Külföld

Ismét összecsaptak a határőrök a migránsokkal a görök-török határon

Összecsapások zajlottak a görög-török szárazföldi határon szerdára virradóra, miután ötszáz fiatal migráns megpróbált ledönteni egy határkerítést, és bejutni Görögországba - közölte a görög rendőrség.

Ismét összecsaptak a határőrök a migránsokkal a görök-török határon
Az összecsapások hajnali kettőkor kezdődtek, és körülbelül két órával később értek véget
Fotó: ELIF OZTURK / ANADOLU AGENCY

A határrendészet könnygázt vetett be a garázdálkodók ellen a kasztanieszi átkelőtől délre. A görög média szerint a török hatóságok könnygázzal és kőzáporral válaszoltak. Az összecsapások hajnali kettőkor kezdődtek, és körülbelül két órával később értek véget. Szemtanúk szerint a migránsok visszatértek egy rögtönzött táborba a határ török oldalán található Pazarkulében. A görög-török határon körülbelül kétezren táboroznak.

Migránsok tömege indult meg Görögország felé azt követően, hogy február végén Ankara bejelentette: a török hatóságok már nem tartóztatják fel azokat a migránsokat, akik Törökország területéről az Európai Unióba kívánnak menni. Recep Tayyip Erdogan török elnök korábban többször fenyegetőzött a határok megnyitásával.

Brüsszel és Ankara 2016. március 18-án arról állapodott meg, hogy Törökország feltartóztatja a migránsokat, és visszafogadja az Európai Uniótól azokat, akik illegálisan érkeztek valamelyik görög szigetre, a visszaküldöttekért cserébe az EU - először egy 72 ezres kontingens erejéig - legálisan átvesz Ankarától szíriaiakat, mindezért pedig hatmilliárd euróval támogatja a törökországi menekültek ellátását. Az egyezmény aláírását követően jelentősen csökkent a Görögországba érkező migránsok száma.

Ankara február 28-án jelentette be, hogy a török hatóságok már nem tartóztatják fel azokat a migránsokat, akik Törökország területéről az Európai Unióba kívánnak menni. Görögország a lépésre válaszul megerősítette keleti határai védelmét, aminek következtében több mint tízezer migráns torlódott fel a két ország szárazföldi határa mentén.

Erdogan kedden videokonferenciát tartott Emmanuel Macron francia elnökkel, Angela Merkel német kancellárral és Boris Johnson brit miniszterelnökkel, amelynek során a migrációs helyzetről is szó esett. A török vezető múlt hétfőn az Európai Unió főbb intézményeinek vezetőivel tárgyalt a Brüsszel és Ankara között 2016-ban létrejött menekültügyi megállapodás végrehajtásáról. A török elnök a belga fővárosból hazatérőben újságíróknak azt mondta, hogy a találkozón a "kiegészítő finanszírozás" lehetősége is szóba került.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom