben ugyanis a konzervatívok nincsenek többségben.

Kapcsolódó írásaink