Külföld

Tagadta az amerikai vádakat Nicolás Maduro, és puccs kitervelésével vádolta Washingtont

„Rasszista cowboyok”

Nicolás Maduro venezuelai elnök visszautasította, és „kivételesen szélsőséges, durva lépésnek” minősítette az amerikai kormány vádemelését ellene és tucatnyi tisztségviselője ellen kábítószer-kereskedelem, pénzmosás és terrorizmus miatt.

Tagadta az amerikai vádakat Nicolás Maduro, és puccs kitervelésével vádolta Washingtont
A venezuelai elnök a kezdetektől szuverenista pózban tetszeleg
Fotó: AFP/Yuri Cortez

Az amerikai elnök, „Donald Trump kormányzata egy kivételesen szélsőséges, durva lépés keretében hamis vádakkal teli iratot dobott össze” – mondta Maduro, és hozzátette: az amerikaiak, „mint valami 19. századi rasszista cowboyok, vérdíjat tűznek forradalmárok fejére, a miénkre, akik készen állunk arra, hogy minden területen megküzdjünk velük”. Maduro „nyomorult emberi lénynek” nevezte Donald Trump amerikai elnököt, aki úgy kezeli a nemzetközi kapcsolatokat, mint egy New York-i maffia pénzbehajtó embere. A venezuelai elnök ismételten elítélte azt az erőszakos tervet, amelyet szerinte kolumbiai területen szerveznek Washington utasítására, Venezuela megtámadása céljából, ezért éberségre szólította fel a venezuelai hatóságokat. Maduro állítása szerint ennek a csoportnak a tagjai, például Juan Guaidó ellenzéki vezető, akcióik részeként a múlt héten megtámadták Punta de Matát, hogy megfosszák az országot a gáztól. Egy héttel ezelőtt erős robbanás rázta meg a venezuelai olaj- és földgázvállalat (PDVSA) Punta de Mata-i terminálját. Az El Nacional című ellenzéki lap korábban azt írta, hogy a robbanás oka két gáztisztító meghibásodása volt. A venezuelai főügyészség egyébként vizsgálatot indított Juan Guaidó ellenzéki vezető, Clíver Alcalá nyugalmazott tábornok és „más összeesküvők” ellen „egy amerikai tanácsadók által Kolumbiában kitervelt puccs” miatt, amit sikerült meghiúsítani.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom