Külföld

Szerbia lezárta határátkelőhelyeit a személyforgalom előtt

Pénteken 8 órától Szerbia - állampolgárságtól és az átkelőhely típusától függetlenül - valamennyi határátkelőhelyét lezárta a belépő személyforgalom előtt a koronovírus-járvány miatt - közölte a rendőrség a honlapján.

Szerbia lezárta határátkelőhelyeit a személyforgalom előtt
Képünk illusztráció
Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP

Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatának pénteki közleménye szerint a teherforgalomban további korlátozást nem vezettek be. A teherforgalom átléptetése Röszke autópálya-, Tompa közúti, Kelebia vasúti és Szeged folyami határátkelőhelyeken továbbra is folyamatos marad. 

A teljessé vált szerb határzár hatályba lépéséig, korábban a szerb állampolgárok, a diplomaták és a tartózkodási engedéllyel rendelkezők beléphettek még az országba, azzal a kikötéssel, hogy 14-28 napot házi karanténban kellett tölteniük.

Déltől Szerbia szerte beszüntetik a helyközi vonat- és autóbuszjáratokat.

Szerbiában már kijárási tilalom van érvényben: jelenleg este nyolc és hajnali 5 óra között tilos az utcára lépni, míg a 65 éven felüliek egyáltalán nem mehetnek ki.

A szerb elnök bejelentése szerint a hét végétől meghosszabbítják majd a kijárási tilalom idejét a fiatalabbak számára is.

Az államfő javaslata alapján lehetővé kéne tenni, hogy vasárnaponként néhány élelmiszerüzletben hajnali 4 és 7 óra között a nyugdíjasok is bevásárolhassanak. Ezt a javaslatot azonban még nem fogadta el a kormány.

A hét végétől vagy a jövő héttől a bejelentések alapján várhatóan teljesen bezárják az éttermeket és kávézókat is, amelyek eddig 18 óráig tarthattak nyitva.

Szerbiában eddig 118 fertőzöttet regisztráltak, a várakozások szerint a betegek száma péntektől exponenciálisan nőni fog.

Déltől a szerb vasút a kelebiai határállomásnál felfüggesztette a személyszállítást - közölte a Mávinform.

A nemzetközi járatokat a magyarországi szakaszokon pótolja a vasúttársaság, a határállomások és a belföldi végállomások között közlekednek a vonatok - áll a közleményben.
A szomszédos országok közül Szlovákia, Ukrajna, Románia, Horvátország és Szlovénia vasúti határállomásain már az elmúlt napokban leállították a nemzetközi személyszállító vonatok közlekedését - tették hozzá.
A járványügyi és veszélyhelyzetre való tekintettel néhány magyar-osztrák határállomás kivételével szinte teljesen leállt a nemzetközi vasúti személyszállítás.

Ausztriával a vasúti összeköttetést a MÁV hálózatán Hegyeshalomnál még fenntartják. Az osztrák vasútvállalat, az ÖBB a GYSEV hálózatán Szentgotthárd és az ausztriai Fehring, illetve Jennersdorf között már felfüggesztette a közlekedést. Ausztrián át Németország és Magyarország között is üzemel a vasúti személyszállítás, a railjetek és a többi nemzetközi járat közlekedik (a Budapest-Hamburg viszonylatú Hungária EC és a Budapest-Berlin viszonylatú Metropol EuroNight kivételével), de a határellenőrzések miatt 20-40 perccel megnőhet a menetidő.

Románia tábori kórházat épít

 Romániában a hadsereg konténerekből és sátrakból álló tábori kórházat épít a bukaresti nemzetközi repülőtér közelében a Covid-19-ben szenvedő betegek - a könnyű és közepes esetek - számára, hogy tehermentesítsék a bukaresti járványkórházakat.

Az ötszáz páciens kezelésére alkalmas, laboratóriummal, sterilizálóval, fertőtlenítővel felszerelt tábori kórházat öt nap alatt, várhatóan jövő hét elejéig építik fel, egészségügyi akkreditálása pedig várhatóan további öt napot vehet igénybe.

Romániában négyezer kórházi ágy áll rendelkezésre az új típusú koronavírussal fertőzött betegek kezelésére. Ha a fertőzések száma meghaladja ezt a számot, a könnyebb eseteket otthonaikban fogják kezelni.

