Külföld

Tiltakoznak a jogtipró oktatási törvény aláírása miatt a kárpátaljai magyarok

Kisebbségellenes ukrán politika

Felháborítónak tartja a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ), hogy a mostani válsághelyzetben Volodimir Zelenszkij elnök módosítások nélkül írta alá az oktatási törvényt.

Tiltakoznak a jogtipró oktatási törvény aláírása miatt a kárpátaljai magyarok
Irina Venegyiktova
Fotó: AFP

A jogszabálycsomag az ország alkotmányát és nemzetközi vállalásait semmibe véve megfosztja a nemzetiségi kisebbségeket az anyanyelven való tanulás lehetőségétől. A KMKSZ aggasztónak nevezte, hogy az új kormány folytatja az előző kormányzat által megkezdett kisebbségellenes politikát, figyelmen kívül hagyva a Velencei Bizottság ajánlásait és a nemzeti kisebbségek javaslatait, megtagadva az őshonos kisebbségi státust az ezer éve ott élő magyaroktól. Időközben az ukrán parlament kinevezte az új ukrán főügyészt, Irina Venegyiktovát (képünkön), az Állami Nyomozó Iroda eddigi ideiglenes vezetőjét. A Petro Porosenko exelnökféle Európai Szolidaritás és a Hang párt tiltakozott, mondván, az új főügyész politikai tisztogatásra használja majd a posztját.

Kapcsolódó írásaink

Újabb szög a kárpátaljai koporsóba

ĀMinden tiltakozás dacára Volodimir Zelenszkij elnök aláírta az ukrajnai középiskolai oktatást szabályozó, a nemzeti kisebbségek nyelvhasználatát erősen szűkítő törvényt