Külföld

Hiába kért szigorúbb intézkedéseket a római kormánytól a Liga

Az olaszországi helyzetről és az Európai Unió helytállásáról nyilatkozott lapunknak Paolo Borchia, a Liga európai parlamenti képviselője.

Hiába kért szigorúbb intézkedéseket a római kormánytól a Liga
Paolo Borchia
Fotó: Európai Parlament

– Milyennek tartja a kormány válságkezelését?

– Túl későn reagáltak. Ez nem csak az én véleményem, ezt mutatják a fertőzött és elhunyt emberekről szóló adatok. Február elején az északi tartományok ligás vezetői javasolták, hogy kerüljenek karanténba a Kínából érkező diákok. Félresöpörték a javaslatot, a pártomat pedig rasszizmussal vádolták. Mindeközben baloldali politikusok Milánó zsúfolt Navigli negyedében iszogattak, vacsoráztak. Ha a kormány hallgatott volna kormány­zóinkra, más helyzetben lennénk.

– Olaszország eddig főleg Kínától, Oroszországtól, Kubától kapott segítséget. Milyen az EU fellépése?

– Az Európai Unió mindig nagyon lassan hoz döntést, főleg válság idején. Hetekkel ezelőtt írtam az Európai Bizottságnak, kérve, hogy a Szolidaritási Alapot egészségügyi válságra is ki lehessen terjeszteni – még nem kaptam választ. A válság első heteiben különösen megmutatkozott a koordináció hiá­nya: Olaszországban például kötelező volt megmérni az érkezők testhőmérsékletét a reptereken, de más országokban meg nem. Ez komoly hiba. Nicola Zingaretti, a Demokrata Párt főtitkára egyébként egyszer – teljesen tévúton járva – köszönetet is mondott az EU-nak a Twitteren, mondván nélkülük „nem sikerült volna” – úgy írt, mintha Olaszország túl lenne a válságon, ehhez képest épp aznap haltak meg a legtöbben.

– A napokban a Facebookon írt a hitelek visszafizetésének magyarországi felfüggesztéséről. Máshol is alkalmazhatónak tartja az itteni intézkedéseket?

– Minden országnak más a helyzete, pénzügyi körülményei. Olaszországban a vállalkozók dühösek a kormányra, úgy érzik, magukra maradtak, a politikai reakció megkésett és zavaros volt. Orbán Viktor bejelentése szerintem nagyon pragmatikus és bizonyosan nagy segítség a vállalkozóknak és a lakosságnak. Olaszországban azért is mások a mutatók, mert más szemlélettel állnak a gazdaság támogatásához.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom