Külföld

Újabb sikerei célegyenesbe juttatták Joe Bident

Egyre kevesebb esélye van rá Bernie Sandersnek, hogy ő legyen az amerikai demokratákelnökjelöltje, vetélytársa ugyanis Washington államban is nyerni tudott

Washington államot is megnyerte Joe Biden, ezzel egyre inkább csökkennek Bernie Sanders esélyei arra, hogy ő lehessen az amerikai demokraták elnökjelöltje és Donald Trump ellenfele. Biden győzelme szinte biztosra vehető, ha ma kiderül, hogy Floridában vagy Illinois-ban is nyerni tudott.

Újabb sikerei célegyenesbe juttatták Joe Bident
Joe Biden és Bernie Sanders versengése végére hamar pont kerülhet
Fotó: AFP/Mandel Ngan

Joe Biden, Barack Obama egykori alelnöke nyerte az amerikai demokrata előválasztásokat Washington államban. A voksolást még múlt hét kedden tartották ebben az államban is, de csak hétfőn késő estére lett meg a végleges eredmény. A szavazatok összeszámlálása azért tartott hosszú ideig, mert ebben az államban csakis levélben szavaznak. Joe Biden a szavazatok 37,9 százalékát szerezte meg, míg vetélytársára, Bernie Sanders vermonti szenátorra a választók 36,4 százaléka voksolt. Az azóta visszalépett Elizabeth Warren massachusettsi szenátor 9,3 százaléknyi, Michael Bloomberg New York-i milliárdos 8 százaléknyi szavazatot kapott. Bloomberg visszalépése után Bident biztosította támogatásáról, Warren szenátor pedig még nem nyilatkozott az ügyben. A március 10-i előválasztásokon Észak-Dakotát kivéve mindenütt Joe Biden aratott győzelmet, ezzel erőteljesen megszilárdította vezető helyét a jelöltségért folyó versenyben.

Tegnap egyébként négy tagállamban és egy tengerentúli területen tartottak volna előválasztásokat, és ezt a napot Szuperkedd Kettő néven is emlegetik az amerikai sajtóban, mert összesen 577 demokrata küldött sorsáról döntöttek volna. Azért a feltételes mód, mert Ohio állam republikánus kormányzója, Mike DeWine hétfőn éjjel bejelentette, hogy az új típusú koronavírus terjedése miatt kialakult helyzetre tekintettel június 2-ra halasztják az államban az előválasztást. Miután Donald Trump amerikai elnök újságírói kérdésre elmondta, hogy az egyes államokra bízza az esetleges halasztásról szóló döntést, DeWine bírósághoz fordult, amely az előválasztás megtartása mellett tette le a voksát. A kormányzó azonban nem fogadta el a döntést, és a helyi egészségügyi hatóságtól kért állásfoglalást, ahol az illetékesek azonnali hatállyal elrendelték a választási helyiségek bezárását, arra hivatkozva, hogy a Covid-19 nagy fertőzési kockázatot jelent a lakosság nagy többsége számára.

Tegnap Arizonában, Floridában és Illinois-ban tartottak előválasztást, az eredmények ma várhatóak. Elemzők szerint ha például a 219 küldöttet adó Floridában vagy a 155 delegátust adó Illinois államban Joe Biden győz, akkor Sandersnek már nem marad esélye, hogy ő legyen a demokraták elnökjelöltje.