Külföld

Újabb összecsapás történt a görög–török határon

Nem tudják betartatni a koronavírus-járvány visszaszorítása érdekében bevezetett kijárási tilalmat Párizs javarészt bevándorlók lakta negyedeiben a francia rendőrök

Könnygázzal szorították vissza a görög biztonsági erők a határt ostromló migránsokat vasárnap. A térségben továbbra is nagy a feszültség, a Frontex szerint a közeljövőben nem is fog csökkenni a migrációs nyomás az unió külső határán.

Újabb összecsapás történt a görög–török határon
Kreatív eszköz- és tereptárgyhasználattal próbálnak átjutni a határon a migránsok
Fotó: AFP/Gokhan Balci

Továbbra is feszült a helyzet a görög–török határon, vasárnap újabb incidens történt Kasztaniesz/Pazarkule átkelőhely közelében, ahol mintegy kétszáz migráns kidöntött egy fát és ezzel megrongálta a határkerítést. A görög közszolgálati televízió szerint a biztonsági erők könny­gázzal szorították vissza a határon átjutni akaró migránsokat, ezután tudták biztosítani a helyszínt.

A görög–török határon azóta kritikus ismét a helyzet, hogy Ankara február végén bejelentette: a török hatóságok már nem tartóztatják fel azokat a migránsokat, akik Törökország területéről akarnak az Európai Unióba menni. A bejelentést követően bevándorlók tömege indult meg Görögország felé, amely a határvédelem megerősítésével reagált, és felfüggesztette a menedékkérelmek befogadását. A görög rendőrség szerint jelenleg néhány száz migráns tartózkodik a határ török oldalán.

Felipe González Morales, az ENSZ különleges jelentéstevője hétfőn elítélte a határon történteket. A dpa német hírügynökség szerint Morales hozzátette, Görögországnak védelmet kell nyújtania azoknak az üldözött embereknek, akik határainál segítséget kérnek.

A görög hatóságok a Human Rights Watch jogvédő szervezet szerint március 1. és 18. között Leszbosz szigetén legalább 625 embertől tagadták meg, hogy menedékjogot kérhessen. Közülük 189 embert a szigeten tartanak fogva, 436 főt pedig az Athéntól északra fekvő Malakasába vittek egy zárt központba.

Az uniós part- és határvédelmi ügynökség (Frontex) vezetője szerint az európai határokra nehezedő nyomás a koronavírus-járvány ellenére nem fog érdemben változni, továbbra is magas migrációs nyomásra számítanak. Fabrice Leggeri a német Funke médiacsoport lapjainak nyilatkozva emlékeztetett, hogy Törökországban jelenleg több mint négymillió szíriai menekült tartózkodik. A szíriai Idlíb tartományban zajló konfliktus hatására hamarosan újabb tömegek indulhatnak Törökország felé – tette hozzá.

A szíriaiakon kívül többek között pakisztániak, bangladesiek, afgánok próbálnak Törökországon keresztül az unióba jutni. Leggeri szerint közülük többen jobb megélhetést kereső gazdasági migránsok.

Időközben a Le Temps című napilap arról számolt be a napokban, hogy a rendőrök nem tudják betartatni a koronavírus-járvány visszaszorítása érdekében bevezetett kijárási tilalmat Párizs túlnyomórészt bevándorlók lakta negyedeiben és agglomerációjában.

Seine-Saint-Denisben sok bevándorló hátterű lakos úgy gondolja, hogy a vírus egyáltalán nem jelent fenyegetést számára, az csak a „fehérek meséje” – mondta az újságnak egy helyi gyógyszertári dolgozó. A lap hozzátette: a rendőrség szerint a kijárási tilalom betartatása a környéken lényegében lehetetlen.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom