Külföld

Rendkívüli bűnbocsánatban részesülnek a járvány érintettjei

Mauro Piacenza, a Szentszék apostoli penitenciáriusa határozatban tette közzé, hogy a világjárványra való tekintettel, az egyház rendkívüli bűnbocsánatban részesíti az új típusú koronavírus által okozott betegség érintettjeit.

Rendkívüli bűnbocsánatban részesülnek a járvány érintettjei
„Ha valaki számára súlyos okból lehetetlenné válik az eucharisztikus ünneplésben való részvétel, igen ajánlatos, hogy helyette töltsön kellő időt imádsággal egyénileg vagy a családban”
Fotó: AFP/Ye Aung Thu

“A rendkívüli bűnbocsánatot kiterjeszti a Covid-19 járvány-fertőzöttjeire, az egészségügyi személyzetre és családtagjaikra és mindazokra, akik valamilyen módon, akár imádság útján is gondjukat viselik.”

A jelent pillanatban az emberiséget egy láthatatlan és veszélyes vírus fenyegeti, amely feltartóztathatatlanul beférkőzött mindannyiunk életében, félelemmel, szorongással, bizonytalansággal, különösen fizikai és lelki szenvedéssel töltötte meg életünket nap mint nap - kezdődik a dekrétum szövege.

Az egyház isteni Tanítójának példáját követve mindig szívén hordozta a betegek gondozását. Szent II. János Pál tanításában is az emberi szenvedés kettős jelentőséggel bír: “A szenvedésnek természetfeletti és egyúttal emberi értelme is van. Természetfeletti, mivel a világ megváltásának isteni misztériumában gyökerezik, de legalább oly mélyen emberi is, mivel benne talál önmagára, emberségére, méltóságára az ember.” -idézi a szent pápa szavait a dekrétum.

Az elmúlt napokban Ferenc pápa is atyai közelségét fejezte ki, és felszólította a híveket, hogy szüntelenül imádkozzanak koronavírus áldozataiért.

Az Apostoli Penitenciária bizakodását fejezte ki, hogy hogy a Covid-19 járvány áldozatai, szenvedéseik misztériumában, felfedezik Krisztus megváltó kínszenvedésének titkát, a hit lelkületében a személyes megtérés reményében rendkívüli bűnbocsánatot terjeszt ki a következő feltételekkel.

A teljes bűnbocsánatot kiterjeszti a koronavírusban megbetegedettekre, akik a hatóság előírásainak megfelelően karanténban tartózkodnak, távol tartva lelküket a bűnöktől, azzal a feltétellel, hogy a tömegkommunikációs eszközökön keresztül lelki közösségben vesznek részt a szentmiséken, a rózsafüzér-imádságon, a keresztúti ájtatosságon, vagy másfajta lelki közeledéssel, a Hiszekegy, Miatyánk elimádkozásával, vagy a Szűzlányához való fohásszal, lélekben és testben felajánlja az Úrnak a jelen próbatételét.

A teljes bűnbocsánat kiterjed az egészségügyi dolgozókra és családtagjaikra is, akik a Jó szamaritánushoz hasonlóan, saját egészségük kockáztatásával a koronavírussal fertőzött betegek gondját viselik.

Az egyház azokért is imádkozik, akik nem részesedhetnek az utolsó kenetben, illetve a betegek szentségében. Az isteni irgalmasságba vetett bizalomban kiterjeszti a bűnbocsánatot a halál közelében lévő személyekre is, akik rendszeres imádságban töltötték életüket.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom