Külföld

Románia betiltott minden beltéri rendezvényt

Románia szerdától betiltott minden beltéri - kulturális, tudományos, vallási, sport és szórakoztató - rendezvényt az új típusú koronavírus-járvány miatt, a kültérieket pedig legfeljebb száz ember részvételével engedélyezik, ha a résztvevők legalább egyméteres távolságot tartanak egymástól.

Románia betiltott minden beltéri rendezvényt
Románia szerdától betiltott minden beltéri - kulturális, tudományos, vallási, sport és szórakoztató - rendezvényt
Fotó: Pexels

A vendéglátóhelyeken betiltották a helyben fogyasztást, de a drive-in típusú kiszolgálásra és a házhozszállításra nem vonatkozik a tiltás. Szerdától 14 napra leállították a légi közlekedést Spanyolország és Románia között, az Olaszország és Románia közötti légi közlekedés szüneteltetését pedig március 23-tól újabb 14 nappal meghosszabbítják.

Romániában szerdáig 246 embernél mutatták ki a koronavírust, 3441-en vannak intézményesített, 23 679-en pedig otthoni karanténban. Romániában eddig nem volt halálos áldozata a kórnak, 19 fertőzöttet pedig gyógyultnak nyilvánítottak.

A járvány további rohamos terjedésére készülő román hatóságok az egészségügyi munkaerőhiány pótlása érdekében elrendelték a rezidens orvosok kiképzését, hogy kórházi ügyeletekbe és a mentőszolgálatokhoz oszthassák be őket. Önkénteseket is toboroznak a legalább negyedéves orvostanhallgatók közül.

A bukaresti Carol Davila orvosi és gyógyszerészeti egyetem közleménye szerint szerda délig több mint 200 negyed-, ötöd- és hatodéves hallgató jelentkezett, hogy szükség esetén a kórházi ügyeleteken, és a sürgősségi ellátásban segítse a koronavírus elleni küzdelmet.

A közegészségügyi hatóság munkáját már március 11-e óta több mint ötven orvostanhallgató önkéntes segíti, akik a fertőzésgyanús esetek kapcsolatainak feltérképezését végzik.

Szerdán a legnagyobb - évi több mint ötmilliárd eurós - forgalmat lebonyolító román vállalat, a Renault-csoporthoz tartozó Dacia szakszervezeti vezetője is bejelentette, hogy a romániai autógyár 13 500 alkalmazottját csütörtöktől április 5-ig kényszerszabadságra küldik, a bérük 85 százalékának megfelelő segéllyel. Kedden az amerikai Ford is bejelentette, hogy - más európai gyárai mellett - romániai üzeme 6000 dolgozóját is csütörtöktől kényszerszabadságra küldi.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom