Külföld

Németországban és a Benelux-államokban is nő a fertőzöttek száma

Németországban átlépte a 30 ezres határt az új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2) bizonyítottan fertőzöttek száma. A Johns Hopkins Egyetem kimutatása szerint szerda délelőtt 32 991 fertőzöttet tartottak nyilván, ami 3935-tel - 13,5 százalékkal - több az egy nappal korábbi 29 056-nál.

Németországban és a Benelux-államokban is nő a fertőzöttek száma
Az RKI hétfő reggeli összesítése szerint eddig összesen 1112 embernél mutatták ki az új koronavírust Németországban
Fotó: AFP / TORSTEN SILZ

A növekedés mértéke jelentősen elmarad az előző héten megfigyelt 30 százalék körüli szinttől. Ez arra utal, hogy lassul a járvány, ami létfontosságú az egészségügyi ellátórendszer teljesítőképességének fenntartásához.

Azonban a vírus terjedése így is szinte felmérhetetlen teher a német társadalmon és gazdaságon. A szövetségi kormány pótköltségvetést készített, a javaslat vitája szerdán kezdődött a szövetségi parlamentben (Bundestag). A kormány minden eddiginél nagyobb, 156,3 milliárd eurós (54,6 ezer milliárd forintos) hiánnyal számol.

Olaf Scholz pénzügyminiszter a parlamenti vitában a válságkezelés költségének nagyságrendjét érzékeltetve rámutatott: a pótköltségvetésben tervezett deficit majdnem akkora, mint az eredeti, még a járvány előtt készített költségvetés kiadási oldalán szereplő 362 milliárd euró 50 százaléka. Más út viszont nincs, most minden erőt a járvány hatásainak ellensúlyozására kell összpontosítani. „Nehéz hetek állnak előttünk, amelyeket csak úgy tudunk átvészelni, ha szolidárisak vagyunk egymással” - mondta a miniszter.

A társadalmi gondokat jelzi, hogy megkezdődött a vita az idei érettségiről. Az oktatás tartományi hatáskör, így akár az is előfordulhat, hogy mind a 16 tartomány más-más megoldást alkalmaz majd. Ez igen helytelen lenne, és „megásná a föderális oktatási rendszer sírját” - nyilatkozott Christian Piwarz szászországi oktatási és kulturális miniszter, reagálva schleswig-holsteini kollégája, Karin Prien javaslatára, miszerint a tartomány iskoláiban az idén ne vizsgáztassák a tanulókat, hanem az utóbbi évek eredményei alapján állítsák ki az érettségi bizonyítványt.

Belgiumban szerdán, a délben bejelentett új adatok szerint, 668-cal lett több a fertőzött 24 óra leforgása alatt, így a fertőzöttek száma közelít az 5000-hez. A La Libre Belgique című belga napilap arról számol be, hogy a kórházi ápolásra felvettek száma csökkenőben van. 56 új haláleset történt szerda délig, így a Covid-19 betegségben elhunytak száma összesen 178 az országban.

Hollandiában a közegészségügyi szolgálat közleménye szerint, a vírus terjedése lelassult, a kormány korlátozó intézkedéseinek köszönhetően. A szolgálat igazgatója úgy nyilatkozott, hogy a kezdeti becslések szerint lassul a járvány terjedésének üteme, a fertőzöttek számának exponenciális növekedése megállt. Hollandiában szerda virradóra 811-gyel nőtt a fertőzöttek, és 24 óra leforgása alatt 63-mal a halottak száma. Az országban összesen 5560 fertőzött van, valamint 276-an hunytak el a koronavírus-járvány okozta megbetegedésben, és 461-en gyógyultak ki belőle.

Luxemburgban, ugyancsak szerdán a fertőzöttek száma átlépte az ezret, a félmillió lakosú országban 1099 fertőzött van. Xavier Bettel miniszterelnök a nap folyamán tart országos sajtótájékoztatót az új intézkedések bevezetéséről.
 

Németország még mindig a járvány elején tart, a korlátozó intézkedések hatását még nem látni

Németország még mindig a koronavírus-járvány elején tart, és még nem lehet pontosan látni a vírus terjedésének lassítására tett intézkedések hatását - mondta a Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) vezetője szerdán Berlinben.

Nem lehet megmondani, hogy az ütem mérséklődése az emberek egymás közötti fizikai érintkezésének korlátozására bő egy hete, március 16. óta bevezetett és fokozatosan szigorított intézkedéseknek tulajdonítható-e - hangsúlyozta berlini tájékoztatóján Lothar Wieler.

A szakember az előző, hétfői tájékoztatóján még azt mondta, hogy szerdára pontosabban lehet majd látni, hogy a robbanásszerű, exponenciális növekedés gyengülése minek tulajdonítható. Szerdán azt mondta: túl korai lenne következtetéseket levonni, a megalapozott állításokhoz tovább kell figyelni a folyamatokat és újabb adatokat kell gyűjteni. Kiemelte: teljesen nyitott, hogy miként alakul a helyzet, de az biztos, hogy Németország a járvány elején tart.

Az is biztos, hogy sokan már kilábaltak a Covid-19 betegségből. Az RKI becslése szerint legalább 5600-an gyógyultak meg.

A fertőzöttek átlagéletkora 45 év, a halálos áldozatoké 81 év. A fertőzöttek 55 százaléka férfi, 45 százaléka nő. A leggyakoribb tünet a köhögés és a láz. 

Kapcsolódó írásaink