Külföld

Még mindig növekszik a koronavírus áldozatainak száma Olaszországban

Meghaladta a húszezret Olaszországban a koronavírus-fertőzöttek száma. Vasárnap estére újabb 2853 új fertőzöttet regisztráltak. Az elhalálozottak (1809) és gyógyultak (2335) számát is figyelembe véve az érintettek száma összességében így 24,747 – jelentette ki vasárnap esti sajtótájékoztatóján Angelo Borelli, a polgári védelmi hatóság vezetője. Házi karanténban 9268 személy van, és 1672-en szorulnak intenzív osztályon való ellátásra.

Még mindig növekszik a koronavírus áldozatainak száma Olaszországban
Ritka látvány a Trevi-kút környéke turisták nélkül
Fotó: Andrea Ronchini, Ronchini / Nu

A fertőzöttek száma továbbra is Lombardia tartományban a legmagasabb, a jelenlegi fertőzöttek száma meghaladta a 10 ezret. Közel ötezren szorulnak orvosi ellátásra és 757 személy intenzív terápiára. Attilio Fontana, Lombardia kormányzója aggodalommal nyugtázza, hogy a koronavírus egyre több áldozatot szed, miközben a páciensek rendelkezésre álló kórházi ágyak telítődtek. A kormányzó a milánói vásár (Fiera di Milano) területén létesítene egy 500 fő ellátásra alkalmas egységet a betegek fogadására, jelenleg azonban hiányoznak a megvalósításhoz szükséges orvosi eszközök, lélegeztetőgépek. Szombaton a bergamói kórházból katonai repülőgéppel szállítottak két pácienst Szicíliába, a palermói kórházba. Giulio Gallera, a Lombardia tartomány jólléti tanácsosa kijelentése szerint, ha így folytatódik, akkor a helyzet visszafordíthatatlanná válik.

Kutyasétáltatás a teljesen üres Spanyol lépcsőn
Kutyasétáltatás a teljesen üres Spanyol lépcsőn
Fotó: Christian Minelli / NurPhoto

Walter Ricciardi, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) olaszországi szakértője szerint az elkövetkező hét napban elképzelhető, hogy a számok növekedése lassuló tendenciát mutat az ország északi részén, de nem a közép és déli térségben. A második héten az északi térségben stabilizáció várható, míg a többi növekedő tendenciát mutat. A harmadik hétre várható a számok csökkenése az északi térségben, illetve a többi régió stabilizálódása.

A római kórházak felkészülten várják a járvány kirobbanását az örök városban is. A fertőző betegségekre specializálódott Lazzaro Spallanzani intézet mellett a Colombus kórház is készen áll a fertőzöttek kezelésére.

Antonio Rebuzzi, római Katolikus Egyetem kardiológiai professzora, a Policlinico Gemelli kórház intenzív osztályának vezetője felhívja a figyelmet azokra a betegségekre, a melyek a Covid-19-cel párosulva halálos kórrá válhatnak. Különös elővigyázatosságra inti a magas vérnyomásban, cukorbetegesében és szívritmuszavarban szenvedőket.

Ivano Riva, az észak-olaszországi bergamói kórház orvosa a La7 tévécsatornán aggodalmát fejezte ki, hogy az intenzív osztályra kerülő páciensek életkora csökkenő tendenciát mutat. Egyre több 30, 40 és 50 éves koronavírusos beteg kerül lélegeztetőgépre. „Be kell látnunk, hogy a koronavírus a fiatalabb generációkra is veszélyt jelent, súlyos tüdőgyulladáshoz vezethet, mely végzetes kimenetelű is lehet” – mondta.

Kapcsolódó írásaink

Orbán: Lezárjuk a magyar határt a személyforgalom előtt

ĀAz operatív törzs további szigorításokról döntött: Csak magyar állampolgárok léphetnek az országba hétfő éjféltől - Korábban zárnak a boltok és kávézók - A szórakozóhelyek, mozik és kulturális intézmények bezárnak+VIDEÓ