Külföld

Oroszország és Kuba Olaszország segítségére sietett

Nemzetközi szolidaritást vállal Olaszországgal a Covid-19 elleni harcban Oroszország és Kuba.

Oroszország és Kuba Olaszország segítségére sietett
Mentős teljes védőöltözetben érkezik megvizsgálni egy bejelentett esetet Rómában
Fotó: Andrea Pirri / NurPhoto

Szombat este értesítette Vlagyimir Putyin orosz elnök Giuseppe Conte olasz kormányfőt döntéséről, miszerint Moszkva nem hagyja magára Olaszországot az epidémia sújtotta nehézségek közepette. A kilenc repülőnyi segélyszállítmány első járata szinte azonnal, már vasárnap este megérkezett a Róma melletti Pratica di Mare katonai repülőtérre.

A gép fedélzetén egészségügyi eszközöket, lélegeztetőgépeket, szájmaszkokat, orvosi védőöltözeteket szállított. Egy száztagú, járványokra specializálódott orvosokból álló csoport is érkezett, akik a disznópestis és az Ebola leküzdésében szereztek komoly tapasztalatot az elmúlt években. A szállítmány Szergej Kikot tábornok irányításával látja el küldetését. Az orosz repülőgép oldalát az olasz-orosz nemzeti zászlók színeit idéző két szív, illetve a „Szeretettel Oroszországból” felirat díszítette.

Kuba sem hagyja magára Olaszországot a koronavírus idején. Ugyancsak vasárnap este, a milánói Malpensa repülőtéren szállt le a Havannából érkezett járat 37 orvossal és 15 ápolóval a fedélzetén. A Lombardia tartományban, Cremonában a polgári védelem által felállított tábori kórház ellátásában vesznek részt a kubai küldöttség egészségügyi szakértői, melynek vezetését Carlos Perez Dias, a havannai Joaquin Albarrin kórház főorvosa végzi el. Attilio Fontana Lombardia kormányzója köszönetét fejezte ki Josè Carlo Rodriguez Ruiz kubai nagykövetnek a nagylelkű segítségért.

Az orosz és kubai segélyszállítmányok megérkezésével egy időben az olasz állam a Pentagonhoz fordult szolidarításért. Az olasz kormány Mark Esper amerikai védelmi miniszterhez fordult abban a reményben, hogy az Egyesült Államok orvosokkal és egészségügyi eszközökkel, tábori kórházakkal segíti ki Olaszországot a nehéz helyzetben.

Kapcsolódó írásaink