Külföld

Választás koronavírus idején: alacsony francia részvétel

Emmanuel Macron pártja gyenge a helyi politikában, a Köztársaságiak lassan erősödnek, a Zöldek taroltak, a második fordulót viszont a járvány miatt elhalasztják

A Zöldek előretörését és a Köztársaságiak lassú erősödését hozták a koronavírus miatt alacsony részvétellel zajlott vasárnapi francia önkormányzati választások. Sokan a második forduló elhalasztását követelik.

Választás koronavírus idején: alacsony francia részvétel
A járvány miatt húsz százalékkal alacsonyabb volt a részvétel, mint hat éve
Fotó: AFP/Frederick Florin

Alacsony részvétel mellett zajlott az önkormányzati választások első fordulója vasárnap Franciaországban. Az urnazárást követően több ellenzéki politikus is a most vasárnap esedékes második forduló elhalasztását kérte a koronavírus terjedése miatt. Didier Maus alkotmányjogász az AFP hírügynökségnek azt mondta: ha a jövő vasárnapi forduló elmarad, az első forduló eredménye semmisnek tekintendő, s mind a két fordulót újra meg kell majd tartani.

Ezek után Emmanuel Macron francia államfő hétfő esti televíziós beszédében közölte, elhalasztják az önkormányzati választások második fordulóját. A koronavírus-járvány terjedése miatt szavai szerint legalább két hétig korlátozzák az emberek mozgását, az emberek pedig csak speciális esetben hagyhatják el otthonaikat. „Háborúban állunk” – szögezte le az elnök.

A közvélemény-kutatók becslése szerint 44–46 százalékos részvétellel – ami 20 százalékkal alacsonyabb, mint hat éve – megtartott helyhatósági választásokon egyébként a jelenlegi városvezetőket erősítették meg a pozícióikban. Párizsban a jelenlegi főpolgármester, a szocialista Anne Hidalgo lett az első a szavazatok 30 százalékával. A Zöldek jelentősen előretörtek, az első fordulóban nyertek olyan nagyvárosokban, mint Strasbourg, Bordeaux, Lyon, Besancon és Grenoble. A Marine Le Pen vezette jobboldali Nemzeti Tömörülésnek sikerült megtartania a 2014-ben megszerzett közepes városok irányítását. A jobbközép Köztársaságiak a nagyobb városok közül Nizzában, Marseille-ben, Bordeaux-ban és Toulouse-ban végeztek az élen. Az egy-két jó eredmény nem tudta leplezni, hogy Emmanuel Macron 2016-ban alakult, Köztársaság Lendületben nevű pártjának nem sikerült helyi szinteken beágyazódnia.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom