Külföld

Több mint tízezer áldozatot számlál Olaszország

Meghaladta a tízezret szombat estére a Covid-19 halálos áldozatainak száma Olaszországban, így a járvány európai gócának számító ország gyászolja világszerte a betegség legtöbb áldozatát.

Több mint tízezer áldozatot számlál Olaszország
Meghaladja a tízezret a halálos áldozatok száma
Fotó: AFP/Miguel Medina

A polgári védelem legfrissebb, szombat esti összesítése szerint a halálesetek száma 889-cel, összesen 10 023-ra emelkedett, míg az igazolt új fertőzések száma 86 498-ról 92 472-re nőtt.

Szombatig az összes fertőzött közül 12 384 gyógyult meg, míg előző nap 10 950 volt a gyógyultak száma. Intenzív osztályon 3856-an vannak az előző napi 3732 után.

A Szentatya nem fertőzött

A Ferenc pápa rezidenciájában elvégzett koronavírus-tesztek eredménye szerint a 83 éves egyházfő és a közeli munkatársai nem fertőzöttek - tudatta közleményében Matteo Bruni vatikáni szóvivő szombaton.

Százhetven emberen végeztek el vírustesztet a pápai államban, és hat esetben lett pozitív az eredmény, egyikük a Szent Márta vendégházban lakik, ahol Ferenc is.

Sürgősségi forrásokkal segítik a rászorulók élelmiszer-vásárlását Olaszországban
 

Négy és fél milliárd euró azonnali költségvetési  támogatással segítik a járvány miatt anyagilag nehéz helyzetbe jutott olaszokat az élelmiszer-, gyógyszer- és létfontosságú cikkek vásárlásban Giuseppe Conte kormányfő szombat esti bejelentése szerint, amellyel a munka és bevétel nélkül maradtak támogatására kérte a nagyvállalatokat, termelőket is.

Az összeget az úgynevezett nemzeti szolidaritási alapból a polgármestereknek utalják át.  Ezen kívül a polgári védelem forrásaiból további 400 millió eurót osztanak szét a majdnem nyolcezer olasz város között olyanok számára, akiket „ezzel a bevásárlásban segíthetnek”.

Giuseppe Conte miniszterelnök kijelentette, a hetek óta tartó vészhelyzetben vannak olaszok, akik kezdenek anyagi nehézségbe kerülni.  „Éreztetni akarjuk az állam konkrét segítségét” - mondta Conte hangsúlyozva, hogy egész Olaszország „ugyanabban a csónakban evez”, és szolidaritási láncra van szükség.
Az olasz kormányfő hozzátette, az utolsó erejéig azért fog küzdeni, hogy az Európai Unió is méltó választ adjon a járvány teremtette kihívásra.  

A szigorú intézkedések meghosszabbítása várható

Olaszországban, az első nyugati országban, ahol szigorú karanténintézkedéseket vezettek be a járvány megjelenése után, a kormány a korlátozások újabb, kéthetes meghosszabbítását fontolgatja a Corriere della Sera című olasz napilap értesülései szerint, ami további csapást mér az iparra.

Lucia Azzolina oktatási miniszter korábban bejelentette, hogy meghosszabbítják az iskolák és egyetemek március 5-én kezdődött zárva tartását április 3-ig.

Tovább szigorítják az Olaszországba történő belépést a szárazföldi, tengeri határátkelőkön, illetve a repülőtereken - közölte szombaton a közlekedési minisztérium. A határt átlépni szándékozóknak közölniük kell az utazás célját, telefonszámukat és címüket, valamit azt, hogyan kívánnak eljutni a végső úticéljukhoz - közölte a tárca. A beutazóknak -attól függetlenül, hogy vannak-e tüneteik vagy sem - jelentkezniük kell a helyi egészségügyi hatóságoknál és 14 napra karanténba kell vonulniuk.

A légi- és hajózási társaságok a bejelentkezéskor hőmérsékletet mérnek, és nem engednek a járműre senkit, akinek a hőmérséklete 37,5 Celsius-foknál magasabb.

Mintegy 134 ezer olasz egészségügyi dolgozó jelentkezett a koronavírussal kapcsolatos távoktatásra - közölte szombatig a Legfelsőbb Egészségügyi Intézet (ISS). Az ISS közleménye szerint a képzésen a szakemberek tudományos ismereteken alapuló világos eligazítást kaptak az új koronavírus okozta válság leküzdéséhez. Az ISS honlapján (www.eduiss.it) elérhető 16 órás távtovábbképzés február 28-tól április 28-ig tart.

Bari polgármestere szerint Dél-Olaszország előbb újraindul, mint a gócpont északi tartományok
 

Korai még enyhíteni az óvintézkedések korlátozásain, de a koronavírus-fertőzés miatti vészhelyzetből elsőként a déli régiók lábalnak ki - jelentette ki Michele Emiliano, az olasz csizma sarkában található Puglia kormányzója, aki közösségi oldalán nyilatkozott a nemzetközi sajtónak.

Emiliano kifejtette, hogy a Covid-19 szabályosan kettéosztotta Olaszországot: a gócpontnak számító északi tartományokban még hónapokig eltarthat, mire a járványgörbe elkezd erőteljesen lefelé ívelni, miközben délen sikerült nemcsak lelassítani, hanem meg is fékezni a fertőzés terjedését.

Úgy vélte, ezért a szigorú óvintézkedéseket nem egyszerre fogják feloldani az egész országban. Elsőként a délolasz térségben indulhat újra az élet, a most leállított, nem létfontosságú termelés és szolgáltatások újbóli működtetésével. Hozzátette: ezt az előnyt a déli vállalatoknak, üzemeknek ki kell majd használniuk, és azt kell szorgalmazniuk, hogy az északon vagy más országokban elhúzódó vészhelyzet miatt a „már megnyitott” dél-olaszországi tartományokba helyezzenek át bizonyos termelési egységeket.

„Persze Pugliában is korai újranyitásról beszélni, hiszen még a járvány ellen vívott harc kellős közepén vagyunk” - jegyezte meg.

Az Olaszországban eddig diagnosztizált 86 ezer fertőzöttből több mint 30 ezren a tízmilliós Lombardiában vannak, és csak valamivel több mint 1300-an a négymillió lakosú Pugliában. Michele Emiliano sikeres stratégiának nevezte, hogy minden eszközzel megakadályozták, hogy az „északról menekülők délre vigyék a vírust”. Elmondta: a kívülről érkezőket a pugliai vasútállomásokon, buszpályaudvarokon és sztrádakapuknál azonosították, és kéthetes házi karanténba helyezték.

Kritikus pontnak nevezte a déli tartomány több száz, nagyrészt magánkézben működő idősotthonát. Emiliano tervei szerint ezek közül azokat, amelyekben elterjed a fertőzés, kisebb járványkórházzá alakítják át a betegek kórházba szállítása helyett. Példaként hozta fel Soleto esetét, ahol a betegekkel teli idősotthon tulajdonosai és ápolói a járványtól tartva „elmenekültek”, így a polgármester és a helyi rendőrök gondozták az időseket, amíg új személyzetet nem találtak.

A tartomány kormányzója köszönetet mondott a Kínától kapott szájmaszkokért és más egészségügyi felszerelésért. Azonnali segítséget nyújtott a moszkvai patriarkátus is, amely szoros kapcsolatot ápol a pugliai Bariban található Szent Miklós-templommal - hangsúlyozta.

Emiliano elmondta, hogy a dél-olaszországi zöldség- és gyümölcsültetvényekről nem tűntek el az afrikai idénymunkások, „csak most ők tartanak a fertőzött fehérektől, és nem fordítva”.

Emiliano álhírnek nevezte azokat a sajtóértesüléseket, melyek szerint a délolasz gyógyszertárakat és élelmiszerboltokat már több támadás érte volna, és Bari utcáin ellopják a teli bevásárlószatyrokat. Elismerte azonban, hogy a válsághelyzet mindenekelőtt az eddig többnyire feketén alkalmazott, most bevétel nélkül maradt délolaszokat sújtja.

„Ahogy enyhül a járvány szorítása, azonnal mozgásba hozzuk az első számú gazdasági forrásunknak számító idegenforgalmat, mivel szerencsére az új koronavírus a gyönyörű turistalátványosságainkat nem támadta meg” - jelentette ki Puglia tartomány kormányzója.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom