Külföld

Hétszázezer fölé emelkedett a fertőzöttek száma a világban

Elérte a 722 435-öt az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma hétfő reggelre. A Covid-19-ben eddig 33 997-en vesztették életüket, és 151 991-en gyógyultak meg - tájékoztatott honlapján a Johns Hopkins Egyetem. A vasárnap esti adatsorban 685 623 fertőzött, 32 137 halott és 145 706 gyógyult szerepelt.

Hétszázezer fölé emelkedett a fertőzöttek száma a világban
A Covid-19-ben eddig 33 997-en vesztették életüket, és 151 991-en gyógyultak meg (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Vladimir Astapkovich

A baltimore-i oktatási intézmény összesítése szerint a vírusfertőzést 177 országban és területen mutatták ki.

A diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott az elvégzendő tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek egymástól.

Kínában (Hongkong és Makaó nélkül), ahol a járvány tavaly év végén elkezdődött, 82 149 esetet tartottak nyilván, 3308-an haltak meg és 75 904-en gyógyultak meg. A járvány kiindulópontjának számító közép-kínai Vuhanban a hét végén az utóbbi tíz napban csupán egyetlen újabb fertőzöttet regisztráltak, ezért vasárnap enyhítettek a közlekedési korlátozásokon.

Olaszországban összesen 97 689 regisztrált fertőzött van, 10 779 halott és 13 030 gyógyult.

Az Egyesült Államokban 142 502 fertőzöttet, 2506 halottat és 4856 gyógyultat tartanak nyilván. Vasárnap Donald Trump amerikai elnök április végéig meghosszabbította a társadalmi távolságtartásra vonatkozó előírásokat. A szabályzat értelmében az embereknek tartózkodniuk kell a társadalmi érintkezés formáitól, nem vehetnek részt - az egyes tagállamok döntései szerinti létszámú - rendezvényeken, és csakis nagyon indokolt esetben hagyhatják el otthonaikat.

Otthoni edzést végző fiatal nő Portugáliában
Otthoni edzést végző fiatal nő Portugáliában
Fotó: Rita Franca / NurPhoto / NurPh

Spanyolországban 80 110-re emelkedett a fertőzöttek száma, 275 új halálesettel pedig a halottak száma összesen 6803. A betegségből eddig 14 709-en gyógyultak fel. Az országban két hete szükségállapot van érvényben, amely alapján az oktatási intézmények zárva tartanak és csak meghatározott esetekben, például munkába járás vagy bevásárlás miatt lehet elhagyni a lakhelyet.

Franciaországban 40 723 a fertőzöttek száma, 2611-en vesztették életüket és 7226-an távozhattak egészségesen a kórházból. A koronavírus-járvány kezdete óta vasárnap szállították át a legtöbb, mintegy 250 súlyos, de stabil állapotban lévő beteget a túlterhelt kelet-franciaországi kórházakból a déli országrészbe és Németországba.

Rendőrségi oszlatójárművel fertőtlenítenek Indonéziában
Rendőrségi oszlatójárművel fertőtlenítenek Indonéziában
Fotó: Juni Kriswanto / AFP

Iránban a fertőzöttek száma elérte a 38 309-et, a halottak száma 2640, a gyógyultaké pedig 12 391.

Németországban 60 ezer, Hollandiában 10 ezer fertőzött van, Nagy-Britanniában 10 ezer lélegeztetőt rendelt a kormány

Németországban átlépte a 60 ezres határt az új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2) bizonyítottan fertőzöttek száma. A Johns Hopkins Egyetem kimutatása szerint hétfő délelőtt 62 435 fertőzöttet tartottak nyilván, ami 4740 esettel - 8,2 százalékkal - több az egy nappal korábbi 57 695-nél. 

A nyilvántartott németországi fertőzések számának növekedési üteme így továbbra is viszonylag lassú, legalábbis a járvány első szakaszához, február végéhez, március elejéhez képest, amikor még kétnaponta duplázódott az esetek száma.

Azonban a vírus okozta betegségben (Covid-19) elhunytak száma jelentősen nőtt, 433-ról 541-re emelkedett vasárnap délelőtt óta. A hatóságok leginkább attól tartanak, hogy terjedni kezd a vírus a leginkább veszélyeztetett csoportok, az idősek és a krónikus betegségben szenvedők körében. Ezt nem sikerült megakadályozni egy wolfsburgi bentlakásos otthonban, ahol többnyire demenciában szenvedő időseket ápolnak. A 165 lakó közül a hét végéig több mint 70 fertőződött meg és 15-en meghaltak, közülük hárman - egy 80, egy 86 és egy 88 éves ápolt - vasárnap.

Katonai helikopterrel szállítanak egy beteget Németországban
Katonai helikopterrel szállítanak egy beteget Németországban
Fotó: Marcel Kusch / DPA / dpa Pictu

Hollandiában átlépte a tízezret az igazolt fertőzöttek száma, ahol a vasárnap bejelentett több mint 1200 új fertőzés után hétfőre újabb 1111 ember esetében lett pozitív a koronavírus-teszt, ezzel jelenleg 10 930 nyilvántartott fertőzött van az országban.

Az elmúlt 24 óra leforgása alatt a vasárnapi számokhoz képest mintegy 40-nel többen, 132-en haltak meg az országban, ezzel 771-re emelkedett a halottak száma. Az új koronavírus okozta betegségből eddig összesen 353 ember gyógyult fel.

A helyi sajtó beszámolója szerint a járvány megfékezésére nemrégiben bevezetett intézkedések hatására nem torpant meg a vírus terjedése. Jacco Wallinga, a holland egészségügyi intézet (RIVM) munkatársa azt mondta: a múlt héten vázolt, derülátó forgatókönyv nem valósult meg. Az intézet arra számít, hogy az intenzív osztályokon ápolt jelenlegi valamivel több, mint 1100 beteg száma, akik a szokásos 10 helyett 23 napos ellátásban részesülnek, április közepére elérheti a 2500-at.

Luxemburgban a járvány terjedése folyamatos. A múlt hét folyamán napi száz alatti új fertőzöttről számoltak be az illetékes hatóságok, de pénteken már meghaladta a százat, szombaton 150 fölé emelkedett. Amíg vasárnap további több mint 200 embernél lett pozitív a koronavírus-teszt eredménye, addig számuk hétfőn 119 lett több, ezzel a mintegy 620 ezer lakosú országban jelenleg 1950 fertőzöttet tartanak nyilván. A halálos áldozatok száma a pénteki kilencről hétfőre 21-re emelkedett. A betegségből eddig 40-en gyógyultak fel. Az első koronavírussal fertőzött esetet február 29-én jegyezték fel Luxemburgban. A nagyhercegségben eddig mintegy 14 ezer tesztet végeztek el.

 Belgiumban vasárnap lépte át a 10 ezret, a hétfői bejelentés szerint pedig az elmúlt egy nap alatt további 1063 ember esetén mutatták ki a kórokozó jelenlétét. Ezzel jelenleg 11 899 igazolt fertőzöttet tartanak nyilván.

A közegészségügyért felelős belga hatóság (SPF) hivatalos adatai szerint a vírus miatt bekövetkezett elhalálozások száma az egymást követő hat napban lényegében azonos volt, vasárnap óta 82 halálesetet jelentettek. A járvánnyal összefüggésben így összesen 513 halottról számoltak be. 

Vasárnap óta 535 embert szállítottak kórházba, ezzel több, mint 4524 fertőzött kap kórházi ellátást. Közülük 926 ember - 59-cel többen, mint vasárnap - intenzív ellátásban részesül, 696-nak pedig lélegeztetőgépre is szüksége van. Azt közölték, hogy az intenzív osztályokon jelenleg rendelkezésre álló ágyak 53 százalékát használták ki. A kórházakból ez idáig 1527 ember távozhatott gyógyultan, közülük 168 az elmúlt 24 órában.

Emmanuel André, az SPF munkatársa arról számolt be, hogy a járvány belgiumi megjelenése óta hétfőn észleltek először pozitív jeleket esetleges lassulását illetően, de a korlátozó intézkedéseket sokan nem tartják be, pedig további erőfeszítésekre van szükség, máskülönben a fertőzés terjedésének üteme ismét felgyorsul.

Nagy-Britanniában a repülési, űrkutatási cégekből és Formula 1-es istállókból összeállt konzorcium hétfőn azt jelentette be közleményben, hogy 10 ezer lélegeztető gépre kapott megrendelést a kormánytól. Az ország 5000 lélegeztető géppel vágott neki a járványnak, jelenleg 8000 ilyen készülék áll rendelkezésre, és további 8000-et rendelt már korábban a kormányzat. Boris Johnson kormányfő, akiről a múlt héten kiderült, hogy ő maga is elkapta a vírust, 30 ezerben határozta meg a szükséges lélegeztető gépek számát.

Galamb sétál az Oxford Street-en, Londonban
Galamb sétál az Oxford Street-en, Londonban
Fotó: David Cliff / NurPhoto / NurPh

Ezzel párhuzamosan Neil Ferguson, az Imperial College London epidemiológusa a BBC közszolgálati rádióban hétfő reggel arról beszélt, hogy úgy véli, lassul a járvány terjedése az országban, a fertőzöttek 30-40 százaléka semmilyen tünetet nem mutat, és valószínűleg a lakosság 2-3 százaléka fertőződött meg, de ezekből az adatokból nem lehet megbízható előrejelzést készíteni. Arról is beszélt, hogy napokon belül kész lehet az a teszt, amely a vírust antitestek jelenléte alapján mutatja ki. Ezt kormányzati forrásból egyelőre se nem cáfolták, se meg nem erősítettek. A kormány naponta 25 ezer tesztelését szeretné lehetővé tenni. Vasárnap még 7000 embert vetettek alá szűrésnek. Az országban már jóval több mint ezer halálos áldozata van a járványnak.

Bértámogatást fizet az ausztrál kormány, Dél-Koreában egyre több a csoportos fertőzés

Ausztráliában 130 milliárd ausztrál dolláros (25 ezer milliárd forint) gazdasági élénkítő csomagot fogadott el a kormány annak érdekében, hogy az emberek a koronavírus-járvány ideje alatt is kapjanak fizetést - jelentette be hétfőn Scott Morrison ausztrál miniszterelnök újságírók előtt. 

Az intézkedés értelmében az ausztrál vállalatok a következő hat hónapban kéthetente minden alkalmazottjuk után 1500 dolláros (300 ezer forint) bérkiegészítési támogatást fognak kapni, hogy a járvány alatt is tudják fizetni a béreket, még akkor is, ha alkalmazottaik nem tudnak ténylegesen dolgozni. A kormány számítása szerint 6 millió ausztrálnak lesz szüksége erre a támogatásra a következő hónapokban. A kifizetéseket az állam május első hetében kezdi meg, de március 30-i dátummal visszamenőlegesen is folyósítják az összeget.

Ausztráliában eddig nagyjából 4200 pozitív koronavírus-tesztet és a járvánnyal összefüggésben 18 halálesetet jegyeztek fel a hatóságok. 

Ausztráliában eddig 18 halálos áldozatot követelt a vírus
Ausztráliában eddig 18 halálos áldozatot követelt a vírus
Fotó: Saeed KHAN / AFP

Bár Dél-Koreában hétfőre enyhén csökkenő tendenciát mutatott az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma, Szöulban és környékén egyre több csoportos fertőzésre bukkannak, és külföldről is egyre többen hurcolják be újra a betegséget. Az országban összesen 9661 fertőzésről tudnak, több mint 5200 ember azóta meggyógyult, és jelenleg nagyjából 4200-an szorulnak orvosi kezelésre. Tizennyolc napja az új esetek száma minden nap száz körül mozog. Dél-Koreában eddig 158-an haltak bele a Covid-19 betegségbe. Az egészségügyi hatóságok továbbra is „zéró toleranciával” lépnek fel azokkal szemben, akik megszegik a járvány terjedésének megállítása érdekében bevezetett korlátozó intézkedéseket, és jogi eljárást indítanak azok ellen, akik nem tartják be a kijárási tilalmat. Szerdától kötelezően kéthetes karanténba kell vonulnia a Dél-Koreába érkező külföldieknek, függetlenül attól, hogy milyen állampolgárságúak és honnan érkeznek. Azt, aki ennek a rendelkezésnek ellenszegül, a hatóságok azonnali hatállyal kitoloncolhatják az országból.

Indiában nem tervezik, hogy meghosszabbítják majd a járvány miatt három hétre elrendelt kijárási korlátozásokat. Narendra Modi kormányfő múlt héten arra szólította fel országának 1,3 milliárd lakosát, hogy maradjon otthon április 15-ig, viszont a rendelkezés miatt szegények milliói kerültek lehetetlen helyzetbe. Sokan nem tudnak ennivalót vásárolni, a munka nélkül maradt vendégmunkások pedig esetenként több száz kilométert kénytelenek gyalogolni, hogy hazatérhessenek, ráadásul a nagyvárosokból széthurcolhatják a fertőzést. Az egészségügyi minisztérium közlése szerint Indiában eddig 1071 koronavírusos esetet észleltek, és 29-en haltak meg a fertőzés következtében. Ezek a számok alacsonyak az Egyesült Államok, Olaszország vagy Kína adataihoz képest, de Indiában várhatóan csak hetek múlva fog tetőzni a járvány. Félő, hogy az esetek hirtelen megugrása összeroppanthatja India gyenge lábakon álló egészségügyi rendszerét.

Japánban hétfőre 1896-ra emelkedett a fertőzöttek és 67-re a halálesetek száma. A megbetegedések jelentős részét Tokióban észlelték. A japán fővárosban a múlt hét végén felkérték a lakosokat, hogy maradjanak otthonaikban, és a Tokió környéki településen élőket is arra figyelmeztették, hogy ne tegyenek hétvégi kirándulást Tokióba.

A Fülöp-szigeteken a hatóságok még bizonytalanok abban, hogy meg kell-e hosszabbítani az egy hónapra meghirdetett kijárási korlátozásokat, amelyek az ország lakosságának mintegy felét érintik. Bár Luzon szigetén már harmadik hete van érvényben kijárási korlátozás, az észlelt fertőzések és megbetegedések jelenlegi száma nem tükrözi még a járvány valós helyzetét. Arról csak további tesztek elvégzése után kaphatnak pontos képet, és majd ennek tükrében döntenek a korlátozások további szigorításáról vagy esetleges lazításáról - mondta el az egészségügyi miniszter. A Fülöp-szigeteken 1418 koronavírusos esetről tudnak, és 71 ember halt bele a fertőzésbe.

Csehországban szorosabb teszteléssel próbálkoznak, újabb szigorítások Szlovéniában

Csehország dél-morvaországi területén hétfőn elkezdték az úgynevezett intelligens karantén rendszerének próbaüzemét, a rendszer alkalmazását országos szinten húsvéttól tervezik. Szlovákiában stagnál az új fertőzöttek száma, Szlovéniában éjféltől lakhely elhagyási tilalmat rendeltek el, s kötelezővé tették a szájmaszkok és védőkesztyűk viselését mindenütt.

Kerékpározás Prágában
Kerékpározás Prágában
Fotó: Michal Cizek / AFP

A Dél-Morvaországban elindított új rendszer lényege, hogy az újonnan talált fertőzötteknél minél gyorsabban kinyomozzák, kivel találkozott az előző öt napban, hogy ezeket a személyeket szintén tesztelhessék. Ezt az érintett beleegyezése esetén mobiltelefonjának és bankkártyájának elektronikus nyomai alapján fogják megállapítani.

Hétfőtől ugyanakkor ismét szabad a mozgás azon a 21 észak-morvaországi településen, amelyet a járvány terjedésének lassítása érdekében együttesen helyeztek kéthetes karanténba. A hatóságok szerint már ellenőrzés alatt tartják a helyzetet.

Csehországban hétfő reggelre 2837-re emelkedett az új koronavírussal fertőzött személyek száma. Vasárnap 168 új fertőzöttet regisztráltak, ami az utóbbi hat nap legalacsonyabb növekménye. A napi növekedés üteme így tíz százalék alá csökkent - közölte honlapján a cseh egészségügyi minisztérium.

Hétfő reggelig újabb 6 ember hunyt el Csehországban a Covid-19 betegség következtében, a halálos áldozatok száma ezzel 17-re emelkedett. Az elhunytak döntő többsége nagyon idős személy volt, aki más krónikus betegségben is szenvedett. A gyógyultak száma változatlanul tizenegy. Laboratóriumi tesztet eddig 43 498 személyen végeztek, vasárnap reggel ez a szám még 40 700 volt. 

Csehországban már három hete szükségállapot van érvényben és a lakosságnak számos korlátozással kell szembenéznie.

Szlovákiában újabb 22 személynél diagnosztizálták a Covid-19 fertőzés kórokozóját, és így hétfő délig 336-ra emelkedett a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma - jelentette a TASR közszolgálati hírügynökség, az egészségügyi tárca adataira hivatkozva.

Az utóbbi napokban az újonnan regisztrált fertőzöttek száma átlagban húsz körül alakult Szlovákiában, vasárnap 22, szombaton 23 volt. Hétfő délig mintegy 7500 vírustesztet végeztek el, ezek közül 7197 bizonyult negatívnak. Az ország minden részén regisztráltak már fertőzötteket, többségük 30 év körüli, a legfiatalabb fertőzött 2 éves volt, a legidősebbek pedig 70 év körüliek.

Lengyelországban hétfő reggelig 1905-re nőtt a kimutatott fertőzések száma, az utóbbi 24 óra alatt 188 új esetet regisztráltak, ami 93-mal kevesebb, mint előző nap. Hét új halálesetet jegyeztek, így eddig összesen 26 beteg hunyt el, ketten felgyógyultak.

A lengyel egészségügyi miniszterhelyettes, Janusz Cieszynski hétfő reggel a közszolgálati hírtelevízióban elmondta: annak ellenére, hogy szombaton jelentős növekedést jegyeztek a kimutatott fertőzéseket illetően - ami egy nagyobb, zárt csoportú gócpont megállapításával volt összefüggésben - a fertőzések növekedési mértéke az utóbbi napokban „lassan bár, de mégis csökken”. A hosszabb távú tendenciára azonban csak a következő hetekben derül fény - jegyezte meg Cieszynski.

Szlovénia újabb szigorításokat vezetett be a koronavírus-járvány terjedésének fékezésére, az országban éjféltől lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el. Ales Hojs belügyminiszter szerint erre azért volt szükség, mert az emberek nem tartották be a kijárási korlátozásokat, amelyek március 20-óta vannak érvényben az országban.

„Nem lesz több kirándulás a tengerre és a hegyekbe” - mondta a tárcavezető. Azt kérte az állampolgároktól, vegyék komolyan a járványt, viselkedjen felelősségteljesen, érett nemzetként. 

A szlovén kormány továbbá elrendelte a szájmaszkok és a védőkesztyűk kötelező viselését is mindenhol, zárt- és közterületeken egyaránt. Mivel Szlovéniában is hiány van védőfelszerelésből, a rendelet engedélyezi a „rögtönzött” megoldásokat is, mint a kendő vagy sál használatát. A lényeg, hogy el kell takarni a száj és az orr környékét - írták.

Szlovéniában egy nap alatt 26-tal, összesen 756-ra emelkedett a koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma, és eddig tizenegyen haltak meg a járvány következtében.

Eközben Horvátországba vasárnap 12,5 tonna védőfelszerelés érkezett Sanghajból - közölte a zágrábi kormány hozzátéve, hogy Horvátország további húsz tonna szájmaszkkal, védőruhával és védőszemüveggel rendelkezik. 

Ideiglenes kórházzá változtatott sportcsarnok Horvátországban
Ideiglenes kórházzá változtatott sportcsarnok Horvátországban
Fotó: STRINGER / AFP

A közlemény szerint a legújabb szállítmányból - miután azt felosztják az egészségügyi intézmények között - valamennyi kerül ki a szabadforgalomba is, vagyis megvásárolható lesz a gyógyszertárakban. 

Horvátországban egy nap alatt 56-tal, összesen 713-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, és eddig hat halálos áldozata van a járványnak.

Spanyolországban 85 ezer felett a fertőzöttek száma, de a terjedés üteme lassul

Spanyolországban meghaladta a 85 ezret az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma, de a járvány terjedésének üteme már napok óta lassul - közölte María José Sierra, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ epidemiológusa hétfői madridi online sajtótájékoztatóján.

A szakember hangsúlyozta: szükségállapot és a szigorú lakhelyelhagyási korlátozások bevezetését követő első tíz napban átlagosan 20 százalékkal emelkedett az új fertőzöttek száma naponta. Az elmúlt öt napban a növekedés átlagosan 12 százalékra mérséklődött. 

Ez az a folyamat, amelyre a járványügyi szakértők vártak - tette hozzá, és megköszönte az emberek együttműködését a korlátozások betartásában, mert ez a legfőbb eszköz a járvány elleni védekezésben.

A spanyol egészségügyi dolgozók munkáját az ablakokból köszönik meg a madridiak
A spanyol egészségügyi dolgozók munkáját az ablakokból köszönik meg a madridiak
Fotó: Gabriel BOUYS / AFP

Az elmúlt 24 órában mintegy 6300 új fertőzöttet szűrtek ki, köztük például Fernando Simónt, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatóját, aki eddig naponta tájékoztatta a sajtót a járvány alakulásáról.

A koronavírus jelenlétét több mint 12 ezer egészségügyi dolgozónál mutatták ki, akiknek mintegy 90 százaléka otthoni karanténban lábadozik.

Az elhunytak száma egy nap alatt 812-vel emelkedett. Életét vesztette egy 57 éves barcelonai orvos is, aki a járvány hatodik egészségügyben dolgozó áldozata. A fertőzésbe összesen 7340-en haltak bele.

A gyógyultak száma is növekszik, egy nap alatt több mint kétezer embert nyilvánítottak egészségesnek, számuk összesen 16780.

Az ország kórházaiban eddig 46617 embert kellett ellátni koronavírus-fertőzés miatt, 3220-at az elmúlt egy nap során. Intenzív osztályokon összesen 5231 embert ápolnak, számuk 324-gyel nőtt vasárnap óta.

María José Sierra hangsúlyozta: több tartomány kórházaiban, például a madridi tartományban és Katalóniában az intenzív osztályok túlterhelté váltak, mivel sok a beteg, ráadásul az itt kezelt páciensek kezelése átlagosan két-három hétig tart. Ezért az intézményekben folyamatosan próbálják bővíteni az intenzív ellátás férőhelyeit.

Az El País című napilap a madridi helyi kormány adataira hivatkozva azt írta: a tartományban összesen 1745 intenzív terápiás ágy van, amelynek 20 százaléka szabad. Hétfőn a madridi kiállítási- és vásárcsarnok területén berendezett tábori kórházban további 32 intenzív férőhelyet tesznek elérhetővé, és ezen felül szükség esetén további ötszáz férőhelyet tudnak még megnyitni.

Továbbra is az ország közepén található madridi autonóm közösségből jelentik a legtöbb fertőzést, eddig több mint 24 ezer esetet igazoltak, az áldozatok száma mintegy 3400. 

A madridi tartományban 100 ezer lakosra 299 fertőzött eset jut, de a lakosság arányában nem itt, hanem az észak-keleti La Riojában van a legtöbb fertőzés, 448 eset 100 ezer lakosra vetítve. Ebben a tartományban több mint 1700 embernél mutatták ki a koronavírust, közülük 71-en elhunytak.

Spanyolországban két hete szükségállapot van érvényben, amely alapján az oktatási intézmények zárva tartanak és csak meghatározott esetekben, például munkába járás vagy bevásárlás miatt lehet elhagyni a lakhelyet. Ez a korlátozás április 11-ig van érvényben.

Hétfőtől leálltak a nem létfontosságú ágazatok is, mint például az autóipar vagy az építőipar. Az áprili április 9-ig tartó korlátozás nem érinti a többi között  az egészségügyet, a mezőgazdaságot, az élelmiszeripart, az áruszállítást, az áram-, gáz-, vízellátást, a gyógyszeripart, a telekommunikációt és a médiát sem.

Nőtt a fertőzöttek száma Iránban és Afganisztánban, ismét tesztelik Netanjahut, karantén alá került több török település

Iránban 117 újabb halálos áldozata van az új típusú koronavírus okozta betegségnek (Covid-19), a regisztrált fertőzöttek száma hétfőre pedig elérte a 41 495-öt. Afganisztánban szintén nőtt a fertőzöttek száma, az izraeli miniszterelnököt ismét tesztelik, valamint karantén alá került Hebron városa is, Törökországban pedig újabb területeket vontak vesztegzár alá.

Kianus Dzsahánpur, az iráni egészségügyi minisztérium szóvivőjének tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában 3186 új fertőzöttet regisztráltak. Az állami média szerint lázongások voltak egy dél-iráni börtönben, a rabok térfigyelő kamerákat és más felszereléseket zúztak szét. A hatóságok szerint az amerikai szankciók nehezítik a dolgukat a járvány elleni védekezésben. Hétfői Twitter-üzenetében Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter is arra kérte a nemzetközi közösséget, hagyja figyelmen kívül az amerikai szankciókat, Washingtont pedig gazdasági és egészségügyi terrorral vádolta meg.

Izraelben hétfőre 4347-re emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma, ami vasárnaphoz képest 482 új beteget jelent. Az egészségügyi minisztérium közleménye szerint a halálos áldozatok száma 15-re nőtt. Benjámin Netanjahu miniszterelnök ultraortodox közösségek ügyében eljáró tanácsadója, Rivka Feluch megfertőződött a koronavírussal. A kormányfő legutóbb csütörtökön találkozott vele, és noha a biztonsági óvintézkedéseket betartva értekeztek, ismét tesztelni fogják Netanjahut. A teszteredmények, valamint az epidemiológiai vizsgálat befejezéséig a miniszterelnök és tanácsadói elkülönítették magukat környezetüktől. 

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu
Fotó: AFP

A Palesztin Hatóság területén héttel nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, így ez a szám hétfő reggelre elérte a 115-öt. Gasszán Nimr palesztin belügyminiszter azt mondta, az elmúlt órákban több mint 600 tesztet végeztek el, ezek nagyrésze negatív eredményt hozott. A WAFA palesztin hírügynökség arról számol be, hogy Hebron kormányzója, Dzsibrín Bakri hétfőtől határozatlan időre lezárta a várost.     

Az afgán egészségügyi minisztérium hétfőn 22 új fertőzöttet jelentett, így az ázsiai országban ez a szám elérte a 145-öt, hárman belehaltak a betegségbe. Kabulban, valamint három másik nyugat-afganisztáni városban, Herátban, Farah-ban és Zarandzsban szombaton 21 napig tartó kijárási tilalom lépett életbe.     

Jordániában hétfőn több ezer turista, köztük 1500 külföldi két hete tartó karanténja jár le, amelyet egy Holt-tenger melletti hotelban töltöttek. A jordániai hatóságok az ország állampolgárait arra szólították fel, hogy otthonaikat további 14 napig ne hagyják el, a külföldiek ügyében pedig kapcsolatba léptek az érintett nagykövetségekkel. Az arab országban 259 regisztrált fertőzött van, hárman belehaltak a betegségbe, legalább 18-an pedig meggyógyultak. Jordánia március 16-án felfüggesztette fel összes külföldi és belföldi járatát, majd a határait is lezárta.     

Törökországban hétfőn két újabb falut és egy tanyát helyeztek karantén alá, így péntek óta Kütahya, Cankiri, Yozgat, Corum, Van, Sivas, Gümüshane és Rize tartományokban összesen legkevesebb 20 kistelepülésen rendeltek el vesztegzárat. Fahrettin Koca török egészségügy-miniszter vasárnap este Twitter-fiókján azt közölte, hogy az azt megelőző 24 órában 1815-tel 9217-re emelkedett az igazolt fertőzöttek, 23-al pedig 131-re nőtt a halálos áldozatok száma. Az országban az utóbbi napokban jelentősen növelték a napi koronavírus-tesztek számát, eddig több mint 60 ezret végeztek el, ebből csak vasárnap közel 10 ezret. A kór terjedésének fékezésére a török kormányzat korábban számos szigorú korlátozást léptetett érvénybe, egyebek közt megtiltotta a mecsetekben a tömeges imádkozásokat is. 

Kapcsolódó írásaink