Külföld

Szinte biztosan Joe Biden lesz Donald Trump ellenfele

A keddi előválasztások után Bernie Sanders szenátornak valószínűleg már csak matematikai esélye maradt a demokrata elnökjelöltség elnyerésére

Donald Trump biztosan, Joe Biden pedig valószínűleg jelölt lesz az őszi elnökválasztáson az Egyesült Államokban. A keddi előválasztások után Trumpnak már most megvan a kellő számú delegáltja a jelöltséghez, míg Biden tegnapelőtti győzelmei után Bernie Sandersnek valószínűleg már csak matematikai esélye van.

Szinte biztosan Joe Biden lesz Donald Trump ellenfele
Donald Trump (balra) mögött országszerte felsorakoztak a republikánusok. Joe Biden (jobbra) előnye behozhatatlannak tűnik a demokrata jelölti versenyben
Fotó: AFP/Brendan Smialowski, Mandel

Lassan véglegessé válik a „mezőny” a novemberi amerikai elnökválasztásra a keddi előválasztások eredményei alapján. Republikánus oldalon most már matematikai esélye sincs senkinek megelőzni Donald Trump jelenlegi elnököt. Kedden a republikánusok Floridában és Illinois-ban tartottak előválasztást, a demokraták pedig emellett a két állam mellett Arizonában is. Ohióban is tegnapelőtt voksoltak volna a demokrata és republikánus szavazók, de hétfőn éjjel Mike DeWine kormányzó a koronavírus-járványra tekintettel június 2-ára halasztotta az előválasztást. A keddi előválasztások után Trump több mint 1276 delegátus támogatását nyerte el, s az elnökjelöltséghez a Republikánus Pártban pont ennyi küldött támogatására lesz szükség a párt nyári jelöltállító konvencióján. „Ez azt mutatja, hogy nagy a lelkesedés Donald Trumpért, s azt is mutatja, hogy a republikánusok egységesen felzárkóztak mögötte” – fogalmazott Tim Murtaugh, a Trump-kampány szóvivője kedden este. Az első kommentárok emlékeztetnek rá, hogy Trumpnak az idén sokkal hamarabb sikerült elnyernie a jelöltséghez szükséges számú delegáltat, mint 2016-ban.

A demokratáknál matematikai esély még van arra, hogy ne Joe Biden legyen az elnökjelölt, de valójában már szinte teljesen elszálltak a versenyben őt üldöző Bernie Sanders esélyei. Az Obama-kormányzat egykori alelnöke a kedden tartott előválasztások szerdai részeredményei szerint meghatározó győzelmet aratott Floridában és Illinois államban, és Arizonában is vezet. A még nem végleges eredmények szerint Biden Floridában a voksok 61,6 százalékával, Illinois államban pedig a szavazók 56,6 százalékának bizalmát élvezve győzött. Vetélytársa, Bernie Sanders vermonti szenátor Floridában 22,8 százalékos, Illinois-ban pedig 38,5 százalékos támogatottságot szerzett. E két államban összesen 432 delegált sorsa dől el, ám mindkét helyen arányos a rendszer, vagyis az elért eredmények arányában osztják el a delegáltakat az indulók között. Arizonában – amely 67 küldöttet delegál a nyári konvencióra – a szerda hajnalban nyilvánosságra hozott részeredmények szerint szintén Joe Biden nyerte meg az előválasztást. A szavazatok hetven százalékos feldolgozottságánál az egykori alelnök több mint 42 százalékot tudhatott magáénak, míg vetélytársa, Bernie Sanders a választók mintegy harminc százalékának bizalmát nyerte el.

Joe Biden wilmingtoni otthonából interneten sugárzott beszédében békejobbot nyújtott a Sanderst támogatók táborának. „Sanders szenátor és én talán nem értünk egyet a követendő taktikában, de közösek az elképzeléseink” – fogalmazott. Kiemelte a minden amerikai számára megfizethető egészségügyi ellátást, a jövedelmi egyenlőtlenségek enyhítését és a klímavédelem érdekében folytatott küzdelmet.

Tovább folyik az amerikai–kínai újságíró-háború

Az amerikai kormány reméli, hogy Kína felülvizsgálja döntését az amerikai újságírók kiutasításáról – jelentette ki Mike Pompeo amerikai külügyminiszter kedden azt követően, hogy Peking közölte, három nagy amerikai lap tudósítójának el kell hagynia Kínát. A keddi döntést a kínai külügyminisztérium „szükségesnek és kölcsönösnek” minősítette, hangsúlyozva, hogy ez válasz „arra az észszerűtlen elnyomásra, amelyet a kínai médiaszervezetek tapasztalnak az Egyesült Államokban”. Pompeo vitatta a kínai külügyminisztérium állításait. „Nem ugyanarról van szó” – mondta, és kifejtette, hogy a kínai újságírók az Egyesült Államokban olyan sajtószabadságot élveznek, amilyen Kínában nem is létezik. Tegnap Peking további ellenlépéseket helyezett kilátásba arra az esetre, ha ez Egyesült Államok továbbra is „rossz irányba haladna”.
(UT)


Feketelistán az Iszlám Állam új vezetője

Washington az Iszlám Állam nevű terrorszervezet új vezetőjét a nemzetközi terroristák feketelistájára helyezte, és szankciókat léptetett életbe vele szemben – jelentette be kedden Mike Pompeo amerikai külügyminiszter. Megerősítette, hogy Amír Mohammad Abder-Rahmán al-Maula asz-Szalbi az Iszlám Állam új vezetője. Elődjével, Abu Bakr al-Bagdadival tavaly október végén végzett egy amerikai kommandós akció Szíriában. Január végén egy iraki kurd vezető a brit sajtónak megerősítette, hogy Maulát a térségben a terrorszervezet egyik alapítójaként és fő ideológusaként tartják számon, aki korábban, az Iszlám Állam iraki és szíriai regnálása idején az Észak-Irakban élő jazidi kisebbség rabszolgasorba taszítását irányította. A szankciók értelmében a terrorista nem léphet be az Egyesült Államok területére és nem kerülhet kapcsolatba amerikai állampolgárokkal.
(UT)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom