Külföld

Salvini: Ha nem lesz elég pénz gazdaságélénkítésre, kitör a forradalom

Rendkívüli helyzetben akár százmilliárd eurós csomagra is szükség lehet az új koronavírus-fertőzés (Covid-19) által okozott gazdasági helyzetben, máskülönben forradalom lesz Olaszországban - jelentette ki Matteo Salvini, a jobboldali, ellenzéki Liga párt vezetője, aki egyúttal azonnali és erőteljes pénzügyi beavatkozást sürgetett a La Stampa című napilapban szerdán megjelent interjújában.

Salvini: Ha nem lesz elég pénz gazdaságélénkítésre, kitör a forradalom
Salvini: Ha nem lesz elég pénz gazdaságélénkítésre, kitör a forradalom
Fotó: Európai Parlament

Matteo Salvini úgy vélte, azonnali segítség hiányában Olaszországot  „társadalmi háborút” fenyegeti.

„Ennek jelei már érezhetők. Az olaszok példamutató magatartást tanúsítanak, de ezért cserébe garanciákat kérnek, a munkaerőpiac fenntartásától kezdve” - jelentette ki a jobbközép ellenzék vezetője. Kifejtette, az olaszok készek az áldozathozatalra, de a kormánynak „tartania kell a hátát”, vagyis segítenie kell a rendkívüli gazdasági-pénzügyi helyzetben.

„Ha ez nem így lesz, a harag terjedni fog. Az ígért pénznek célba kell jutnia. Most, és nem két hónap múlva” - jelentette ki Salvini. A Giuseppe Conte vezette olasz kormány eddig 25 milliárd eurós gazdaságélénkítő csomagot indított el, újabb intézkedéseket ígérve áprilisban is. Ez eddig a legkevesebbnek számít a nyugat-európai kormányintézkedések között.

Matteo Salvini szerint a rendkívüli helyzetben, amikor emberek halnak meg, „minden lehetséges forrást rendelkezésre kell bocsátani, nem lehet takarékoskodni”. „Ha százmilliárdra van szükség, adjunk ennyit” - hangoztatta. Arra a felvetésre, hogy ez az olasz államadósságot is „felrobbantaná”, Matteo Salvini kijelentette, hogy a járvány miatti vészhelyzetben az EU-val való kapcsolatokat is felül kell vizsgálni. Véleménye szerint az a korábbi gyakorlat, hogy betartottak minden Brüsszel által diktált „vesszőt és pontot”, oda vezetett, hogy az olasz gazdasági fejlődés volt a legalacsonyabb.       

Úgy vélekedett, az Európai Unió most is „későn és rosszul” lépett, és lehet, hogy a Brüsszel által ígért milliárdok sohasem érnek el az olasz vállalatokhoz.  

Úgy látta, a mostani események csak felnagyították az Európai Unió hiányosságait: „foggal-körömmel védekeznünk kell, ahogyan Németország és Kína teszi, megvédenünk tőzsdén jegyzett vállalatainkat a mi cégeinkkel shoppingoló külföldi felvásárlóktól”. 

Hangsúlyozta, hogy ha a Conte-kormány előbb hallgatott volna a járványhelyzetet felismerő északolasz, többnyire a Liga színeit képviselő polgármesterekre, kormányzókra és orvosokra, „talán nem jutunk el erre a pontra”. 

Matteo Salvini jogosnak nevezte a kijárási korlátozást megszegő és ezzel mások egészségét veszélyeztetők szigorú bírságolását, megjegyezve, hogy ha ugyanezt a jobboldal vezeti be, azonnal szélsőségesnek kiáltották volna ki. 

Matteo Salvini nem erősítette meg azt a sajtóértesülést, miszerint a kormánypártok és az ellenzék már a Covid-19 utáni gazdasági-politikai időszakra készül egy nemzeti egységkormány tervével, melynek élére Mario Draghi, az Európai Központi Bank (EKB) volt elnöke kerülhet.
 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom