Külföld

Kijárási korlátozásokat vezetnek be Bajorországban

Kijárási korlátozásokat vezetnek be Bajorországban a koronavírus-járvány lassítására - jelentette be pénteken a német tartomány miniszterelnöke.

Kijárási korlátozásokat vezetnek be Bajorországban
Kijárási korlátozásokat vezetnek be Bajorországban a koronavírus-járvány lassítására
Fotó: AFP

Markus Söder müncheni tájékoztatóján elmondta, hogy a korlátozások péntek éjféltől érvényesek, egyelőre két hétig.

Továbbra is szabad elmenni otthonról dolgozni, és szabad orvoshoz, gyógyszertárba és élelmiszerboltba menni. Szabad továbbá sétálni, kutyát sétáltatni és sportolni, de csak egyedül vagy a legszűkebb családi körben - közölte.

Bajorországban drámai mértékben emelkedik a regisztrált fertőzések és a halálos kimenetelű megbetegedések száma. „Az olaszországihoz vagy a franciaországihoz hasonló folyamatok indulnak be, ha nem vigyázunk” - mondta Markus Söder.

Bajorországban az igazolt fertőzések száma csütörtökről péntekre 35 százalékkal nőtt, így átlépte a kétezres határt, az elhunytak száma pedig 10-ről 15-re emelkedett.

Varsó továbbra is engedélyezi a külföldiek távozását, humamitárius folyosón engedi át a balti államok polgárait

Lengyelország a határzár hét végi meghirdetése óta nyolc légitársaságnak adott ki engedélyt a lengyel földön rekedteket hazaszállító charter járatok közlekedésére - közölte pénteken az infrastrukturáért felelős minisztérium. A kölcsönösségi alapon többek között az orosz Aeroflotnak, a Turkish Airlines társaságnak, a holland KLM-nek, az olasz Blue Panoramának kiadott engedélyek értelmében a gépek utasok nélkül érkeznek Lengyelországba a hazatérőkért.

A LOT lengyel állami légitársaság egyúttal folytatja hazaszállító akcióját, eddig 12 ezer lengyelt szállítottak haza, pénteken további 17 különjárat indul Lengyelországba a világ különféle országaiból.

Közben Lengyelországon áthaladó közúti humanitárius folyosót szerveztek a balti országok állampolgárai számára: Varsó 1,5 ezer személy, illetve 280 jármű számára ajánlotta fel ezt a megoldást, végül 695 ember élt vele, 213 járművel. A hazatérőknek különvonatot is indítottak a németországi Odera menti Frankfurt és Vilnius közötti útvonalon. Észtország előző nap szorgalmazta, hogy Varsó tegye lehetővé a német-lengyel határon veszteglő polgárainak evakuálását.

Péntek délelőttig 378 volt a lengyelországi fertőzöttek száma. Délelőtt egy újabb, hatodik halálos esetről is beszámoltak. Először történt, hogy nem idős ember, hanem egy 27 éves asszony halt bele a betegségbe.

Prágába érkezik a maszkokat szállító különgép

A cseh kormány nagyszámú, a koronavírus-járvány elleni harchoz szükséges egészségügyi védőeszközt vásárolt Kínában, amelyet legalább másfél hónapon keresztül heti három különrepülőgépen szállítanak Csehországba - közölte Jan Hamácek belügyminiszter a prágai repülőtéren.

Pénteken érkezett meg Prágába a második különgép, amely ezúttal 1,1 millió darab - FFP2 kategóriájú részecskeszűrővel ellátott - szájmaszkot szállított Kínából. E maszkokat elsősorban olyan egészségügyi dolgozók között osztják szét, akik nem kerülnek közvetlen kapcsolatba a fertőzöttekkel. Hamácek szerint éppen e maszkokból van jelenleg a legnagyobb hiány. A fertőzöttekkel kapcsolatba kerülő egészségügyi személyzetnek FFP3 típusú maszkra van szüksége, amelyek később érkeznek. Ezeken felül mintegy 100 tonna gyorsteszt-készlet és a lakosságnak szánt arcmaszk érkezik Prágába.

Csehországban csütörtök óta a lakosságnak is kötelező az orr és a száj eltakarása a köztereken.

Csehországban péntek reggel 774 koronavírussal fertőzött személyt tartottak nyilván, 52 személyt kórházban kezelnek, közülük öt személy állapota súlyos, illetve válságos. A betegségből eddig hárman gyógyultak fel.
 

Kapcsolódó írásaink