Külföld

Ferenc pápa: Azt hittük, hogy egészségesek maradhatunk egy beteg világban

Ferenc pápa péntek este közös imára és oltáriszentség imádásra hívta a világegyház közösségeit és a különböző felekezeteket, hogy egy szívvel és lélekkel fohászkodjanak a koronavírus világjárványtól való szabadulás kegyelméért.

Ferenc pápa: Azt hittük, hogy egészségesek maradhatunk egy beteg világban
Ferenc pápa az üres Szent Péter téren
Fotó: AFP/Vincenzo PINTO

A Szent Márk könyvéből elhangzott evangélium a viharba sodródott, bárkában veszteglő apostolok történetét idézte. Ferenc pápa ehhez a bibliai megrendítő jelenthez fűzte gondolatait elmélkedésében, és a megriadt, hitevesztett apostolokhoz hasonlította napjaink emberiségének lelkiségét.

Már hetek óta úgy érezzük, hogy leszállt az éj, és sötét felhők nehezedtek a városok útjaira, süketítő csend és űr bénította meg életünket - hangzott fel Ferenc pápa elmélkedése az eső áztatta üres Szent Péter téren. Benne van a levegőben, a gesztusokban a tekintetekben, hogy félelemmel teli szívvel, elhagyatottak maradtunk. Péter utóda a világot sújtó jelenlegi megpróbáltatást a megriadt apostolokhoz hasonlította, akik váratlan viharba keveredtek és az ijedtség pillanatában elvesztették Jézusba vetett hitüket. „Az irányt vesztett emberiség hajója ma is viharba került és ebben a hajóban mindannyian benne vagyunk”. Elvesztünk! - kiáltották egy szívvel és lélekkel az apostolok, és talán mi is rádöbbentünk, hogy nem folytathatjuk életünket egyedül, csak együtt - figyelmeztetett a pápa.

Próbáljuk megérteni, miben is rejlik az apostolok hite vesztése - kérdezi a pápa? Nem bíznak már Jézusban, nem hívják segítségül. Úgy érzik, hogy Jézus nem visel gondot rájuk, már nem foglalkozik velük. Ez a családjainkban felhangzó legfájdalmasabb kérdés is: nem érdekellek?

A vihar leleplezi sebezhetőségünket és felfedi hamis biztonságunkat, amelyekre szokásainkat és prioritásainkat helyeztük és életünk terveit alapoztuk. A viharban lehulltak a sztereotípiák és fény derül arra, hogy szunnyadni hagytuk, elfeledtük mindazt, ami megtartja és táplálja életünket és közösségeinket. „Hagytuk hogy felemésszenek az események és összezavarjon a rohanás, nem álltunk meg figyelmeztetésid hallatán, nem hagytuk, hogy a háborúk, világméretű igazságtalanságok felrázzák szívünket, nem hallottuk meg a szegények és a súlyosan beteg földgolyónk kiáltását” - mondta a Szentatya. „Azt hittünk, hogy mindig egészségesek maradhatunk a beteg világban” - hangzottak a pápa súlyos szavai az emberiség helyzetéről.

Elmélkedésében arra buzdította a világegyház híveit, hogy úgy használják fel a megpróbáltatás napjait, mint a választás idejét. Döntsük el, mi számít és mi mulandó, válasszuk el a szükséges dolgokat a szükségtelenektől.

Beszéde végén az orvosokhoz, ápolókhoz, bolti eladókhoz, rendfenntartó erők munkatársaihoz, önkéntesekhez, papokhoz és szerzetesekhez szólt, és mindazokhoz, aki tanúságot tesznek arról, hogy senki sem szabadulhat meg egyedül. Fohászkodjunk az Úrhoz, engedjük, hogy ő győzedelmeskedjen félelmeinken - bátorított Ferenc pápa. Az Úrral a fedélzeten nem szenvedünk hajótörést, - mondta, majd hozzátette - bízzunk abban, hogy az Úr a rosszat is jóra tudja fordítani.

Ferenc pápa elmélkedését követően a Szent Péter Bazilika főkapuja előtt felállított Salus popoli romani ikon előtt fohászkodott csendben. Imáját a kórus egy ősi Mária fohász gregorián dallamaival kísérte. Ezt követően a csodatévő kereszt elé lépett és újra hosszú csendes imába merült, majd megcsókolta a feszületet. Közben a kórus a nagyböjti himnusz dallamait idézte. A csodatévő keresztet erre a rendkívüli alkalomra szállították a Vatikánba a San Marcello templomból. A néphit ennek az ereklyének tulajdonítja az 1522-es pestis járványtól való szabadulás kegyelmét. 

A Szent Péter Bazilika szentélyében elhelyezett oltáriszentségtartó előtt Ferenc pápa és az őt kísérő bíborosok hosszan csendben tartottak imádatot. Ezt követően az üres, eső mosta tér fele fordulva Urbi et Orbi áldását adta Róma városára és a világra. A világegyház hívei, akik a tömegkommunikációs eszközökön keresztül bekapcsolódtak a pápa imájába, a teljes bűnbocsánat kegyelmében részesedhettek, amennyiben betartják az Apostoli Penitenciária által meghatározott feltételeket.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom