Külföld

Bűnösnek vallotta magát a christchurch-i terrortámadás gyanúsítottja

Korábbi álláspontját megváltoztatva bűnösnek vallotta magát csütörtöki bírósági meghallgatásán az az ausztrál férfi, aki a muzulmán pénteki ima idején 51 embert lőtt agyon két mecsetben tavaly az új-zélandi Christchurch városában.

Bűnösnek vallotta magát a christchurch-i terrortámadás gyanúsítottja
Brenton Tarrant a korábbi tárgyaláson még tagadta bűnösségét
Fotó: AFP/Pool/Mark Mitchell

A 29 éves Brenton Tarrant videokapcsolaton keresztül nyilatkozott, és beismerte a bűnösségét 51 gyilkosságban, 40 gyilkossági kísérletben, valamint terrorizmus vádjában - jelentette a TVNZ helyi televíziós csatorna a rendőrség közleményére hivatkozva.

„Oh, rendben. Igen, bűnösnek” - válaszolta a gyanúsított arra a kérdésre, hogy bűnösnek vagy ártatlannak vallja-e magát mind a 92 vádpontban.

Korábban még tagadta bűnösségét a szélsőjobboldali nézeteket valló férfi, aki a fehér felsőbbrendűség eszméjének híve.

Tárgyalása júniusban kezdődött volna, de a bíróság a beismerő vallomás nyomán rögtön ítéletet fog majd hirdetni, egyelőre azonban nem tudni, hogy mikor.

A tavalyi christchurchi terrortámadás volt a legtöbb áldozatot követelő tömeggyilkosság Új-Zéland történetében. Az elkövető a merénylet előtt hosszú kiáltványt tett közzé, amelyben azt hangoztatta, hogy tettét bevándorlásellenessége motiválta. Őrizetbe vétele után két elmeorvosi vizsgálat is mentálisan egészségesnek ítélte.

A történtek után a szigetországban jelentősen megszigorították a fegyvervásárlás és -tartás szabályait.
 

Kapcsolódó írásaink