Külföld

„Nem csak hatalom, de felelősség is” – Zuzana Caputová kinevezte Igor Matovic kormányának tagjait

Új vezetés Pozsonyban

Pénteken megalakult, szombaton az államfő kinevezte az új szlovák kormányt. A négypárti kabinet pártjainak vezetői aláírták a koalíciós egyezményt, Zuzana Caputová elnök asszony pedig Igor Matovic – a február végi szlovák parlamenti választáson győzelmet szerző Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) nevű jobboldali párt első embere – miniszterelnök és kormánya kinevezése után kijelentette: az új kormány nemcsak a hatalmat veszi át, de főként a felelősséget.

„Nem csak hatalom, de felelősség is” – Zuzana Caputová kinevezte Igor Matovic kormányának tagjait
Szájmaszkban gratulált az új kormányfőnek az elnök asszony
Fotó: AFP/Pool/Michal Svitok

Leszögezte: az országnak „felelősségteljes és tisztességes kormányra, értékrendjükben erős vezetőkre és államférfiakra van szüksége”. Az új típusú koronavírus terjedésével összefüggésben hozzátette, minél több életet kell megmenteni. Az új kormányfő beszédében pedig azt hangsúlyozta, hogy kormánya olyan lesz, amely az emberekkel és az emberekért, nyíltan kormányoz majd. Kitért a koronavírus terjedésére is, mondván, a járványra az összefogás, a felelősség és az eltökéltség lehet a gyógyír. Matovic a kinevezés után átvette távozó elődétől, Peter Pellegrinitől a pozsonyi kormányhivatalt. A következő hetekben megkezdheti munkáját a 150 fős pozsonyi parlamentben 95 széket – azaz alkotmányozó többséget – maga mögött tudó OLaNO-Sme rodina (Család Vagyunk)-SaS (Szabadság és Szolidaritás)-Za ľudí (Az Emberekért) koalíció.

Kapcsolódó írásaink

Újra megnyílt a komáromi határátkelő

ĀCsak a magyar és a szlovák állampolgárok közlekedhetnek - Élénk a forgalom a magyar humanitárius folyosón - Szijjártó: Az emberek egészségének védelme mellett fontos a gazdaság működőképességének a biztosítása is