Külföld

A szolidaritás hiánya halálos veszedelem lehet Brüsszel számára

Egyre jobban növekszik a feszültség Olaszország és az Európai Unió között. A jelenlegi állás szerint a Covid-19 a legsúlyosabb emberi és gazdasági károkat Olaszországban okozta. Giuseppe Conte kormányfő egy hónapja hirdette ki az egészségügyi vészhelyzetet, három hete karanténban szinte az egész ország. A turizmus, a kereskedelem és a termelés számos ágazata sokkhatás alatt. Eközben az uniós tagállamok a szolidaritás és hosszú távú gazdaságmentő tervek helyett taktikáznak.

A szolidaritás hiánya halálos veszedelem lehet Brüsszel számára
Salvini: Svájc 5000 eurónyi frankkal támogatja a családokat, Nagy-Britannia biztosítja a bérek 80 százalékát, az USA 2000 eurónyi dollárt juttat a családoknak. Ők megtehetik, mi nem, mert euró a fizetőeszközünk
Fotó: AFP/Miguel Medina

Elkezdődött a felek közötti megegyezés, hogy még időben elkerülhető legyen a koronavírusban súlyosan érintett déli országok, illetve az északiak közötti törés. A tárgyalások azonban egyre jobban elhúzódnak, miközben Olaszországban egyre többen intenének búcsút az EU-nak.

Matteo Salvini volt belügyminiszter, a Liga elnöke bár kimondatlanul, de az „Italexit”-et, az olasz kilépést. „Nyomtassunk újabb bankjegyeket! – jelentette ki. „Svájc 5000 eurónyi frankkal támogatja a családokat, Nagy-Britannia biztosítja a bérek 80 százalékát, az USA 2000 eurónyi dollárt juttat a családoknak. Ők megtehetik, mi nem, mert euró a fizetőeszközünk” – nyilatkozta a Corriere della Sera napilapnak.

Luigi Di Maio külügyminiszter, az Öt Csillag Mozgalom politikusa is kritikus hangnemben fogalmazott: „Európán a sor, hogy szolidaritást mutasson az egyik alapító ország iránt. Nem egoizmus, hanem szolidaritás szükséges.”

Paolo Gentiloni gazdaságpolitikáért felelős uniós biztos – volt olasz miniszterelnök – is egyedüli megoldásnak a szolidaritást fogadja el. Véleménye szerint Európa újjászületéséhez közös tervre van szükség, majd figyelmeztet, hogy egyetlen ország, még a leggazdagabbak sem lábalhatnak ki ebből a szörnyű krízisből, közös erőfeszítés nélkül.

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke hasonlóan fogalmazott. „Szolidaritás hiányában nem csak a kötelezettségek, hanem az együttlét is értelmét veszti” – nyilatkozta a Corriere della Serának. „A jelenlegi krízis egy átmeneti állapot, amely az összekovácsolódás lehetőségét is magában hordja, amely az unió megerősítését is eredményezheti” – tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink

Több mint tízezer áldozatot számlál Olaszország

ĀA járvány európai gócának számító ország gyászolja világszerte a betegség legtöbb áldozatát - Sürgősségi forrásokkal segítik a rászorulók élelmiszer-vásárlását - Ferenc pápa nem fertőzött