Romániában péntek délig 308 embernél mutatták ki a koronavírust, mintegy négyezren vannak intézményesített, s több mint 45 ezren otthoni karanténban. A fertőzöttek száma csütörtök dél óta 31-gyel nőtt. Romániában eddig nem volt halálos áldozata a kórnak, 11 COVID-19-es beteget kezelnek intenzív osztályon, 31 fertőzöttet pedig gyógyultnak nyilvánítottak.

Észak-Macedóniába csak állampolgárai léphetnek be

Észak-Macedónia is határzárat vezetett be péntektől, az országból csak a külföldiek távozhatnak, belépni pedig csak a saját állampolgárok tudnak.

A teherforgalmat és a diplomáciai küldöttségeket nem érinti az észak-macedón korlátozás. A kormányfő bejelentése szerint várhatóan már péntektől szigorításokat vezetnek be, és azokat, akik nem tartják be a házi karantén szabályait, azonnal a kijelölt központokba szállítják. Emellett az öt főnél nagyobb gyülekezéseket is betiltották.

Boszniában megkezdődött a távoktatás

Más országokhoz hasonlóan Bosznia-Hercegovinában is megkezdődik a távoktatás, illetve a televíziós oktatás. Az általános és a középiskolások számára a közszolgálati televízió biztosít tananyagot. A nyugat-balkáni országban eddig 63 fertőzöttről tudnak.

Podgorica hazavinné polgárait


A montenegrói kormány igyekszik minden külföldön rekedt állampolgárát hazajuttatni még mielőtt lezárnák a nemzetközi repülőtereket - közölte a miniszterelnök. Az Adria-parti államban eddig 13 fertőzöttet regisztráltak.

Szófia nem gondolkodik határlezárásban

Bulgária mindent megtesz állampolgárai hazatérése érdekében - szögezte le Ekaterina Zaharieva bolgár külügyminiszter pénteken, a Darik bolgár rádiónak adott interjújában, leszögezve: továbbra is szükség van humanitárius folyosókra.

"Bulgária sosem zárja le határait az állampolgárai előtt" - jelentette ki a miniszter, aki elmondta azt is, hogy kormánya több légitársasággal is kapcsolatba lépett a hazaszállítások ügyében.

Hozzátette, hogy már kétszáz bolgár tért haza távoli országokból, egyebek közt Egyiptomból és a Fülöp-szigetekről.

Zaharieva "abdszurdnak" nevezte a határok lezárását, egyúttal köszönetet mondott azon országoknak, akik megértően viszonyultak a bolgár állam döntéséhez, miszerint mindent megtesz állampolgárai hazatérése érdekében.

Törökországban egyelőre kevés a szigorító intézkedés

Törökországban egy pénteken megjelent elnöki rendelet értelmében április végéig elhalasztanak minden tudományos, kulturális, művészeti találkozót és rendezvényt, legyen akár országos, akár nemzetközi.

A török kormány az új típusú koronavírus-járvány megfékezése érdekében az utóbbi hetekben bezáratta már az iskolákat, a színházakat, a mozikat, a koncerttermeket, a bárokat, a kávézókat, a vidámparkokat, az uszodákat, valamint megtiltotta a tömeges imádkozásokat a mecsetekben, és felfüggesztette a labdarúgó-bajnokságot. Georgia, Irán, Irak, Görögország és Bulgária felé lezárták a török határátkelőhelyeket.

Recep Tayyip Erdogan államfő arra kérte a lakosokat, hogy ha nem muszáj, ne hagyják el otthonaikat, és kerüljék a társadalmi érintkezést, amíg a fertőzésveszély el nem múlik.

A kis-ázsiai országban a kórokozót hivatalosan március 11-én diagnosztizálták először, azóta 359 fertőzöttet regisztráltak, a járványban eddig négy ember vesztette életét. Süleyman Soylu belügyminiszter csütörtöki közlése szerint az országban  9800 embert tartanak karanténban, köztük olyanokat, akik a napokban tértek haza a szaúd-arábiai Mekkában tett zarándoklatukról.

Törökország lakosai Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter csütörtöki kezdeményezésére helyi idő szerint 21 órakor kiálltak lakásaik erkélyére, ablakába és tapssal fejezték ki elismerésüket az egészségügyben dolgozók munkája iránt. A köszönetnyilvánítást ugyanabban az esti időpontban pénteken és szombaton is megismétlik.

Kapcsolódó írásaink