Külföld

Ötezermilliárd dollárt szánnak a G20-ak a gazdaság védelmére

Szükség van a szigorú korlátozó intézkedésekre, a biztató jelek ellenére még koránt sincs vége a járványnak – figyelmeztetett a WHO európai igazgatója

Komoly vállalást tettek a G20-ak a globális gazdaság védelmében, és az uniós vezetők is tanácskoztak a koronavírus-járvány elleni küzdelemről. A WHO európai igazgatója óva intett a túlzott optimizmustól.

Ötezermilliárd dollárt szánnak a G20-ak a gazdaság védelmére
Emmanuel Macron francia elnök is feszülten figyel a G20-ak videokonferencián
Fotó: AFP/Pool/Ian Langsdon

Vannak biztató jelek a koronavírus-járvány lassulását illetően Európában, de még távolról sincs vége, a világnak hozzá kell szoknia a mostani körülményekhez – erről beszélt egy koppenhágai online sajtótájékoztatón tegnap Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai igazgatója. Kluge szerint a számos ország által meghozott korlátozó intézkedések példa nélküliek ugyan, de szükségesek. Mint mondta, Olaszországban kicsit kevésbé meredek már a fertőzés görbéje, korai azonban még arról beszélni, hogy csúcspontjára ért a járvány.

Tegnap több nemzetközi tanácskozást is tartottak a koronavírus elleni küzdelemről. A világ húsz vezető gazdasága, azaz a G20-as országcsoport videókonferenciáján megállapodott, hogy ötezermilliárd dollárt fordítanak a globális gazdaság élénkítésére számos módon, például célzott adó- és költségvetési politikával, gazdasági intézkedésekkel és garancianyújtásokkal. Közös közleményükben elsődleges feladatok közé sorolták a bizalom visszaállítását, a pénzügyi stabilitás fenntartását, a gazdasági növekedés beindítását és gyorsítását, továbbá azt, hogy megmaradjanak a munkahelyek és a bérek, sürgősen helyreállítsák a megszakadt ellátási láncokat és gyors segítséget nyújtsanak a rászoruló országoknak. A G20-as találkozóval kapcsolatban Charles Michel, az Európai Tanács és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is megszólalt. Sajtónyilatkozatukban felkérték a világ legnagyobb gazdaságait irányító országok vezetőit, hogy minden rendelkezésükre álló eszközzel mérsékeljék a gazdasági visszaesés társadalomra gyakorolt hatását.
Von der Leyen részt vett az Euró­pai Parlament rendkívüli brüsszeli plenáris ülésén is, ahol arról beszélt, hogy a határokat nem ismerő járványt nem lehet a határellenőrzés visszaállításával kezelni, ahogyan azt több tagállam teszi.
A német politikus kiemelte az egységes piac működésének fontosságát, mondván egyetlen tagállam se önellátó orvosi felszerelések és védőeszközök terén.

Tegnap videókonferenciát tartottak az uniós állam- és kormányfők is, Von der Leyen és Michel kora estére ígért sajtótájékoztatója azonban lapzártánkig nem kezdődött el.

Nem csak a G20-as csúcson, hanem külön is egyeztetett tegnap Vlagyimir Putyin orosz és Emmanuel Macron francia elnök többek között arról, hogy továbbra is biztosítják az egészségügyi eszközök és berendezések szállításának feltételeit. Putyin előzőleg egy moszkvai tanácskozáson azt mondta, Oroszország két-három hónapnál rövidebb idő alatt legyőzheti a koronavírust, amennyiben az állam, a társadalom és az üzleti világ hatékonyan együtt tud működni. Macronnak egyébként van oka aggódni a franciaországi helyzet miatt, ugyanis több egészségügyi dolgozó feljelentette a kormány tagjait. Az államfő jelentős beruházási programot ígért a közegészségügynek, valamint fizetésemelést az ezen szektorban dolgozóknak.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom