Külföld

Félgőzzel üzemel az olasz jogrendszer, de így is nagy a teher a jogászokon

Észak és dél különböző helyzetben

A súlyos olaszországi járványhelyzet jelentős többletterheket ró a helyi közjegyzőkre és ügyvédekre. Az olasz ügyvédek és közjegyzők általában középkorúak vagy idősebbek, s a számítások alapján a közülük a koronavírust elkapók körében a halálozási arány hétszázalékos – mondták lapunknak Halmos Bálint és Gianmarco Dalla Costa ügyvédek.

Félgőzzel üzemel az olasz jogrendszer, de így is nagy a teher a jogászokon
Fotó: AFP/ Marco Bertorello

Bár korábban az ügyvédek és a közjegyzők kénytelenek voltak felfüggeszteni munkájukat, a tegnap megjelent részletszabályok jelentős könnyebbséget hoztak e téren, ugyanis a szükséges tevékenységeket tartalmazó lista az ügyvédeket is dolgozni engedi – fogalmazott Halmos Bálint. A még korábban hozott Cura Italia (Gyógyítsuk meg Olaszországot!) rendelet szerint bírósági tárgyalást csakis április 15-e utáni időpontra lehet kitűzni, addig ítélkezési szünet van, és az eljárási határidőket is felfüggesztették. Ez alól kizárólag a kifejezetten sürgős esetek képeznek kivételt, mint a büntetőügyekben letartóztatás elrendelése és a kiskorúakat érintő, halaszthatatlan intézkedésekkel kapcsolatos tárgyalások, ám ezek is zártak – mondta a szakember. Halmos aláhúzta, hogy ami a gazdasági intézkedéseket illeti, a járulékbefizetési moratórium 2020. szeptember végéig az ügyvédek társadalombiztosítási és nyugdíjjárulékaira is kiterjed. Több észak-olaszországi bíróságon – Udine, Torino – már bevezették az infravörös hőmérő alkalmazását. Az Észak-Olaszországban a gazdasági témákkal foglalkozó ügyvédi és közjegyzői kar viszonylag fejlett műszaki eszközökkel rendelkezik, és akár home office-ban is képes dolgozni, ám a déli területen természetesen más a helyzet – mondta lapunknak Halmos Bálint. Hozzátette, ha egyszer visszazökken az élet a normális kerékvágásba, akkor a sajnálatos tömeges halálozások miatt nagyon sok munka vár majd az ügyvédekre és közjegyzőkre.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom