Külföld

Egy kormányzati oldal segítségével szervezik az illegális bevándorlást az Egyesült Királyságba

A Migrációkutató Intézet legújabb elemzésében az Egyesült Királyság kormánya által, a 2014. április 1-jén bevezetett HGV Road User Levy-ben (nehéz-tehergépjármű úthasználati illeték) rejlő illegális lehetőségeket mutatja be, amely illetéket a szigetország területén minimum 12 tonnás kamionokkal fuvarozó vállalkozásoknak kell megfizetniük. A megszabott díj kiegyenlítése egy online felületen keresztül történik, amelynek gyengeségeit kihasználva egyre többen tudnak illegális módon a szigetországba jutni. Felmerülhet a kérdés, hogy gyakorlati szempontból a platform mennyire biztonságos, hiszen pusztán rendszámtábla-adatok alapján olyan többletinformációhoz juthat bárki, amely jelen esetben az illegális határátlépés egyik katalizátora, segédeszköze lehet, valamint napjainkban nemcsak nyilvánvaló biztonsági kockázatokat hordoz, de a koronavírus miatt járványügyieket is - írja az Intézet lapunknak eljuttatott elemzésében.

Egy kormányzati oldal segítségével szervezik az illegális bevándorlást az Egyesült Királyságba
„A szigetországi bejutás csak azon múlik, hogy mennyire voltak leleményesek és ügyesek a kamionra történő jogtalan fel- és leszállás, illetve rejtőzködés során”
Fotó: Dominika Zarzycka / NurPhoto /

Mi az a HGV Levy?

HGV Levy (nehéz-tehergépjármű úthasználati illeték) egy olyan útadótípus, amelyet minden Egyesült Királyságon kívül forgalomba helyezett (beleértve az Írországban nyilvántartottokat is), 12 tonna vagy afölötti tömegű jármű után meg kell fizetni. A díjfizetési kötelezettség 2014. április 1-jén lépett hatályba. A beszedett adót az úthálózat folyamatos fejlesztésére és karbantartására költik. A HGV Levy megfizetése minden járműre egyaránt vonatkozik és az üzemeltetőt terheli, más járműre át nem ruházható - írja a Migrációkutató Intézet.

Kiemelik, hogy a fizetendő összeg mindig a jármű súlyától és az országban való tartózkodás idejétől függ. Például egy naptári nap (23 óra 59 perc) 00:00-kor kezdődik és 23:59-kor ér véget. Ha egy jármű egy adott napon, este 22:00-kor lép be az országba és a HGV Levy vásárlása ugyanazon a napon történt, a jármű mindössze 1 óra 59 percet közlekedhet az angliai utakon és kötelezett a következő napi jegy megvásárlására is 23:59 után. A befizetendő díjat súly és tengelyszám alapján határozzák meg.

A fizetésnek mindig az országba való belépés előtt kell megtörténnie. A befizetés érkezés után nem lehetséges. Ha a sofőr belépett az országba, arra a napra már nem tudja befizetni a HGV Levy összegét. Természetesen ez a büntetés lehetőségének kockázatát növeli. A fizetés történhet előre feltöltött felhasználói fiókkal, hitelkártyával, bankkártyával. A fizetésre vonatkozó információk 2014. március 17-e óta lekérhetők a HGV Levy elektronikus rendszeréből. Ez lehetővé teszi az ellenőrzést egy-egy adott jármű kapcsán - áll az elemzésben.

HGV Levy biztonsági kockázatokat hordoz

Az útadó fizetésére kialakított online felületet azonban manapság már nem csak az Egyesült Királyságba tartó kamionosok és munkáltatóik látogatják. Az illegális migránsok és az embercsempész-hálózatok körében is mind gyakoribb, hogy kinéznek egy-egy kamiont, amely éppen az Egyesült Királyságba tart és a ponyva felvágása vagy az ajtók felnyitása után a rakomány között megbújva jutnak el, illetve juttatnak el embereket a szigetországba. Ez a módszer egyre jobban terjed a migránsok körében, hiszen újabb és újabb videók látnak napvilágot kamionsofőrök jóvoltából, valamint személyes beszámolók is alátámasztják az új trendet - írják.

Felmerülhet a kérdés, hogy honnan bizonyosodnak meg arról, hogy a kiszemelt gépjármű Angliába tart? A válasz bárki számára elérhető, semmilyen regisztráció, személyazonosítás nem szükséges hozzá, mivel a HGV Levy portálon minden fontos adat megtalálható csupán a rendszám megadása alapján.

Az Intézet felhívja a figyelmet, hogy a migránsok és embercsempészek dolga mindössze annyi, hogy az alábbi képen pirossal jelölt „Check if a non-UK HGV has a levy” menüpontra kattintanak és beírják annak a kamionnak a rendszámát, amely számukra érdekes lehet.

Honnan tudja a migráns, hogy az adott kamion az Egyesült Királyság felé tart?

HGV Levy online felülete tehát az embercsempészeket és a szigetországba igyekvő illegális bevándorlókat is segíti. Bárki, bárhonnan rákereshet a rendszám alapján egy adott kamionra, tehát, ha például Belgiumban egy embercsempész beírja a HGV Levy felületre a rendszámot, és meglátja, hogy az elkövetkező öt napra az adott sofőr befizette az útadót, akkor ez azt jelenti, hogy a gépjármű az Egyesült Királyságba tart. A migránsok kamionokra történő felszállása, az oldalponyvák felvágása, az ajtók kinyitása és a rakományok közé való elbújás már csak az ügyességükön múlik - emelik ki.

Jól látható - írják-, hogy ez a brit illetékfizetési rendszer egy hatalmas lehetőség az illegális bevándorlók számára, továbbá egy olyan kiskapu is, amely a jóhiszeműség és ellenőrizhetőség égisze alatt a jogtalan határsértések katalizátora. A rendszámtábla alapján történő keresés pár másodperc alatt kivitelezhető, tehát a bonyolult és kihívásokkal teli embercsempészés a mai modern világban a digitalizációnak köszönhetően jelentősen felgyorsult és hatékonyabbá vált.

Fontos kiemelni, hogy ez a módszer az embercsempészés egyik legmegbízhatóbb módja, hiszen a rendszámtábla alapján történtő keresés minden esetben megbízható adatokkal szolgál. Költséghatékony is, mivel csupán egy darab olyan eszközre (mobiltelefon, tablet, laptop stb.) van szüksége a keresést indítónak, amely rendelkezik internetes hozzáféréssel. Ezeken felül kényelmes megoldás is, mivel időt és pénzt spórol az embercsempészeknek. A kiszámíthatóságnak köszönhetően egyre jobban elterjed a HGV Levy-portál adottságainak kihasználása, amely hosszabb távon komoly veszélyt is hordoz magában. Egyrészt jelentős mértékben megnövelheti az illegális határátlépések számát az Egyesült Királyság esetében, másrészt olyan vészhelyzeteket is súlyosabbá tehet, mint a mostani koronavírus-járvány. Az egyre sikeresebb átjutási kísérletek és olcsóbbá váló csempésztechnikák tömegeket sarkallhatnak arra, hogy útnak induljanak, s ezt a módszert válasszák az Egyesült Királyságba való átkeléshez. Az ellenőrizhetetlenség, az utánkövetés és megfigyelés hiánya pedig még nehezebbé teszi az amúgy is komplex biztonsági dinamizmusokat mind a kontinentális Európa, mind a brit szigetország kapcsán - áll a kutatásban.

A bemutatott probléma orvoslását az jelenthetné - írja az Intézet, ha a brit kormány további adatok megadását kérné a HGV Levy felületén. Olyan információkat, amelyek csupán a sofőrök vagy a fuvarozással foglalkozó cégek birtokában vannak. Ezzel jelentősen vissza lehetne szorítani a lekérdezések számát, s a nyilvánosság kizárásával a kamionsofőrök is nagyobbbiztonságban lennének. A brit útdíjrendszer egyébként uniós kritikát is kapott, mivel nem megfelelően implementálja az ún. Eurovignette Irányelvet, ami miatt – a Brexitet követően is – kötelezettségszegési eljárás van folyamatban a szigetország ellen. Így könnyen elképzelhető, hogy a kormány a jövőben megváltoztatja a szabályozást, hogy a továbbiakban is hozzáférjen az EU belső piacához.

Összegzés

HGV Levy rendszer előnye (jóhiszemű sofőrök és cégek ellenőrizhetik, hogy az illetékfizetési rendszerben valóban megjelenik-e a befizetésük) tehát egyben a gyengeségére is rámutat. Jóllehet, hogy jogi szempontból adatvédelmi probléma nem áll fenn, hiszen az adatbázis nem ad ki természetes személy azonosítására alkalmas adatot, gyakorlati szemszögből azonban pont elég információt mutat a keresést indítók számára. A migránsok és a hálózatosodott embercsempész-csoportok bárhol, bármelyik 12 tonnás vagy afölötti tömegű kamionról meg tudják mondani, hogy mikor érkezik a szigetország területére, s mikor hagyja el azt - derül ki az elemzésből.

Így a potenciális és kiszemelt szállítóeszköz adataira hagyatkozva a szigetországi bejutás már csak azon múlik, hogy mennyire voltak leleményesek és ügyesek a kamionra történő jogtalan fel- és leszállás, illetve rejtőzködés során.

Kapcsolódó írásaink