Külföld

A járvány után Tajvan ügye rontja a kapcsolatokat

Telefonon beszélt Donald Trump amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök, s bár sikerültjavítani a koronavírus miatt romló viszonyon, most egy washingtoni törvény dühíti Pekinget

Békülékenyebb hangot ütött meg Donald Trump, miután telefonon beszélt Hszi Csin-ping kínai elnökkel, aki minden segítséget megígért a járvány ellen. Ugyanakkor Washing­ton és Peking viszonyára most egy Tajvan támogatásáról szóló új amerikai törvény vethet árnyékot.

A járvány után Tajvan ügye rontja a kapcsolatokat
A tavaly júniusi G20-as találkozón még korrektnek tűnt a partnerség
Fotó: AFP/Xinhua/Ju Peng

Peking tiltakozását fejezte ki pénteken, miután Donald Trump amerikai elnök aláírt egy Tajvan nemzetközi kapcsolatépítését támo­gató törvényt. Keng Suang kínai külügyi szóvivő sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a törvény súlyosan megsérti az „egy Kína” elvét, valamint akadályozza a többi országot abban, hogy normális kapcsolatot alakítson ki Kínával. Peking ezért arra szólította fel Washingtont,  hogy ne alkalmazza a törvényt, ellenkező esetben Kína válaszlépéseket fog tenni – hangsúlyozta a szóvivő. Trump washingtoni idő szerint csütörtökön késő este írta alá a törvényt, amely támogatást biztosít Tajvannak a nemzetközi kapcsolatai megerősítésében. Az Egyesült Államok kiállna azért is, hogy Tajvan felvételt nyerjen olyan nemzetközi szervezetekbe, amelyek nem szabják a tagság feltételéül az államiságot, míg más nemzetközi szervezetekben megfigyelői státushoz jusson.

Tajpej és Peking viszonya azt követően vált fagyossá, hogy a Caj Jing-ven tajvani elnök vezette kormányzat elutasította azt az 1992-ben elfogadott, az „egy Kína” elvét magában foglaló egyezményt.

Tegnap telefonon egyeztetett egymással a kínai és az amerikai elnök a Hszinhua kínai állami hírügynökség beszámolója szerint. Hszi Csin-ping kínai elnök a G20-as országok vezetőinek videokonferenciája után beszélt külön Donald Trump amerikai elnökkel. A kínai vezető arról biztosította amerikai kollégáját, hogy Kína továbbra is kész megosztani minden rendelkezésére álló információt és minden tapasztalatot a koronavírusról az amerikai féllel, miközben a kínai tartományok, városok és vállalatok egészségügyi felszerelésekkel látják el az Egyesült Államokat.

Donald Trump a beszélgetést követően a Twitteren tett közzé egy bejegyzést, miszerint részletekbe menően egyeztetett a koronavírus-járványról kínai kollégájával. Az amerikai elnök bejegyzésének hangvétele éles kontrasztban áll az elmúlt hetekben az amerikai vezetés részéről elhangzott nyilatkozatokkal, amelyek rendre Kína felelősségét hangsúlyozták a világjárvány kialakulásában, kínai diplomaták pedig olyan összeesküvés-elméleteket terjesztettek, miszerint a vírust akár az amerikai hadsereg is behozhatta Kínába.

Időközben Robert O’Brien amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó és Mike Pompeo külügyminiszter megerősítette, hogy az amerikai hatóságok is úgy gondolják, hogy Robert Levinson meghalt az iráni fogságban. Pompeo leszögezte: csakis Irán tudja bizonyossággal, hogy mi történt Levinsonnal, és felszólította Teheránt, hogy számoljon be az FBI kábítószer-ellenes részlegében dolgozó, 2007-ben eltűnt férfi sorsáról. Eltűnésekor a férfi valószínűleg a CIA megbízását teljesítette Iránban. Ezt az amerikai kormány tagadta, de árulkodó, hogy a CIA 2,5 millió dolláros életjáradékot fizetett Levinson családjának.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom