Külföld

Harcra buzdít az Iszlám Állam

Migrációkutató Intézet: A terrorszervezet kihasználná a Nyugaton a járvány miatt eluralkodó káoszt és félelmet

Terrortámadások elkövetésére buzdítja híveit az Iszlám Állam a terrorszervezet hivatalos hetilapjának vezércikkében. Az újságban megjelent írást a Migrációkutató Intézet elemezte ki.

A dzsihadisták a koronavírusra utalva azt írták, hogy a „keresztesek legrosszabb rémálma” vált valóra a betegséggel, a járvány pedig kiváló alkalmat kínál arra, hogy a vírus elleni küzdelemmel elfoglalt Nyugaton rajtaüssenek. A vezércikk szerint a ragályt Isten küldte, hogy ezzel kínozza a „hitetleneket”. Az Iszlám Állam arra kéri Istent, hogy fokozza a nyugatiak szenvedéseit, és kímélje meg a muszlimokat.
A vezércikk a Migrációkutató Intézet elemzése szerint még a megszokottnál is durvább hangnemet használ, könyörtelen harcra buzdít. Az írás felhívja a figyelmet, hogy a „keresztesek anyagi veszteségei” nagy hatással lesznek a jövőre, és kevésbé tudnak majd fellépni a dzsihadisták ellen.

A cikk mondandója és nyelvezete alapján úgy tűnik, az Iszlám Állam zöld utat adhatott az európai terrortámadások folytatásának, de néhány dzsihadista könyörületből nem hajtott még végre ilyet – olvasható az elemzésben. Az intézet felhívta a figyelmet arra, hogy a barcelonai reptéren március 20-án elkövetett merényletkísérlet intő jelként szolgálhat a Nyugat számára. Hozzátették, az Iszlám Állam kommunikációja rávilágít arra, hogy bár az utóbbi hetekben a külső határok védelme közegészségügyi és járványügyi színezetet kapott, az továbbra is a kontinens közbiztonságának megőrzéséről és a terrorkockázat csökkentéséről szól elsődlegesen.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom