Külföld

Szerbiában jelenleg a több tízezer hazatérő okozza a legnagyobb gondot

Szerbiában jelenleg a külföldről hazatérők nagy száma jelenti a legnagyobb gondot a koronavírus-járvány elleni küzdelemben - jelentette ki szerda este Ana Brnabic miniszterelnök.

Szerbiában jelenleg a több tízezer hazatérő okozza a legnagyobb gondot
Katonaság Belgrád utcáin
Fotó: Tanjug

Mint mondta, vasárnap óta 65 ezer vendégmunkás, valamint külföldön tanuló vagy üdülő állampolgár tért vissza az országba, jelentős fennakadást okozva a határokon, de veszélyeztetve az országban élőket is.

Kiemelte: ezek az emberek annak ellenére indultak útnak, hogy a kormány és a köztársasági elnök kifejezetten kérte, ne tegyék.

A hazatérők mindegyike - attól függően, honnan érkezik - 14-28 napos házi karanténra kényszerül.

Ana Brnabic azt is bejelentette, hogy a karantén szabályait megszegők súlyos büntetésekre számíthatnak. Azok, akik igazoltan megfertőznek másokat, 1-8 év börtönre ítélhetők, de akár 2-12 év szabadságvesztést is kaphatnak, ha a fertőzött meghal - figyelmeztetett.

Szerbiában csütörtökre 97-re nőtt a fertőzöttek száma.

Az elővigyázatossági intézkedések részeként lezárták a belgrádi Nikola Tesla nemzetközi repülőteret, az államfő és a kormányfő pedig a határok teljes lezárását fontolgatja, ami azt jelenti, hogy határozatlan ideig a szerbiai állampolgárok sem léphetnének be az országba.

Több mint tízezren érkeztek Romániába a magyar hatóságok által kijelölt útvonalakon
 

Mintegy 12 500 olyan román és külföldi állampolgár lépte át a határt a romániai Nagylaknál, akik a magyar hatóságok által kijelölt humanitárius folyósokon érhették el az éjjel Romániát - közölte csütörtökön a román határrendészet, azokról az autósokról tájékoztatva, akik előzőleg a magyar határok lezárása miatt átmenetileg Ausztriában rekedtek.

Matei Filip Ionut, az aradi határrendészet szóvivője az Agerpres hírügynökségnek elmondta, hogy a 12 500 személy 4600 járművel érkezett, a határátlépésnél nem volt semmilyen incidens.

Csütörtök reggel még több száz román állampolgár várakozott a román-magyar határon a Romániába belépésre, a várakozási idő jelenleg mintegy 180 perc.

Szerda reggel 8 órától csütörtök reggel 6 óráig 125 személyt helyeztek karanténba, további 7300-at házi elkülönítésbe. Az első hazaérkező román vendégmunkások csoportjától számítva összesen 180 személyt helyeztek karanténba azokban a megyékben, ahova lakcímük szól, és mintegy 10 ezer személy került házi elkülönítésbe.

A hatósági közlés szerint az átlépők között voltak külföldi állampolgárok is, főleg moldovaiak és bolgárok, akik Románián átutazva akarnak hazatérni.

Romániában akár 15 évre is börtönbe kerülhet az, aki a karanténrendelkezéseket megsértve megfertőz másokat, és ezzel egy vagy több ember halálát okozza. A hatóságok által elrendelt karanténintézkedések megsértéséért három évi szabadságvesztés jár attól függetlenül, hogy fertőző-e az illető. Aki a karanténintézkedések megsértésével másokat is megfertőz, azt öt, vagy akár hétéves börtönbüntetéssel sújthatják, annak függvényében: tudta-e magáról, hogy fertőző.

Vonatokkal viszik át Lengyelországon a hazaigyekvő ukránok ezreit

Különvonatokkal szállítják Ukrajnába a német-lengyel határon rekedt, a koronavírus-járvány miatt hazaigyekvő ukránok ezreit - jelentette be a lengyel elnök csütörtökön. 

Andrzej Duda lengyel elnök bejelentette: Lengyelország nyugati határáról külön vonatokkal Ukrajnába szállítják az embereket "úgy, hogy ne mozogjanak a mi területünkön" - fejtette ki.
Mateusz Morawiecki kormányfő közölte: szerda óta sikerült "jelentősen lerövidíteni a nyugati országhatáron fetorlódott sorokat". A déli határszakaszon, Csehország és Szlovákia határán pedig már nem vesztegelnek a járművek.

Az ukrán hatóságok szerdai közlése szerint mintegy 38 ezer ukrán tervezi, hogy visszatér külföldről Ukrajnába, ez a szám azonban folyamatosan változik.

Lengyelország határain a torlódások azután alakultak ki, hogy Varsó a hét végén határzárat vezetett be a koronavírus miatt.

Szerda reggeli közlemények szerint a német-lengyel határ legforgalmasabb pontján, a Jedrzychowice-Ludwigsdorf átkelőnél Németország felől az előző napi 16 óráról 6 órára csökkent a várakozási idő, miután a határőrök segítésére katonákat vezényeltek ki, egyszerűsítették az adminisztratív eljárásokat a kamionosok esetében, valamint új határátkelőhelyeket nyitottak.

Horvátországban halálos áldozatot követelt a kór


Horvátországban meghalt az első koronavírussal megfertőződött beteg. Az Isztria megyei idős férfi házi karanténban tartózkodott. Napközben súlyosbodtak a tünetei, mire éjszaka kiért hozzá a mentő, már nem tudták megmenteni az életét.

Horvátországban csütörtökön 9 óráig 102 volt a fertőzöttek száma.

Az országban éjféltől részleges boltzár lépett életbe, és betiltották a nyilvános rendezvényeket.

Csütörtöktől a határokat is lezárták a külföldiek előtt.
 

Ukrajna szigorítja a közlekedési szabályokat


A szigorú közlekedési korlátozások - amelyek szerint kocsinként csak tíz fő utazhat a tömegközlekedési eszközökön - csütörtökön a dél-ukrajnai Odesszában több helyütt incidenseket okoztak, és a rendőrségnek kellett beavatkoznia. A felháborodott utasok kővel betörték egy villamos ablakát, a sofőrt pedig késsel fenyegették meg - számolt be a Dumszkaja helyi hírportál. Számos busz nem tudott elindulni, mert több utas szállt fel a megengedettnél.
Kijevben - ahol második napja nem üzemel a metró - több kerületben kígyózó sorok alakultak ki a felszíni tömegközlekedés megállóiban.

Észak-Macedóniában katonák védik a fontos állami intézményeket, Koszovóban menesztették a belügyminisztert
 

Észak-Macedóniában csütörtöktől a szükségállapot elrendelése nyomán katonák védik a fontos állami intézményeket, a kórházakat és a határt, míg Koszovóban menesztették a belügyminisztert, miután belpolitikai vihart kavart, hogy szükségállapot bevezetését szorgalmazta.

Észak-Macedónia szerdán hirdetett 30 napos szükségállapotot. Az ország történetében ez az első szükségállapot. Észak-Macedóniában eddig 42 fertőzöttet regisztráltak.

A koszovói kormányfő azért váltotta le szerdán a belügyminiszterét, mert utóbbi szerint szükségállapotot kellene hirdetni az országban, míg a miniszterelnök szerint erre nincs szükség.

Koszovóban csütörtökig 20 fertőzöttet vettek nyilvántartásba, de megelőző intézkedésként már korábban bezárták a szórakozóhelyeket, kávézókat és iskolákat, valamint a határokon is csak a koszovói állampolgárok léphetnek be.

Montenegróban jelent meg utolsóként Európában a vírus

Montenegróban jelent meg Európában utolsóként a  SARS-CoV-2 vírus. Az első két esetet kedd este regisztrálták, azóta 8-ra nőtt a betegek száma. A kormány elővigyázatossági intézkedésként arra kért mindenkit, hogy aki teheti, maradjon otthon, ha pedig az utcára megy, viseljen maszkot és kesztyűt.

Boszniának nincs elegendő élelmiszer-tartaléka

Bosznia-Hercegovinában eddig 39 beteget vettek nyilvántartásba.
A tömegközlekedést és a települések közötti közlekedést korlátozták, mindenkit arra kértek, maradjon otthon. Az ország vezetése szerint Bosznia-Hercegovinának nincs elegendő élelmiszer-tartaléka, ezért behozatalra szorul a koronavírus-járvány ideje alatt is.

Kapcsolódó írásaink