Külföld

Ferenc pápa a szeretet gyengédségének felfedezésére biztat

Róma püspöke vasárnap délután elhagyta a Vatikán falait és a Santa Maria Maggiore bazilikába, illetve a San Marcello templomba ment imádkozni. „Azért fohászkodtam Úrhoz, hogy erős karjával megfékezze az epidémiát” – indítja a beszélgetést Ferenc pápa a La Repubblica olasz napilap hasábjain közölt interjúban.

Ferenc pápa a szeretet gyengédségének felfedezésére biztat
Ferenc pápa
Fotó: Vatican News

Ezekben a nehéz időkben felfedezhetjük az emberi közelség apró és konkrét gesztusait, megsimogathatjuk nagyszüleinket, megcsókolhatjuk gyermekeinket, szeretteinket. Fontos és meghatározó gesztusok ezek. Ha így teszünk, nem vesztegetjük el ezeket a napokat – mondta a pápa koronavírus miatt otthonukba kényszerült embereknek.

A Szentatya arra bátorít, hogy ezekben a nehéz napokban fedezzük fel az élet apró dolgait, forduljunk figyelemmel egymáshoz, családtagjainkhoz, barátainkhoz. Hiszen a kis dolgokban rejlenek kincseink. Ezek az apró figyelmességek könnyen elveszhetnek a hétköznapokban, a gyengédség, a szeretet, az együttérzés kifejezésének gesztusai, amelyek olyan fontosak. Egy tál meleg étel, egy simogatás, egy ölelés egy telefonhívás. A családi élet mindennapjainak részleteire fordított figyelmesség ad értelmet életünknek, egységet és párbeszédet teremtenek a köztünk – mondta Ferenc pápa a családi élet szépségének felfedezésére bátorítva.

Ez valóban nem a megszokott életformánk – folytatja a pápa - hiszen igen gyakran csak virtuális párbeszéd van köztünk. Most azonban lehetőségünk van felfedezni egy újfajta közelséget. A figyelem és a türelem megélését egy valódi kapcsolatban. Gyakran a családok síri csöndben étkeznek otthonukban, nem azért, hogy végig tudják hallgatni egymást, hanem azért, mert a szülők tévét néznek, a gyerekek meg a telefonjaikat nyomogatják étkezés közben. Úgy festenek, mint az egymástól elszigetelt szerzetesek.

Nincs kommunikáció, miközben egymás meghallgatása elengedhetetlen, csak így érthetjük meg mások vágyait, fáradozásait, és tudhatjuk mire van szüksége. Meg kell mentenünk a közelség nyelvét. A Szentatya kifejezte reményét, hogy a fájdalomban megélt napok, megnyitják szívünket a szeretet gyengéd cselekedeteire.

Megköszönte az életek megmentésén fáradozók áldozatos munkáját, és példamutatását. Arra kért mindenkit, hogy fejezze ki közelségét mindazok iránt, akik elvesztették szereteteiket a járványban. A vigasztalás mindannyiunk feladata - hívta fel a figyelmet a pápa.

A hitetlenekhez is szólt Péter utóda, hiszen ők is Isten gyermekei, az Úr gondot visel rájuk is. Azok is, akik még nem találkoztak Istennek, akiknek nem adatot meg a hit ajándéka, ők is megtalálhatják a vigasztalást és a reményt a jóba vetetett bizalomban, erőt meríthet a szeretetből, gyermekeikből, családjukból, testvéreikből. Van, aki azt mondja: „Nem tudok imádkozni, mert nincs hitem”. De ő is megtalálja a hitet szerettei gyengédségében, belőlük meríthet reményt.

Kapcsolódó írásaink