Külföld

Söder és Laschet előnyt kovácsolhat a válságból

A német sajtó szerint Angela Merkel tanult a menekültválság idején elkövetett hibáiból – Öngyilkos lett Thomas Schäfer, Hessen tartomány pénzügyminisztere

Az új koronavírus-járvány miatt ugyan háttérbe szorult, de a színfalak mögött tovább zajlik a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöki székéért folytatott küzdelem. A válságból a német sajtó szerint a bajor és az észak-rajna-vesztfáliai kormányfő profitálhat.

Söder és Laschet előnyt kovácsolhat a válságból
Armin Laschet és Markus Söder aktívan küzdenek a járvány ellen
Fotó: FP/DPA/Sven Simon/Malte Ossows

Április végén döntött volna a kormánypárti CDU Annegret Kramp-Karrenbauer pártelnök utódjáról a CDU berlini kongresszusán, ám elhalasztották az eseményt. A párt vezetésére, egyúttal a kancellárjelöltségre hárman jelentkeztek: Armin Laschet, Friedrich Merz és Norbert Röttgen. Bár pártelnök nem lehet, a CDU és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) közös kancellárjelöltje lehet még Markus Söder, a CSU vezetője, igaz, ő nyíltan sosem beszélt arról, hogy megpályázná a pozíciót.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung című német lap a hétvégén foglalkozott a kérdéssel egy összeállításában. Mint írták, Kramp-Karrenbauer a napokban bírálta azokat, akiknek jelen válsághelyzetben a CDU elnöki posztjáért folyó verseny a legfontosabb. Norbert Röttgen, a szövet­ségi parlament külügyi bizottságának elnöke sürgette a tagságot, hogy döntsenek a párt vezetőjének személyéről, Friedrich Merz egykori CDU/CSU frakcióvezető pedig bemutatta kampánymenedzserét. Kramp-Karrenbauer közölte, számára most nem ez a prioritás.

Így van ezzel Armin Laschet észak-rajna-vesztfáliai miniszterelnök és Markus Söder bajor kormányfő is. A két német tartományban harmincmillió ember él, a járvány mindkettőt kiemelten sújtja, a halálozási ráta pedig Németország más területeihez képest igen magas.

Söder Twittere jelenleg csak a vírus elleni küzdelemről szól, bejegyzéseinek üzenete világos: a bajor miniszterelnök cselekszik. Saját tartományában Laschet szintén ener­giát és pénzt nem sajnálva küzd a vírus terjedése ellen.

Nem szabad elfeledkezni Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszterről sem a cikk szerint, aki Laschet pártelnökké választása esetén a CDU alelnöke lehet. A tárcavezető határozott megnyilvánulásaival, intézkedéseivel az emberek többsége elégedett.

Mindemellett ott van egyébként Angela Merkel, akinek tizenöt éve tartó kancellárságát válságok sora kísérte: a 2008-as gazdasági világválság, az eurózóna válsága, a menekültválság és most a koronavírus-válság. A szövetségi kormányfő jó válságkezelő, alkalmasságának korlátai viszont megmutatkoztak 2015-ben, amikor menekültek tömegei előtt nyitotta meg országa határait. Hibáiból tanulva a kancellár a mostani helyzetben egyenesen a lakossághoz fordulva tájékoztatta az embereket a járvány terjedésének megfékezése érdekében hozott szigorító intézkedésekről, tőle szokatlan módon empátiát tanúsított – írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

A német politikát szombaton tragikus esemény rázta meg. A Die Welt közölte, hogy vonat elé vetette magát és meghalt Hessen tartomány pénzügyminisztere, Thomas Schäfer. Volker Bouffier hesseni miniszterelnök vasárnap videóban búcsúzott tőle, amelyben elmondta, Schäfert súlyos aggodalmak gyötörték, hogy a járvány miatti válsághelyzetben nem tud megfelelni a polgárok elvárásainak.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom