Külföld

Európa országaiban folyamatosan emelkedik a betegek száma

Európa-szerte folyamatosan emelkedik az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma. A polgárok nagyon sok helyen nem tartják be a kijárás korlátozására vonatkozó javaslatokat.

Európa országaiban folyamatosan emelkedik a betegek száma
Képünk illusztráció
Fotó: Pexels

Túllépte a kétezret halottak száma, a fertőzés üteme enyhe csökkenést mutat Olaszországban
 

Az utóbbi huszonnégy órában 349-cel 2158-ra emelkedett az új típusú koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma Olaszországban a polgári védelmi hatóság hétfő esti tájékoztatója szerint, eközben a diagnosztizált fertőzöttek száma a korábbiakhoz képest enyhébb mértékben 27 980-ra nőtt.

Az új fertőzöttek száma az egy nappal korábbi 2853-ról 2470-re csökkent: noha enyhe csökkenésről van szó, mégis pozitív trendre enged következtetni.

A betegekből több mint 10 ezer házi karanténban tartózkodik, a kórházban kezeltek tíz százaléka van intenzív osztályon.

Orvosok, ápolók és más egészségügyi dolgozók közül már több mint kétezren fertőződtek meg.

Giuseppe Conte miniszterelnök egy hétfői interjúban úgy nyilatkozott, az olasz lakosság „döntő” hetek előtt áll. Kifejtette: a fertőzés Olaszországban még nem érte el a tetőzést.
Az olasz közegészségügyi hivatal nyilatkozata szerint jelenleg senki sem tudja pontosan vázolni az új típusú koronavírus-fertőzés alakulását. „Több országban más stratégiát követtek, Olaszországban célként a fertőzési ütemnövekedés feltartóztatását tűztük ki” - jelentette ki Franco Locatelli, a hivatal elnöke, aki szerint talán még hónapok kellenek a járvány olaszországi megállítására, de talán már a következő napokban sikerül megfékezni az új betegszám eddigi fokozatos emelkedését.

Olaszországban több mint 137 ezer koronavírus-tesztet végeztek.

A polgári védelem még a kórházaknak is nehezen tud biztosítani elegendő szájmaszkot. Kínai nagyvállalatok eddig több mint félmillió szájmaszkot küldtek adományként Olaszországba.     

Kritikus a helyzet a fertőzöttek ugrásszerű növekedésével szembesülő Brescia és Bergamo városában, ahol a fegyveres erők orvosi és egészségügyi személyzete nyújt segítséget a civil kórházakban. Lombardia tartomány a milánói vásártér területét nagy méretű „víruskórházzá” alakítja át, ennek megvalósítására Guido Bertolasót a polgári védelem volt vezetőjét kérték fel, aki jelképes egy euróért vállalta a feladatot.  
Nápolyban tízezer szájmaszkot foglaltak le, amelyet eredeti áruk hatezerszereséért árultak. A szájmaszkokat a hatóságok egy helyi kórháznak adományozták.

Franciaországban keddtől déltől kijárási korlátozások lépnek életbe, az EU lezárja a külső határait 30 napra
 

A koronavírus-járvány terjedésének fékezésére Franciaországban kijárási korlátozások lépnek életbe kedd déltől legalább két hétre, az Európai Unió pedig lezárja a külső határait harminc napra - jelentette be Emmanuel Macron.

A francia elnök hétfő esti televíziós beszédében elmondta: szigorúan a legszükségesebbre szűkíti a franciák mozgását, a szabályszegés büntetést von maga után.

Emmanuel Macron azt is bejelentette, hogy elhalasztja az önkormányzati választások vasárnapra tervezett második fordulóját, felfüggeszti a reformokat, beleértve a vitatott nyugdíjreformot is, valamint jelezte, hogy az Európai Unió egy hónapra lezárja a külső határait
Hétfőn nem nyitottak ki a bölcsődék és az óvodák, és az oktatási intézmények, az általános iskoláktól az egyetemekig zárva tartanak, a tanítás távoktatás formájában folytatódik.

A francia nemzetgyűlés hétfőn teljesen felfüggesztette a munkáját, miután már 15 képviselőnek pozitívnak bizonyult a koronavírus-tesztje, de feltehetően ennél jóval többen fertőzöttek.

„Több olyan képviselő is van, akinek tünetei vannak, de még nem tesztelték őket” - jelezte a Köztársaság lendületben kormánypárt egyik képviselője.

Vasárnap a párizsiak többsége fittyet hányt a kormányzat kérdésére, és napos tavaszi időben tömegek voltak az utcán és a parkokban, amit a politikusok többsége szóvá is tett az esti választási műsorokban, felelőtlennek nevezve az állampolgárokat. Mindezek miatt a párizsi főpolgármester, Anne Hidalgo is bezáratott minden közteret és a parkot a fővárosban, valamint ingyenessé tette a parkolást minden gépkocsi számára.  
A vasárnap esti hivatalos adatok szerint a fertőzöttek száma 5423 volt, ami több mint 900-zal haladja meg az előző napi adatokat, a halottak száma pedig 36-tal 127-re emelkedett. A betegek közül mintegy négyszázan vannak súlyos állapotban intenzív osztályokon, ez százzal több, mint 24 órával ezelőtt. 

Ausztriában meghaladta az ezret a diagnosztizált fertőzöttek száma

A diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma Ausztriában 1018-ra emelkedett az egészségügyi minisztérium hétfői jelentése szerint.

Az oktatás beszüntetésének első napján Bécsben átlagosan tíz-húsz, a kisebb településeken egy-két gyereket vittek be megőrzésre az iskola épületébe.  Az üzletek nagy része nem nyitott ki, az éttermek, kávézók és bárok is zárva tartanak. Az élelmiszer-üzletekben, a drogériákban alacsony volt a forgalom, a vásárlási láz múlt héten véget ért. Az egyik drogériában összeverekedtek a vásárlók az utolsó csomag wc-papírért.     

Az időközben vesztegzár alá helyezett Tirol tartomány síterepein korábban több száz turista fertőződött meg, nagy részük az Ischgl településen lévő, Kitzloch nevű bárban. A helyi vezetőket egyre élesebben bírálják emiatt, minthogy többek szerint a forgalom visszaesésétől tartva szándékosan eltitkolták a fertőzéseket. Ausztriában itt a legmagasabb a fertőzöttek száma, ezért a tartomány kórházaiban, az egészségügyi oktatást folytató iskolákban és a rehabilitációs központokban 1100 kórházi ágyat készítenek elő a leendő betegek számára.     

Összesen három halálos áldozatról tudni az országban. 

Egységes intézkedéseket vezetnek be a német tartományok az emberek közötti fizikai kapcsolatok korlátozására
 

Egységes intézkedéseket vezetnek be a német tartományok a koronavírus-járvány miatt az emberek közötti fizikai kapcsolatok korlátozására - jelentette be Angela Merkel kancellár hétfőn Berlinben.

Az irányelveket annak alapján dolgozták ki, hogy a tudomány megállapítása szerint a társadalmi távolságtartás, vagyis az emberek közötti közvetlen, fizikai kapcsolatok korlátozása a leghatékonyabb módszer a járvány lassítására.

A gazdaság működéséről, az energiabiztonságról és lakosság ellátásáról gondoskodni kell, de fel kell függeszteni mindazon intézmények működését, amelyek hozzájárulhatnak a koronavírus terjedéséhez és nem szükségesek a mindennapi élethez.

A belföldi és a határokon átnyúló közlekedést is korlátozni kell - emelte ki Angela Merkel, hozzátéve, hogy mindenkinek mellőznie kell a belföldi és külföldi turistautakat. Ennek az alapelvnek az értelmében a szállodák csak a feltétlenül szükséges esetben fogadhatnak vendégeket, a csoportos buszos utazás pedig tilos.

A kancellár arról is szólt, hogy az eddiginél jobban össze kell hangolni az Európai Unió és a Schengen-övezet tagállamainak határigazgatási intézkedéseit.

A bevezetendő irányelvek szerint nyitva maradhatnak az élelmiszerüzletek, háztartási boltok, gyógyszertárak, üzemanyagtöltő-állomások, bankok, postahivatalok, tisztítók, fodrászok, újságosok, állateledel boltok, barkács- és kertáruházak, de az üzemeltetőknek gondoskodniuk kell arról, hogy ne alakuljanak ki sorok. Minden egyéb kiskereskedelmi üzletet be kell zárni. A kisipari szolgáltatók továbbra is folytathatják munkájukat.
Be kell zárni a szórakozóhelyeket, kulturális intézményeket, sport- és szabadidős intézményeket is, így például az éjszakai klubokat, a múzeumokat, az edzőtermeket és az állatkerteket. Be kell zárni a játszótereket is, valamint a templomokat, zsinagógákat, mecseteket és egyéb vallási intézményeket.

Egy sor intézmény korlátozottan látogatható, köztük a kórházak és a rehabilitációs intézetek. A vendéglők és szállodák üzemeltetését is úgy kell átszervezni, hogy a lehető legkisebb valószínűséggel terjedjen tovább a vírus.

Németországban hétfő este 6821 koronavírus-fertőzést tartottak számon. Ez 1194 esettel több az egy nappal korábbi 5627-nél. A járványban 17 ember halt meg.

Moszkvában bezárják az iskolákat, korlátozások a FÁK országaiban
 

Tanítási szünetet rendelt el március 21-től április 12-ig az orosz főváros közoktatási intézményeiben hétfőn Szergej Szobjanyin, Moszkva polgármestere, aki április 10-ig megtiltotta az 50 fősnél népesebb rendezvények megtartását is a fővárosban. Emellett jelentősen kibővítette azoknak az országoknak a listáját, amelyek esetében a beutazóknak 14 napos elkülönítésnek kell alávetniük magukat.

Az új rendelkezés az összes európai országot és az Egyesült Államokat érinti. 

Oroszország hétfőn lezárta határát Fehéroroszországgal, arra hivatkozva, hogy Minszk nem tartja be az Egészségügyi Világszervezet (WHO) járványellenes ajánlásait, és nyitva tarja a határátkelőhelyeit. Korábban Oroszország az orosz-lengyel és az orosz-norvég szárazföldi határán tiltotta meg az áthaladást.

Az orosz kulturális minisztérium hétfőn megtiltotta a külföldiek számára az orosz múzeumok és kiállítások látogatását.
Oroszországban eddig 93 ember kapta meg a koronavírust. Ezek közül 86 esetben külföldről hurcolták be a kórt.

Kersti Kaljulaid, az EU-tag Észtország elnök hétfőn telefonon vitatta meg Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a koronavírus terjedése ellen foganatosított intézkedéseket. Az észt államfő közölte: beszéltek arról is, hogy miként lehet szavatolni az észt állampolgároknak és az állandó tartózkodási engedéllyel rendelkező lakosoknak a biztonságos hazajutását. Észtország eddig 205 fertőzöttről számolt be. A tallinni vezetés március 13-án rendkívüli állapotot vezetett be, betiltották a tömegrendezvényeket, az oktatási intézményeket bezárták, és otthoni oktatásra tértek át. Március 17-től Észtország lezárja határait a külföldiek előtt.

Szlovákiában 72-re emelkedett a fertőzöttek száma
 

Szlovákiában 72-re emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma - jelentette be Peter Pellegrini kormányfő hétfőn Pozsonyban.

A vírussal diagnosztizált személyek többsége Pozsonyban van. Pellegrini közölte: várhatóan már szerdától kiterjesztik a hétfőtől hatályba lépett szükségállapotot, úgy, hogy az már nemcsak a kórházakra, hanem minden egészségügyi létesítményre vonatkozni fog, köztük a magántulajdonban lévőkre is.

Pozsonyban és több városban is olyan döntést hozott az önkormányzat, hogy a tömegközlekedést csak védőmaszkot használó emberek használhatják.     

Portugália a rendkívüli állapot bevezetését fontolgatja

Portugália hétfőn jelentette a járvány első halálos áldozatát. Marcelo Rebelo de Sousa elnök összehívta szerdára a nemzetbiztonsági tanácsot, hogy megvitassák a rendkívüli állapot bevezetését. Portugáliában eddig 331 fertőzöttről tudni.

Finnország a határok lezárására készül


Sanna Marin finn miniszterelnök hétfőn egyéb intézkedések mellett bejelentette, hogy megkezdik az előkészületeket a határok lezárására, valamint várhatólag szerdától elrendelik minden iskola és egyetem zárva tartását az országban. Hozzátette, hogy a válság gazdasági hatásainak csillapítása céljából ötmilliárd eurós pénzügyi csomagot terveznek elfogadni. Finnországban eddig 272 koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak. Halálos áldozatokról egyelőre nem tudni.

Ukrajna tovább szigorít


Az ukrajnai városok metróinak lezárására és a korlátozó intézkedések további szigorítására szólította fel a kormányt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videoüzenetében a koronavírus-járvány elleni védekezés érdekében. Az elnök felszólította az infrastrukturális minisztériumot, hogy szerda déltől állítsa le a belföldi, települések közötti légi, vasúti és buszjáratokon zajló személyszállítást, továbbá a városi metróhálózatok működését.

Kanada és az Egyesült Államok is lassít és tilt


Kanada beutazási tilalmat rendelt el a külföldiekkel szemben. Kivételt az amerikai állampolgárok képeznek. Justin Trudeau kormányfő otthonmaradásra szólította fel az embereket.

Az Egyesült Államokban New York, Connecticut és New Jersey államban hétfő estétől bezárják a mozikat, a kaszinókat, az éttermeket, a presszókat és a fitneszklubokat. New Jersey kormányzója hétfőn önkéntes kijárási tilalmat kért. Az országos járványügyi és betegségmegelőzési központ ajánlásainak megfelelően mindhárom államban megtiltották azt is, hogy egyszerre 50 főnél többen jelenjenek meg közterületen.
    
Hétfő délelőtti adatok szerint az Egyesült Államokban több mint 3700 embernél diagnosztizálták az új típusú koronavírust.

Kapcsolódó írásaink