Külföld

Jelentősen nőtt az illegális határátlépések száma Európában

Noha januárhoz képest a múlt hónapban az Európába irányuló fő migrációs útvonalakon az illegális határátlépések száma 42 százalékkal, 6200-ra esett vissza, az év első két hónapjában azonban elérte a 16 900-at, ami 27 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakához képest - közölte az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynöksége hétfőn.

Jelentősen nőtt az illegális határátlépések száma Európában
Migránsok másznak át a kerítésen a török határon
Fotó: AFP/Ozan KOSE

A Frontex februári migrációs adatokat rögzítő jelentése szerint a Görögországot érintő illegális bevándorlás mértéke volt a legmagasabb az Európai Unió területén még akkor is, hogy az a januári adatokhoz képest 42 százalékkal mintegy 2500-ra esett vissza februárban. 2020 első két hónapjában közel hétezer illegális határátlépést jelentettek ezen az útvonalon, vagyis 16 százalékkal többet, mint egy évvel ezelőtt.

A Földközi-tenger középső medencéjében, a főként Olaszországot értinő migrációs útvonalon a megkísérelt illegális határátlépések száma februárban közel negyedére, 450-re csökkent az év első hónapjának adatihoz képest. Mivel ezen a migrációs útvonalon januárban nagyon jelentős volt illegális határátlépések száma, az év első két hónapjában mintegy 2200 ilyen esetet jegyeztek fel.

A Földközi-tenger nyugati felében, a főként Spanyolországot érintő migrációs útvonalon februárban feljegyzett illegális határátlépés számai nagyjából megegyeztek az előző hónapi adatokkal. Megközelítőleg 1200 ilyen esetet jelentettek a helyi hatóságok. Az első két hónapban ezen a tengeri útvonalon mintegy 2300-an próbáltak meg Európába jutni.

Nyugat-Balkánon kialakult migrációs útvonalon február folyamán több mint 1250 illegális határátlépést jelentettek. Ezzel az adattal az év első két hónapjában regisztrált illegális határátlépések száma megduplázódott, közel 3800-ra emelkedett a tavalyi év azonos időszakhoz képest - közölte az uniós határ- és partvédelmi ügynökség.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom