Külföld

„A világ hadban áll a koronavírussal”

A világ hadban áll a SARS-CoV-2 koronavírussal - jelentette ki António Guterres ENSZ-főtitkár csütörtökön genfi sajtótájékoztatóján, amelyet videókonferencia útján tartott New Yorkban.

„A világ hadban áll a koronavírussal”
António Guterres: Csak annyira vagyunk erősek, mint a leggyengébb egészségügyi rendszer
Fotó: MH

Guterres haladéktalan és összehangolt fellépésre sürgette a világ vezetőit a globális járvánnyal szemben.

„Az országos szintű jelenlegi intézkedések nem veszik figyelembe a válság globális és összetett mivoltát” - emelte ki Guterres. „Példátlan helyzetbe kerültünk, ahol a rendes szabályok nem érvényesek többé” - mondta.

Az ENSZ-főtitkár hangsúlyozta: „csak annyira vagyunk erősek, mint a leggyengébb egészségügyi rendszer”. Sürgette az országokat, hogy növeljék az egészségügyi kiadásokat és segítsenek a nemzetközi közösség azon tagjain, amelyek kevésbé tudtak felkészülni a járványra.

Guterres aláhúzta: kirívóan fontos a fertőzés terjedésének feltartóztatása. „Milliókat ölhet meg a vírus, ha futótűzként hagyjuk terjedni különösen a világ legkiszolgáltatottabb régióiban” - figyelmeztetett.

Kiemelte emellett a gazdasági szolidaritás fontosságát is a járványügyi helyzetben. Mint mondta, enyhíteni kellene a kiszolgáltatott országok adósságterhein. „Szinte biztosra vehető - a talán rekordokat döntő - globális recesszió” - mondta.

Az ENSZ támogatását ígérte a kormányoknak, hogy a társadalmak és a globális gazdaság is megerősödve  kerüljenek ki a válságból.

Világszerte több mint 230 ezren fertőződtek meg a vírussal, a halottak száma meghaladja a 9300-at.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom