Külföld

Tovább küzd Bernie Sanders

Tulsi Gabbard visszalépésével csak a vermonti szenátor maradt ringben Joe Bidennel szemben

A pletykák ellenére is a ringben maradt Bernie Sanders az amerikai demokraták elnökjelöltségéért folyó küzdelemben, ellenben befejezte kampányát a régóta csak papíron versenyző Tulsi Gabbard.

Tovább küzd Bernie Sanders
Hiába várták sokan, hogy csökkenő esélyei miatt Bernie Sanders visszalép
Fotó: AFP/Mandel Ngan

Nem lép vissza a demokrata elnökjelöltségért folytatott küzdelemtől Bernie Sanders vermonti szenátor. Ezt Faiz Shakir, Sanders kampánymenedzsere közölte újságírókkal szerdán. A Joe Bidennel szembeni behozhatatlannak látszó hátránya miatt egyre több újságíró és szervezet firtatja Sanders esetleges visszalépését.

A szenátor a keddi előválasztásokon veszített Floridában, Arizonában és Illinois-ban is, és a két héttel korábbi, úgynevezett szuperkedden is a legtöbb államban alulmaradt Joe Bidennel szemben. „A következő előválasztás legalább három hét múlva lesz. Sanders szenátor addig megvitatja támogatóival a kampánystratégiáját” – fogalmazott közleményében Shakir. Hozzáfűzte, hogy Sanders jelenleg a koronavírus megfékezését célzó kormányzati döntésekre összpontosítja figyelmét.

Újságírók szerdán a szenátusban is megállították Bernie Sanderst, aki a CNN hírtelevízió riporterének dühösen vágta oda: „Én most egy kib...tt világválsággal foglalkozom!” Majd hozzáfűzte: „Most próbálom tőlem telhetően a legtöbbet tenni annak érdekében, hogy a gazdaságunk ne omoljék össze, és hogy emberek ne haljanak meg. Ez elég lesz magának, vagy egész nap fel akar tartani?”

Csütörtökön egyébként hivatalosan is befejezte kampányát az eddig „csendestársként” versenyző 38 éves Tulsi Gabbard hawaii képviselőnő, aki régóta csak papíron volt versenyben, és egyébként a szövetségi kongresszus első és eddig egyetlen hindu vallású tagja és az első szamoai–amerikai politikusa. Gabbard az eddigi előválasztásokon csupán két delegált támogatását nyerte el, mindkettőt Amerikai Szamoán. Gabbard Joe Bident biztosította támogatásáról.

Titkos nukleáris tevékenység gyanúja


Szankciókat léptetett életbe öt iráni atomtudós ellen az amerikai kormány – jelentette be szerdán Mike Pompeo amerikai külügyminiszter. A miniszter szerint az öt atomtudós részt vett Irán 2004 előtti atomfegyver-programjában, és mind a mai napig a rezsim szolgálatában áll. Pompeo szerint nukleáris részecskék jelenléte jelzi, hogy valószínűsíthetően be nem jelentett nukleáris tevékenység folyik az országban. Iránnak választ kell adnia minden kérdésre, és teljes átláthatóságot kell biztosítania a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség és a nemzetközi közösség felé – hangoztatta Pompeo.
(UT)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom